21/02/2024

Ανοικτή επιστολή του Π.Κ.Σ. προς τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς για το εκβιαστικό δίλημμα "στείρωση ή DNA"

oxi

Οι κτηνίατροι, μέλη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, βρισκόμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και ταυτόχρονη αποχή από τα καθήκοντα που μας επιβάλει ο ν. 4830/21 και με τα οποία διαφωνούμε, όπως π.χ. τη λήψη και αποστολή δειγμάτων DNA.

Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης στα δεσποζόμενα ζώα: 

  • Είναι μέτρο αντιεπιστημονικό. Ποιος θα πίστευε ότι ένας νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών μπορεί να ορίζει υποχρεωτικές μια σειρά από ιατρικές πράξεις.
  • Επιβάλλεται σε συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, θεωρώντας τους μάλιστα ως αποκλειστικά υπεύθυνους για τη δημιουργία των αδέσποτων.
  • Ορίζει την κατοχή μη στειρωμένου ζώου ως προνόμιο, αφού η εναλλακτική της λήψης και αποστολής δείγματος DNA κοστίζει 150 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν αποτελούν κόστος που αφορά την υπηρεσία, αλλά θεωρητικά χρηματοδοτούν τις δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα. Με αυτόν τρόπο, το κράτος υποχωρεί από την υποχρέωσή του να μεριμνά, να σχεδιάζει και να πράττει εκείνο. Ταυτόχρονα, ορίζει ως «υπεύθυνους χρηματοδότησης», τους μοναδικούς που δεν ευθύνονται για τα αδέσποτα ζώα, τους συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων. Όπως οι μαθητές/τριες δεν πρέπει να πληρώνουν το σχολείο τους, οι ασθενείς το νοσοκομείο τους, έτσι και οι κηδεμόνες ζώων δεν πρέπει να επωμίζονται το κόστος για τα αδέσποτα.

Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος παλεύουμε για τη μείωση των αδέσποτων ζώων. 

Παρακινούμε να γίνονται εκείνες οι στειρώσεις που ωφελούν το ζώο, αλλά ταυτόχρονα, θέλουμε να προστατέψουμε τα ζώα από ένα πιθανά περιττό χειρουργείο, τους ιδιοκτήτες τους από ένα χαράτσι. Ο νόμος αυτός εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει περισσότερα αδέσποτα ζώα, νέες εγκαταλείψεις που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της αύξησης του κόστους διατήρησης του ζώου συντροφιάς. 

Πιστεύουμε πως η λύση για τη μείωση των αδέσποτων ζώων είναι η ίδρυση δικτύου δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων, κάτι το οποίο αποφεύγεται από την οργανωμένη πολιτεία ενώ το έχει νομοθετήσει εδώ και 21 χρόνια. 

Σε αυτόν τον αγώνα ζητάμε τη συμπαράσταση των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς. 

Είναι ένας αγώνας που αφορά την εφαρμογή της κτηνιατρικής επιστήμης με όρους κοινωνικής προσφοράς και όχι οικονομικής επιβολής. 

Είναι ένας αγώνας για την υγεία και ευζωία των ζώων, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. 


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


επιστροφή