ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Π.Κ.Σ. "Νέες απειλές για την ελληνική κτηνοτροφία. Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών. Οζώδης Δερματίτιδα Βοοειδών"
Με την παρουσία διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ZOOTECHNIA 2017, η ενημερωτική ημερίδα του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, με θέμα: "Νέες απειλές για την ελληνική κτηνοτροφία. Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών. Οζώδης Δερματίτιδα Βοοειδών"
Με αφορμή την εμφάνιση νέων ζωονόσων που απειλούν την κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος διοργάνωσε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη ενημερωτική ημερίδα με θέμα:«Νέες απειλές για την ελληνική κτηνοτροφία. Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών. Οζώδης Δερματίτιδα Βοοειδών». Σκοπός της ημερίδας αυτής ήταν ο ΠΚΣ να προσφέρει στα μέλη του την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση για την αντιμετώπιση των ασθενειών και ταυτόχρονα, να ενημερώσει τους κτηνοτρόφους για την προστασία του ζωικού τους κεφαλαίου. Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μίλησαν για την νέα τεχνολογία εμβολίων, την ανάδυση στην Ελλάδα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών που μεταδίδεται με διαβιβαστές, ενώ μετέφεραν εμπειρίες και προβληματισμούς από την τρέχουσα επιζωοτία της οζώδους δερματίτιδας.
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας στην αίθουσα της ΔΕΘ "Αιμίλιος Ριάδης" κήρυξε η πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, η οποία αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην εναρκτήρια ομιλία της επεσήμανε ότι: "τόσο η δική μου ενασχόληση με τα παραγωγικά ζώα, όσο και των συναδέλφων με το ίδιο αντικείμενο μας έχει φέρει τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπους με τη ζοφερή πραγματικότητα που διαδραματίζεται στις κτηνοτροφικές μονάδες. Η οικονομική κρίση έχει τσακίσει τους μικρούς κτηνοτρόφους, η αύξηση του κόστους παραγωγής λειτουργεί μονάχα ως αντικίνητρο και σα να μην έφταναν αυτά, επικίνδυνες ζωονόσοι εγκύπτουν ξαφνικά ξεκληρίζοντας κοπάδια ολόκληρα και συμπληρώνοντας το παζλ της καταστροφής. Η κρατική αναλγησία καθόλου πρωτότυπη και μόνος αρωγός στο πλευρό του Έλληνα κτηνοτρόφου, ο Έλληνας κτηνίατρος. Η ημερίδα αυτή έχει ως στόχο να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την προέλευσή των ζωονόσων αυτών, την πρόληψη και την θεραπεία." Την ημερίδα χαιρέτισε και η βουλευτής Καστοριάς και κτηνίατρος, Ολυμπία Τελιγιορίδου
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι διεθνούς φήμης επιστήμονες-ερευνητές στα τμήματα εμβολίων και μοριακής βιολογίας του Pirbright Institute του Ηνωμένου Βασιλείου, Dr Satya Parida και Dr Mana Mahapatra, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, νόσο ιογενούς αιτιολογίας, η οποία ενδημεί σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ενώ στην Ευρώπη έχει διαγνωστεί μόνο στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, όπως επισήμαναν στις ομιλίες τους, ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στην Ευρώπη παραμένει. Και αυτό γιατί τα είδη άγριων μηρυκαστικών που νόσησαν στην γειτονική χώρα (αγριοκάτσικα, αίγαγροι, ζαρκάδια, ελάφια) μπορεί να συμβάλλουν στην διασπορά του ιού και να αποτελέσουν «γέφυρα» εξάπλωσης της νόσου σε υγιή ζώα της υπόλοιπης Ευρώπης. Είναι σαφές ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου μπορεί να μειωθεί με την ενημέρωση των κτηνιάτρων και των κτηνοτρόφων, με την εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων στην διαδικασία διάγνωσης, με τον έλεγχο της μεταφοράς ζώων και ζωοκομικών προϊόντων, με την εφαρμογή αυστηρών κανόνων βιοασφάλειας στα σημεία συνοριακών ελέγχων και με την διατήρηση μεγάλων αποθεμάτων εμβολίου, κατά προτίμηση τέτοιου τύπου, ώστε να μπορεί να διαφοροποιηθεί ο εμβολιασμός από την φυσική νόσο.
Στη συνέχεια ο Kαθηγητής Κτηνιατρικής του Παν.Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, μίλησε για την οζώδη δερματίτιδα, νόσο που έχει μεγάλη οικονομική σημασία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και θάνατο των προσβεβλημένων ζώων. Ο ιός είναι εξαιρετικά σταθερός, επιβιώνοντας για με γάλο χρονικό διάστημα σε ευνοϊκή θερμοκρασία ιδιαίτερα σε αποξηραμένες εφελκίδες. Η μετάδοση του ιού γίνεται κατά κύριο λόγο με έντομα ή και με πρόσληψη τροφής και νερού που είναι επιμολυσμένα. Τα κρούσματα της νόσου τείνουν να είναι σποραδικά, ανάλογα με τις μετακινήσεις των ζώων, την ανοσολογική τους κατάσταση, καθώς και και τα πρότυπα των ανέμων και των βροχοπτώσεων σε μία περιοχή, στοιχεία που επηρεάζουν τους πληθυσμούς των διαβιβαστών.
Από την πλευρά του, ο Kαθηγητής Κτηνιατρικής του Παν.Θεσσαλίας, Γεώργιος Αμοιρίδης, αναφέρθηκε στα περιστατικά της οζώδους δερματίτιδας ανά τον κόσμο, καθώς και στην ελληνική εμπειρία σε σχέση με την νόσο και τα μέτρα αντιμετώπισης, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος επανεμφάνισης στο μέλλον θεωρείται πιθανός, εξαιτίας της παρουσίας της σε γείτονες χώρες και υποτυπωδών μέτρων σε εκείνες, καθώς και λόγω περιορισμένων γνώσεων για την νόσο, περιορισμένης διαθεσιμότητας των εμβολίων και έλλειψης ακριβών διαγνωστικών δοκιμών.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση, της οποίας τον συντονισμό είχε ο καθηγητής και Πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Γεώργιος Φθενάκης. Στην ημερίδα είχε κληθεί το σύνολο των κτηνιάτρων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ παρέστησαν βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Το περίπτερο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου στη ΔΕΘ επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Τσιρώνης, και συζήτησε με την Πρόεδρο τα προβλήματα του κλάδου.