01/08/2007

«1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το γάλα και τα προϊόντα του», Αύγουστος 2007


1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ

..............Οκτώβριος 2008............
 
Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας (ΕΕΓΕ)
 

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Σκοπός Συνεδρίου:

Η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας αποφάσισε να διοργανώσει τον Οκτώβριο του 2008, στην Αθήνα, Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο για το γάλα και τα προϊόντα του, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ αυτών που ασχολούνται με αυτά, καθώς και την προβολή της επιστημονικής έρευνας που γίνεται στον ελλαδικό χώρο.

Οργανωτική Επιτροπή
  • Κεχαγιάς Χρήστος (Πρόεδρος)
  • Ανυφαντάκης Εμμανουήλ
  • Βαμβακάκη Αφροδίτη
  • Ζαρζούρας Ιάκωβος
  • Ζτάλιου Ιωάννα
  • Κανδαράκης Ιωάννης
  • Λάζος Ευάγγελος
  • Μαραγκός Ανδρέας
  • Παγίδα Αναστασία
Επιστημονική Επιτροπή:
  • Ζερφυρίδης Γρηγόριος (Πρόεδρος)
  • Αληχανίδης Ευστάθιος
  • Αποστολόπουλος Χρήστος
  • Βασιλειάδου Δέσποινα
  • Βουτσινάς Λέανδρος
  • Καλαντζόπουλος Γιώργος
  • Μάντης Αντώνης
  • Παπαγεωργίου Δημήτριος
  • Τσακαλίδου Έφη
  • Χατζημηνάογλου Ιωάννης
  • Χροναίος Ιωάννης
Θέματα Συνεδρίου
Συνεδρία 1: Πρωτογενής παραγωγή

Επίδραση των διαφόρων παραγόντων στη σύσταση, την ποιότητα, την ποσότητα και την καταλληλότητα του παραγόμενου γάλακτος για βιομηχανική αξιοποίηση. Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες του γάλακτος από διάφορα είδη ζώων. Μέθοδοι ελέγχου της προέλευσης του γάλακτος σε μίγματα. Ασφάλεια και υγιεινή του νωπού γάλακτος.

Συνεδρία 2: Προϊόντα επεξεργασίας γάλακτος

Επίδραση της ποιότητας του γάλακτος στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Νέες μέθοδοι επεξεργασίας του γάλακτος. Εξελίξεις στη χρήση καλλιεργειών στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Βελτιώσεις στην τεχνολογία παρασκευής κλασικών γαλακτοκομικών προϊόντων και ανάπτυξης νέων. Έλεγχοι για τον προσδιορισμό τόσο των ανεπιθύμητων ή και επικίνδυνων όσο και των ωφέλιμων ουσιών στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καινοτομίες και τάσεις στην ανάπτυξη της αγοράς του γάλακτος. Κόστος και οικονομικά στοιχεία από τη μεταποίηση και εμπορία του γάλακτος.

Συνεδρία 3: Διατροφική αξία γαλακτοκομικών προϊόντων

Συμμετοχή του γάλακτος και των προϊόντων του στα διαιτολόγια διαφόρων ομάδων πληθυσμού στην Ελλάδα και αλλού. Χρησιμοποίηση προβιοτικών μικροοργανισμών στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων για διαιτολόγια ειδικού σκοπού. Βιοενεργές ουσίες των γαλακτοκομικών προϊόντων με ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία. Χρησιμοποίηση γάλακτος και προϊόντων του σε διαιτολόγια με κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση της διατροφικής αξίας

Στρογγυλή Τράπεζα

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέματα την ανάπτυξη και τις προοπτικές της ελληνικής γαλακτοκομίας στα πλαίσια της Ε.Ε. καθώς και τη νομοθεσία για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Προσκεκλημένοι Ομιλητές

Προσκεκλημένοι ομιλητές αναμένεται να καλύψουν θέματα που σχετίζονται με την εξέλιξη και τα προβλήματα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του γάλακτος στη χώρα μας και τις προοπτικές ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα, με τη διατήρηση των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων γάλακτος στα πλαίσια των σύγχρονων απαιτήσεων υγιεινής και της ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας γάλακτος, με μύθους και αλήθειες για την επίδραση του γάλακτος και των προϊόντων του στην υγεία του ανθρώπου και με τις προκλήσεις, τις τάσεις και τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας γάλακτος.

Οδηγίες Προετοιμασίας Ερευνητικών Εργασιών

Οι επιστημονικές εργασίες πρέπει να είναι πρωτότυπες. Θα υποβληθούν αρχικά οι περιλήψεις στα ελληνικά (περίπου 300 λέξεων) και στα αγγλικά (περίπου 600 λέξεων) με τα ονόματα των συγγραφέων και τη διεύθυνση του Ιδρύματος που υπηρετούν. Οι περιλήψεις τόσο για τις προφορικές παρουσιάσεις όσο και για τα ποστερς θα αξιολογηθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου. Μετά από θετική κρίση οι συγγραφείς που θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους είτε προφορικά είτε υπό τη μορφή ποστερ, θα τις υποβάλλουν για να δημοσιευθούν στην ειδική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδας, «Επιστήμη και Τεχνολογία Γάλακτος». Οι συγγραφείς οφείλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες που παρατίθενται παρακάτω, τόσο για τις προφορικές παρουσιάσεις όσο και για τα ποστερς.

Προφορικές παρουσιάσεις

Οι παρουσιάσεις θα πρέπει να είναι σε μορφή power-point διάρκειας είκοσι λεπτών. Οι συγγραφείς των εργασιών πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του περιοδικού για το πλήρες κείμενο, που παρατίθενται και παρακάτω. Η έκτασή τους, μαζί με τους πίνακες, διαγράμματα και εικόνες να μην υπερβαίνει τις 15 σελίδες τυπωμένες σε χαρτί Α4, η απόσταση μεταξύ των σειρών να είναι 1,5 γραμμή και το μέγεθος γραμματοσειράς 12.

Η δομή τους να περιλαμβάνει:

  • Τίτλο (με τα ονόματα των συγγραφέων, και τη διεύθυνση του Ιδρύματος που υπηρετούν, σε περίπτωση περισσότερων του ενός συγγραφέων θα πρέπει να διευκρινίζεται με * το όνομα του υπεύθυνου για επικοινωνία)
  • Περίληψη στα ελληνικά (περίπου 300 λέξεις)
  • Εισαγωγή
  • Υλικά και Μέθοδοι
  • Αποτελέσματα και Συζήτηση
  • Συμπεράσματα
  • Ευχαριστίες
  • Βιβλιογραφία
  • Περίληψη στα αγγλικά (περίπου 600 λέξεις, με τα ονόματα των συγγραφέων και τη διεύθυνση του Ιδρύματος που υπηρετούν)

Πίνακες:
Κάθε πίνακας πρέπει να έχει αρίθμηση και τίτλο στην ελληνική και αγγλική που να είναι σαφής και επεξηγηματικός.

Διαγράμματα:
Οι εικόνες και τα διαγράμματα πρέπει να έχουν αρίθμηση και τίτλο στην ελληνική και αγγλική που να είναι σαφής και επεξηγηματικός, και να εμπεριέχονται στο κείμενο.

Βιβλιογραφία:
Οι βιβλιογραφικές αναφορές θα δίνονται στο κείμενο με το όνομα του συγγραφέα και τη χρονολογία, π.χ. Lim and Shipe (1990) ή αν πρόκειται για περισσότερους από δύο συγγραφείς Lim και λοιποί συνεργάτες. (1991).
Όλες οι αναφορές που παρατίθενται στη βιβλιογραφία κατατάσσονται κατά αλφαβητική σειρά με βάση τα ονόματα των συγγραφέων. Για κάθε βιβλιογραφική αναφορά γράφονται κατά σειρά το(τα) όνομα (-τα) συγγραφέα (-ων), χρονολογία δημοσίευσης, τίτλος εργασίας, τίτλος περιοδικού, τόμος, πρώτη και τελευταία σελίδα της εργασίας.
Για βιβλιογραφικές αναφορές σε βιβλία πρέπει να αναφέρεται μεταξύ άλλων και το όνομα του εκδότη.

Παραπομπές και συντμήσεις:
Οι παραπομπές να διατηρηθούν σε ένα ελάχιστο δυνατό και όπου γίνονται να χρησιμοποιείτε *. Να χρησιμοποιείτε πλάγια γράμματα (Italics) όταν αναφέρεσθε σε επιστημονικά ονόματα μικροοργανισμών, φυτών και ζώων. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε συντμήσεις στις λέξεις εκτός αν είναι γνωστές και αποδεκτές, π.χ. HPLC, GC  κ.λ.π.

Πόστερ
Τα ποστερς θα πρέπει να είναι έχουν μήκος μέχρι 90 cm και ύψος μέχρι 130 cm. Οι οργανωτές θα φροντίσουν να υπάρχουν αριθμημένα πλαίσια για την ανάρτησή τους. Στο άνω μέρος του ποστερ πρέπει να δίδεται ο τίτλος της εργασίας, τα ονόματα των συγγραφέων, και η διεύθυνση του Ιδρύματος που υπηρετούν. Συνιστάται η δομή του ποστερ να περιλαμβάνει την εισαγωγή, τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα και τη σημαντικότερη βιβλιογραφία και με τη μορφή αυτή θα δημοσιευθεί στην ειδική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδας. Η έκταση μαζί με τους πίνακες, διαγράμματα και εικόνες δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 3 σελίδες τυπωμένες σε χαρτί Α4.

Δηλώσεις συμμετοχής

Για την παρακολούθηση ή τη συμμετοχή με ανακοίνωση ή πόστερ συμπληρώνετε το δελτίο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ανάλογα με την περίπτωση, και το αποστέλλετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση ndcg@aua.gr,  ή στο φαξ. (+30)-210-5294616, ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας
(Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Ιερά Οδός 75, 11855 Βοτανικός
Αθήνα

Θα μας διευκολύνατε ιδιαίτερα αν μας επιστρέφατε συμπληρωμένο το δελτίο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εγκαίρως, ώστε να προγραμματίσουμε ανάλογα. Σε περίπτωση που ο αριθμός των συνέδρων υπερβαίνει τη χωρητικότητα του χώρου διεξαγωγής, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Με νέα ανακοίνωσή μας θα γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία, ο χώρος και το κόστος συμμετοχής.

Η περίληψη και η εργασία υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ndcg@aua.gr .
επιστροφή