ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ: Συνάντηση εκπροσώπων των Υγειονομικών Συλλόγων της χώρας με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Συνάντηση εκπροσώπων των Υγειονομικών Συλλόγων της χώρας
με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Επί τον τύπον των ήλων οι
συντάξεις των Υγειονομικών
Με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη συναντήθηκαν εχθές, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, με κυρίαρχο θέμα τον καταποντισμό των συντάξεων των Υγειονομικών της χώρας, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στην επικείμενη φορολόγηση των επαγγελματικών ταμείων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Σεραφείμ Ζήκας, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και μέλος του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. Χάρης Βαβουρανάκης και ο ταμίας του Π.Ι.Σ. και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρίπολης Βασίλης Ψυχογιός.
Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών συλλόγων της χώρας έθεσαν επί τον τύπον των ήλων το ζήτημα της απομείωσης των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι που μετείχαν σε ένα υγιές Ταμείο, οι οποίες αγγίζουν τα όρια του ευτελισμού, ιδίως εν συγκρίσει με το προηγούμενο καθεστώς, ακόμη και με τις μνημονιακές περικοπές. Πράγματι οι συντάξεις των Υγειονομικών με 40 έτη ασφάλισης αγγίζουν τα 800 ευρώ, ενώ οι συντάξεις των λοιπών επιστημόνων φτάνουν ή και υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών συλλόγων επανέλαβαν την πεποίθησή τους πως η δια νομοθετικής πρωτοβουλίας κάλυψη του αδίκως απωλεσθέντος μέρους της οφειλόμενης ανταποδοτικής συντάξεως, η οποία πλέον βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις καταβληθείσες εισφορές των Υγειονομικών, αποτελεί υποχρέωση απορρέουσα από την ιστορική δέσμευση της πολιτείας για κάλυψη του καταργηθέντος κοινωνικού πόρου. Τονίστηκε επίσης ότι αποτελεί υποχρέωση έναντι των ασφαλισμένων, της ιστορίας και της περιουσίας του Ταμείου των Υγειονομικών, που ως ασφαλιστικό κεφάλαιο εισφέρθηκε στον Ενιαίο πλέον Φορέα.
Στην απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου, ότι «οι χαμηλές συντάξεις των υγειονομικών προκύπτουν από τις χαμηλές εισφορές», οι εκπρόσωποι των υγειονομικών σωματείων αντέτειναν:
Ως γνωστόν η κυρία σύνταξη μετά το Ν.4387/2016 αποτελείται από το άθροισμα δύο ποσών, δηλαδή της εθνικής (384 ευρώ υπό καθεστώς πλήρους συντάξεως) και της ανταποδοτικής.
Είναι προφανές πως για το χρονικό διάστημα μετά την 1.1.2017 για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης λαμβάνονται υπόψη οι πράγματι καταβαλλόμενες εισφορές (είτε με βάση το εισόδημα μέχρι το 2019, είτε με βάση την επιλεχθείσα ασφαλιστική κατηγορία μετά το 2020). Το πρόβλημα αφορά το χρονικό διάστημα από 1.1.2002 μέχρι 31.12.2016 και τα συμπεράσματα που μπορούν εύκολα να εξαχθούν από τα δεδομένα είναι πως αφενός οι υγειονομικοί κατέβαλαν τις υψηλότερες εισφορές, γι’ αυτό έχουν και τις υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές και αφετέρου ότι το ΤΣΑΥ είχε ουσιαστικά μηδενικούς κοινωνικούς πόρους, έναντι των δύο άλλων Ταμείων των Επιστημόνων.
Συνεπεία των ανωτέρω παραγόντων, οι υγειονομικοί λαμβάνουν σήμερα τις μικρότερες συντάξεις, έναντι των λοιπών ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ, τέτοιες που είναι σημαντικά μικρότερες και μάλιστα σε ποσοστό 35% περίπου.
Η τραγική αυτή μείωση των συντάξεων των υγειονομικών τα πρώτα χρόνια και λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, λόγω της σύγκρισής της με την προ του ν.4387/2016 χορηγούμενη σύνταξη, δεν είχε καταφανεί με σαφήνεια.
Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης πρότεινε την σύσταση κοινής ομάδας εργασίας Υπουργείου και εκπροσώπων των υγειονομικών συλλόγων η οποία θα αναλάβει την διερεύνηση και αντιστοίχιση των δεδομένων, η οποία και έγινε δεκτή.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε:
Από τη σημερινή συνάντηση προκύπτει ότι θα έχουμε δύσκολο δρόμο, απέναντι σε παρεισφρυσασες σοσιαλιστικες ιδεοληψίες και διεκπαιρεωτικη προσέγγιση. Προσβλεπουμε στην αναγνώριση από την πολιτεία του γεγονότος ότι στις κοινοβουλευτικες δημοκρατίες υπάρχει συνέχεια του κράτους, όπως αυτή συμπυκνώνεται στην πρόταση του υπουργού κ. Χατζηδάκη.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης, δήλωσε:
Θα διεκδικήσουμε με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει ο υγειονομικός κλάδος, την αποκατάσταση της αδικίας και την αναβάθμιση της κατώτερης σύνταξης. Ουδέποτε η πολιτεία τήρησε τις δεσμεύσεις της - και δη τις νομοθετικές - για την κάλυψη του απολεσθέντος κοινωνικού πόρου από τον προϋπολογισμό. Περιμένουμε λύσεις. Τις λύσεις αυτές τις δίνουν οι κυβερνήσεις. Δε θα δοθεί καμία περίοδος χάριτος.
Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη δήλωσε:
Αν ένα κοινωνικά δίκαιο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα αποτελεί πραγματικά έναν από τους στόχους της Πολιτείας, θα πρέπει η ίδια πρωτίστως να αποκαθιστά τις αδικίες και τις αναντιστοιχίες μεταξύ των πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος ξεκινώντας από τη στάση της απέναντι σε ένα εύρωστο Ταμείο όπως αυτό των Υγειονομικών που εξαναγκάστηκε κάποτε σε συνένωση για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος.
Η δικαιοσύνη αποτελεί αδιαπραγμάτευτα για εμάς τους Υγειονομικούς βασική προϋπόθεση της ανταποδοτικής και απονεμητικής διαδικασίας και δε θα σταματήσουμε να τη διεκδικούμε μέσω του κοινού μας μετώπου.