02/02/2017

Δελτίο Τύπου: Εκδήλωση Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου "Νέες απειλές για την ελληνική κτηνοτροφία. Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών. Οζώδης Δερματίτιδα Βοοειδών"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου "Νέες απειλές για την ελληνική κτηνοτροφία. Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών. Οζώδης Δερματίτιδα Βοοειδών"
4 Φεβρουαρίου, 12, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης



Με αφορμή την εμφάνιση νέων ζωονόσων που απειλούν την κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Νέες απειλές για την ελληνική κτηνοτροφία. Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών. Οζώδης Δερματίτιδα Βοοειδών». Σκοπός της ημερίδας αυτής είναι στα πλαίσια της ZOOTECHNIA 2017 ο ΠΚΣ να προσφέρει στα μέλη του την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση για την αντιμετώπιση των ασθενειών και ταυτόχρονα, να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους για την προστασία του ζωικού τους κεφαλαίου.
Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μιλήσουν για την νέα τεχνολογία εμβολίων, την ανάδυση στην Ελλάδα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών που μεταδίδεται με διαβιβαστές, ενώ θα μεταφέρουν εμπειρίες και προβληματισμούς από την τρέχουσα επιζωοτία της οζώδους δερματίτιδας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες S. Parida και M. Mahapatra θα μιλήσουν για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, νόσο ιογενούς αιτιολογίας, η οποία ενδημεί σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ενώ στην Ευρώπη έχει διαγνωστεί μόνο στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στην Ευρώπη παραμένει. Και αυτό γιατί τα είδη άγριων μηρυκαστικών που νόσησαν στην γειτονική χώρα (αγριοκάτσικα, αίγαγροι, ζαρκάδια, ελάφια) μπορεί να συμβάλλουν στην διασπορά του ιού και να αποτελέσουν «γέφυρα» εξάπλωσης της νόσου σε υγιή ζώα της υπόλοιπης Ευρώπης. Είναι σαφές ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου μπορεί να μειωθεί με την ενημέρωση των κτηνιάτρων και των κτηνοτρόφων, με την εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων στην διαδικασία διάγνωσης, με τον έλεγχο της μεταφοράς ζώων και ζωοκομικών προϊόντων, με την εφαρμογή αυστηρών κανόνων βιοασφάλειας στα σημεία συνοριακών ελέγχων και με την διατήρηση μεγάλων αποθεμάτων εμβολίου, κατά προτίμηση τέτοιου τύπου, ώστε να μπορεί να διαφοροποιηθεί ο εμβολιασμός από την φυσική νόσο.

Στη συνέχεια ο καθηγητής, κ. Μπιλλίνης, θα μιλήσει για την οζώδη δερματίτιδα, νόσο που έχει μεγάλη οικονομική σημασία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και θάνατο των προσβεβλημένων ζώων. Ο ιός είναι εξαιρετικά σταθερός, επιβιώνοντας για με γάλο χρονικό διάστημα σε ευνοϊκή θερμοκρασία ιδιαίτερα σε αποξηραμένες εφελκίδες. Η μετάδοση του ιού γίνεται κατά κύριο λόγο με έντομα ή και με πρόσληψη τροφής και νερού που είναι επιμολυσμένα. Τα κρούσματα της νόσου τείνουν να είναι σποραδικά, ανάλογα με τις μετακινήσεις των ζώων, την ανοσολογική τους κατάσταση, καθώς και και τα πρότυπα των ανέμων και των βροχοπτώσεων σε μία περιοχή, στοιχεία που επηρεάζουν τους πληθυσμούς των διαβιβαστών.

Τέλος, ο καθηγητής κ. Αμοιρίδης θα αναφερθεί στα περιστατικά της οζώδους δερματίτιδας ανά τον κόσμο, καθώς και στην ελληνική εμπειρία σε σχέση με την νόσο και τα μέτρα αντιμετώπισης, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος επανεμφάνισης στο μέλλον θεωρείται πιθανός, εξαιτίας της παρουσίας της σε γείτονες χώρες και υποτυπωδών μέτρων σε εκείνες, καθώς και λόγω περιορισμένων γνώσεων για την νόσο, περιορισμένης διαθεσιμότητας των εμβολίων και έλλειψης ακριβών διαγνωστικών δοκιμών.

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει συζήτηση, της οποίας τον συντονισμό θα έχει ο καθηγητής και Πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, κ. Φθενάκης.

Στην ημερίδα έχουν κληθεί το σύνολο των κτηνιάτρων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και φυσικά, η παρακολούθηση είναι ανοιχτή για το κοινό.
Επίσης, ο Π.Κ.Σ. θα διατηρεί χώρο με έντυπο υλικό προς ενημέρωση των παρευρισκόμενων.

προγραμμα
AFISA MYR
επιστροφή