09/07/2018

Παράρτημα Ηπείρου: Τριγωνικές συναλλαγές και συνεχές «σφυρηλάτημα» της Ελληνικής Αιγοπροβατοτροφίας

Τριγωνικές συναλλαγές και συνεχές «σφυρηλάτημα» της Ελληνικής Αιγοπροβατοτροφίας
κοπαδι
Ιωάννινα 6 Ιούλη 2018

Την ώρα που η Ηπειρώτικη κτηνοτροφία, ένας από τους πυλώνες της τοπικής οικονομίας, βγάζει επιθανάτιους ρόγχους , ο Περιφερειάρχης κ Καχριμάνης προέβη σε σημαντικές καταγγελίες για τις πανθομολογούμενες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος. Σε συνέντευξη τύπου, αποκάλυψε τις δαιδαλώδεις διαδρομές που εμπλέκουν εταιρίες από διάφορα κράτη, σημειώνοντας , ότι αντικειμενικός σκοπός είναι να εξαφανιστούν τα ίχνη που οδηγούν στη νοθεία. Πιο συγκεκριμένα, ελληνική εταιρία, μέσω άλλης από τον φορολογικό «παράδεισο» της Βουλγαρίας, εισάγει γάλα από τη Γαλλία, το οποίο διανέμεται στη χώρα από εταιρία κυπριακών συμφερόντων . Έχουμε έτσι μια πρώτη τετράδα που κάνει χρυσές δουλειές, παρά το ότι αυτό αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα χτυπήματα, μέσα σε σωρεία άλλων, για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία.
Να θυμίσουμε μια ανάλογη ιστορία που αποτέλεσε διατροφικό σκάνδαλο στην Αγγλία το 2013. Πρόκειται για τα μπιφτέκια που δηλώνονταν παρασκευαζόμενα από 100% βόειο κρέας αλλά βρέθηκαν με ίχνη χοιρινού και αλογίσιου κρέατος. Κατά όμοιο τρόπο, σε ‘κείνο το διατροφικό σκάνδαλο εμπλέκονταν σουηδική εταιρεία, η οποία συνεργάζονταν με γάλλο προμηθευτή, ο οποίος διατηρούσε θυγατρική στο Λουξεμβούργο (άλλο ευρωπαϊκό φορολογικό «παράδεισο»), η οποία μέσω ενός κύπριου έμπορα, ο οποίος συνεργαζόταν μ’ έναν ολλανδό μεσάζοντα, ο οποίος τελικά προμήθευε τα νοθευμένα με αλογίσια και χοιρινά «βόεια κρέατα» για τα εν λόγο μπιφτέκια από… Ρουμανικά σφαγεία ! «Μύλος» που λέει και ο λαός μας και εκεί. Πλην όμως εκεί, έγινε λόγος για «διατροφικό σκάνδαλο», οι αγγλικές αρχές γρήγορα αποκάλυψαν το δίκτυο, απέσυραν τα προϊόντα και επιμέρισαν βαριά πρόστιμα.

‘Όσο και αν από τη μια πλευρά η σύγκριση μεταξύ του Αγγλικού και του Ελληνικού κράτους καταλήγει σε μια αστειότητα, από την άλλη πλευρά η σύγκριση χειρισμού της νοθείας μεταξύ ενός μεμονωμένου προϊόντος μιας εταιρίας και ενός ολόκληρου κτηνοτροφικού κλάδου, καταλήγει σε μια τραγωδία. Πολύ δε μάλλον όταν διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση του λεγόμενου κατά τα άλλα «εθνικού προϊόντος». Της «Φέτας ΠΟΠ». Εδώ κανένας δεν μιλά για «διατροφικό σκάνδαλο» αλλά γίνεται λόγος για «κοινό μυστικό», που μπορεί τάχα να «ξορκιστεί» με την καταγγελία από τον κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα της Περιφέρειας Ηπείρου. Εδώ έχουμε ανοιχτά τα λιμάνια στα βυτιοφόρα να μετακινούν χωρίς κανένα έλεγχο χιλιάδες τόνους γάλακτος που κανείς δεν ξέρει που καταλήγει, αλλά που σίγουρα νοθεύει την ελληνική γαλακτοκομική παραγωγή.

Κι όχι μόνο αυτό. Ανοιχτά είναι τα λιμάνια και τα σύνορα της χώρας για την εισαγωγή ύποπτων, σοβαρότατων μεταδοτικών νοσημάτων, ζώων. Από το 2015 έχει δημοσιοποιηθεί έρευνα της ,Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που διενεργήθηκε σε εισαγόμενα από τη Ισπανία πρόβατα Assaf-E, την περίοδο Φλεβάρη 2011- Σεπτέμβρη 2012. Τα ζώα αυτά σκορπίστηκαν σε πέντε κοπάδια στην Ήπειρο, Μακεδονία και Πελοπόννησο και ήταν οροθετικά σε Lenti-ιούς. Δηλαδή σοβαρότατες μεταδοτικές ιώσεις. Φυσικά και δεν θα ήταν η μοναδική φορά και γι’ αυτό το λόγο οι συνάδελφοι ερευνητές κατέληγαν: «Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα προτείνουμε την καθιέρωση πιο αυστηρής νομοθεσίας για τις αγοραπωλησίες προβάτων». Από κανέναν δεν δόθηκε σημασία στην αποκάλυψη, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε με αποτέλεσμα να αποδειχθεί περίτρανα μια άλλη… «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Τα συμφέροντα των εισαγωγέων πάντα ισχυρότερα των ντόπιων παραγωγών σ’ αυτή τη χώρα !

Έτσι με αυτά και με τα άλλα, φτάσαμε στο έσχατο σημείο ενώ από ο κ. Περιφερειάρχης να καταγγέλλει την σκανδαλώδη εισαγωγή γαλλικού γάλακτος , η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ να αρνείται να παραλάβει ελληνικό γάλα από τους ντόπιους παραγωγούς με μικρότερη των τριάντα κιλών ημερήσια παραγωγή (φημολογούνται τα πενήντα κιλά για αργότερα) . Ακόμη και αν περνάει έξω από το στάβλο αυτών των κτηνοτρόφων ! Ακόμη και αν κτηνοτρόφοι συνασπίζονται για την εκπλήρωση του ξεδιάντροπου ορίου !

Ο γίγαντας της ελληνικής κτηνοτροφίας, η ελληνική αιγοπροβατοτροφία, αντί να στέκει ρωμαλέα και να δείχνει το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ηπειρωτικής Ελλάδας, βρίσκεται γονατισμένος, όλο και πιο αδύναμος. Αν και ποτέ από τη μεριά του κράτους δεν είχε την προσοχή που του έπρεπε, στα μνημονιακά χρόνια σφυροκοπείται πανταχόθεν, παντοιοτρόπως και δεν φαίνεται καμία γραμμή υποστήριξης. Ακόμα χειρότερα ! Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, γιγαντώνονται άλλες καταστροφικές αυταπάτες σαν αυτή της «Διεπαγγελματικής για τη Φέτα», ξεχνώντας και τον προβληματικό ρόλο της γαλακτοβιομηχανίας στο όλο δίκτυο, και το αναντικατάστατο των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών προς εφαρμογή του νόμου, αλλά και την άδοξη κατάληξη της «Διεπαγγελματικής του Κρέατος» που καταρρέει κάτω από τις αντιφάσεις της.
Ο κτηνιατρικός κόσμος που ασχολείται με την κτηνοτροφική παραγωγή και που είναι ταγμένος στην υπεράσπισή των συμφερόντων του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή, πρώτα πρώτα για ένα κερδοφόρο , ποιοτικό, ανόθευτο και υγιεινό τρόφιμο, ξαναφωνάζει κύρια στον κτηνοτρόφο αλλά και σε όλη την κοινωνία , όσο πιο δυνατά μπορεί:
α) Προσοχή στη διαχείριση των κοπαδιών.
β) Τόνωση των συλλογικών οργάνων πάλης και διεκδίκησης.
γ) Αναζωογόνηση της κατασυκοφαντημένης συνεταιριστικής ιδέας που μόνο υπό
ακηδεμόνευτες συνθήκες μπορεί να δώσει τα σημαντικά της ωφελήματα.
δ) Η νοθεία στα καταξιωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας, αποτελεί έγκλημα εναντίων
όλης τη κοινωνίας .
ε) Αποδέσμευση από αυταπάτες που διαιωνίζουν τα προβλήματα.
Για το ΔΣ του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
(Παράρτημα Ηπείρου)
Πρόεδρος Αντιπρόεδρος
Θεόδωρος Χόβολος Ηλιάνα Τσόλιου

επιστροφή