26/07/2024

Αναφορά του Π.Κ.Σ. για πρόγραμμα αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με οργάνωση από τη Δανία

δημ

ΑΝΑΦΟΡΑ


Του Συλλόγου με την επωνυμία «Πανελλήνιος  Κτηνιατρικός  Σύλλογος», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Λεφέβραρ. 4, ως εκπροσωπείται νόμιμα.


ΠΡΟΣ


1.Τον Δήμαρχο Μυτιλήνης 

2.Τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου Μυτιλήνης υπεύθυνο για τα αδέσποτα Ζώα.  

3.ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

4.Ε.Ο.Φ.

5.Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Π.Ε. Λέσβου, Δ.Α.Ο.Κ.

6.Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής ΥΠ.Α.Α.Τ., κ. Θ. Αλεξανδρόπουλο

7.Υπουργείο Εσωτερικών, Ειδική γραμματεία  για την προστασία Ζώων Συντροφιάς, υπόψη κ. Δημοπούλου 



Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των κτηνιάτρων ανά την επικράτεια έχει μεταξύ άλλων την ευθύνη της προστασίας της υγείας των ζώων και ανθρώπων.

Λάβαμε γνώση αιτήσεως δανέζικης φιλοζωικής οργάνωσης, η οποία επιθυμεί την πραγματοποίηση δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων γατιών στα διοικητικά όρια του Δήμου Μυτιλήνης την περίοδο από 30/9/2024 έως 5/10/2024.

Η συγκεκριμένη αίτηση απεστάλη στην οργάνωση «Κιβωτός Μυτιλήνης» με σκοπό την προώθηση στον Δήμο Μυτιλήνης.

Καταρχάς έχουμε ενημερώσει την πλειονότητατων Δήμων της επικράτειας διαμέσου των κατά τόπους μελών μας ότι ο Π.Κ.Σ. διαθέτει δίκτυο εθελοντών κτηνιάτρων το οποίο μπορεί να συνδράμει σε οποιαδήποτε ανάλογη δράση στείρωσης αδέσποτων ζώων με συνέπεια να μην απαιτείται η έλευση αλλοδαπών εθελοντών κτηνιάτρων.

Η ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 10 Ν. 4830/2021) δίδει τη δυνατότητα σε εθελοντές κτηνίατρους υπηκόους κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέχουν προσωρινά κτηνιατρικές υπηρεσίες εντός της επικράτειας εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις άσκησης νόμιμα του επαγγέλματος του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, προϋποθέσεις που θα πρέπει να διαπιστώσετε σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον πρόκειται για εθελοντές κτηνίατρους σημαίνει ότι οι ίδιοι ή οποιοσδήποτε ιδιώτης χορηγός επιβαρύνονται όλα τα έξοδα τους, ο δε δήμος, όπως αντιλαμβάνεστε,δεν έχει δικαίωμα να διαθέτει χρήματα του Δημοσίου για να καλύψει τη σίτιση και διαμονή των εθελοντών κτηνιάτρων τους οποίους σε κάθε περίπτωση δεν έχει προσκαλέσει.

Εις την ίδια αίτηση αναφέρεται ότι η ανωτέρω δανέζικη οργάνωση θα καλύψει τα φάρμακα των επεμβάσεων. Μεταξύ των φαρμάκων αυτών είναι και αναισθητικά - ναρκωτικά φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία διανέμονται εντός της χώρας με καθεστώς ειδικήςσυνταγογράφησης και βεβαίως δε δύνανται να εισέλθουν νομίμως από αλλοδαπή χώρα.

Με την παρούσα αιτούμαστε να μην πραγματοποιήσει ο δήμος το μη σύννομο αυτό πρόγραμμα, το οποίο μεταξύ άλλων ζημιώνει και οικονομικά τους δημότες. Επιπλέον, να προβείτε στους σχετικούς ελέγχους και ενέργειες σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ΓΕΩΤΕΕ) ώστε να τηρηθεί η νομοθεσία και να διασφαλιστεί η ευζωία ανθρώπων και ζώων.



Αθήνα 26-7-2024



Ο Νομικός Σύμβουλος Π.Κ.Σ. 


επιστροφή