Και τρίτη επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς για την ένταξη των κτηνιατρικών ΚΑΔ στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων
Αθήνα, 26/03/20
Αρ. Πρωτ: 1797
Προς:
• Υπουργείο Οικονομικών,
Υπόψη Υπουργού, κ. Σταϊκούρα
Υπόψη Υφυπουργού, κ. Βεσυρόπουλου
Θέμα: Εξαίρεση των κτηνιάτρων από τη δεύτερη φάση μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,
Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να στέλνουμε για τρίτη φορά επιστολή , αφού ως κλάδος δεν έχουμε συμπεριληφθεί στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία SARS-COV-2.
Οι ΚΑΔ 75 και ΚΑΔ 47.73.74.13 δεν είναι απλώς μια λογιστική αναφορά. Είναι οι ΚΑΔ που περιλαμβάνουν περίπου 3.000 επαγγελματίες, επιχειρηματίες με άδεια λειτουργίας κτηνιατρείων ζώων συντροφιάς, κτηνιατρικών κλινικών, γραφείων παραγωγικών ζώων, καταστημάτων λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων (στοιχεία που μπορείτε να βρείτε ακόμα και στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
Είμαστε εκείνοι οι επαγγελματίες που παραμένουμε ανοιχτοί για να εξυπηρετήσουμε κάθε πολίτη τόσο μέσω της παροχής των κτηνιατρικών υπηρεσιών όσο και μέσω της πληροφόρησης. Παρόλα αυτά, όπως σας ενημερώσαμε το προηγούμενο διάστημα, ο περιορισμός κυκλοφορίας και η εξυπηρέτηση κατά βάση επειγόντων και έκτακτων περιστατικών έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεών μας. Και φυσικά, όπως είναι πλέον γνωστό σε όλους, τα αυστηρά, αλλά αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του ιού θα κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα οδηγήσει σίγουρα στην οικονομική μας καταστροφή.
Ο ρόλος των ζώων συντροφιάς στην καθημερινή ζωή χιλιάδων ανθρώπων είναι τόσο μεγάλος που ακόμα και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στις δηλώσεις του, 25/3/20, θεώρησε ότι είναι αναγκαίο να εξειδικεύσει μέτρα για τους πολίτες. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, οι επαγγελματίες που έχουν την άμεση ευθύνη προστασίας της υγεία και ευζωίας των ζώων, καθώς και της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας να βρίσκονται πλήρως ακάλυπτοι και να οδηγούνται με έμμεσο τρόπο στην οικονομική καταστροφή. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι η παραγωγή συνεχίζεται και οι κτηνίατροι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο στις σφαγειακές εγκαταστάσεις, σε εργαστήρια επεξεργασίας τροφίμων ζωικής προέλευσης, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Στις τελευταίες σας δηλώσεις ξεκαθαρίσατε ότι θα υπάρξει και νέα φάση μέτρων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Ευελπιστούμε στην ένταξή μας σε αυτές, ακόμα κι αν θεωρούμε ότι ήδη έχετε καθυστερήσει.
Καλούμε την πολιτεία να αποκαταστήσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή αδικία σε βάρος του Έλληνα κτηνίατρου που διακινδυνεύει τη ζωή του για να υποστηρίξει με ίδια μέσα την κοινωνική του αποστολή.
Επαναλαμβάνουμε τα αιτήματά μας:
• Οι ΚΑΔ 75 και 47.73.74.13 να συμπεριληφθούν στο σύνολο των οικονομικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.
• Ενίσχυσή μας με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και άλλο υγειονομικό υλικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία των κτηνιατρείων, κλινικών, γραφείων κ.λπ. τόσο για την προστασία ημών όσο και των πολιτών.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ