Δελτίο Τύπου σχετικά με τον Καταρροϊκό Πυρετό των αιγοπροβάτων
ΚτηνιατρικήςτηςΠεριφέρειαςΔυτικήςΕλλάδαςενημερώνειότιέχειεπιβεβαιωθεί η παρουσία του νοσήματος του καταρροϊκού πυρετού (ορότυπος 4)τωναιγοπροβάτωνσεεκμεταλλεύσειςτηςΠεριφερειακήςΕνότηταςΑρκαδίας.
Μεβάσηταεπιστημονικάδεδομένα,τιςοδηγίεςτουΥπουργείουΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων και με την εμπειρία από την εμφάνιση τουνοσήματος ταπροηγούμενα έτη:
1. Προτείνεται2. 1. Οι κτηνοτρόφοι πριν από οποιαδήποτε μετακίνησητων ζώων τους ναενημερώνουν και ναλαμβάνουν σχετική άδεια από τα κατά τόπουςΑγροτικάΚτηνιατρεία.
Τονίζεται, ότιτο νόσημα του Καταρροϊκού Πυρετού δενπροσβάλλει τονάνθρωπο,επομένωςδενυπάρχεικίνδυνοςγιατηνΔημόσιαΥγεία.
Τασυμπτώματατουνοσήματοςσταπρόβατα(ταοποίαείναιταπιοευαίσθητα)είναι πυρετός, αδυναμία, ανορεξία, οίδημα χειλέων, στόματος, οφθαλμώνκαιαυτιών,βλεννοπυώδεςρινικόέκκριμα,πουφράσσειταρουθούνια,οίδημαγλώσσας,που μπορεί να γίνει κυανή, έλκη και νεκρώσεις του στόματος με έντονησιελόρροια,χωλότητα,ποδοδερματίτιδα,έντονηερυθρότητακαιπετέχειεςστηνπεριοχήτης στεφάνης στο άνω τμήμα των χηλών. Η μόλυνση κατά την κυοφορίαμπορεί να οδηγήσει σε αποβολές ή γέννησηθνησιγενών ζώων, τα οποία μπορεί ναπαρουσιάζουνκαισυγγενείςδιαμαρτίεςδιάπλασης.Η“αυτοϊαση”έχειπιθανέςσυνέπειεςτηνυπογονιμότητα,τηνκαθυστερημένηανάπτυξηκαιτηναπώλειαερίου.Ηθνησιμότητα ποικίλλει από 2-30% για τα πρόβατα, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητακαισταοποίαμπορείνα αγγίξει και το 70%.
ΣτοιχείαεπικοινωνίαςυπεύθυνωνκτηνιάτρωνγιατονΚαταρροϊκόΠυρετό:
Π.ΕΑχαΐας:ΣπαθήΑσημίνα,τηλ.2613613726
ΚασπίρηςΙωάννης,τηλ.2613613728
Π.Ε Αιτ/νίας: Στάμος Γεράσιμος ,τηλ.263155182ΜπαμπούρηΙωάννα,τηλ.2631051638
Π.ΕΗλείας:ΧατζηπανταζήςΓεώργιος,τηλ.2623054212
ΓκούβαςΓώργιος,τηλ.2621360173
ΗΠροϊσταμένητηςΔ/νσηςΚτηνιατρικής
ΟικονόμουΧαρίκλεια