ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή Συνέλευση την Τετάρτη 31/1/2024 με θέματα:
Η Συνέλευση έγινε έπειτα από κάλεσμα του ΔΣ με την εξής ημερήσια διάταξη:
1. Ανάλυση και λεπτομέρειες του Νόμου 4830/21 και τι σημαίνει στην πράξη
2. Συντονισμός ενεργειών των συναδέλφων με ιδιωτικά ιατρεία
Μετά από διαλογική συζήτηση όλων των θεμάτων τα παρόντα μέλη του ΠΚΣ –παραρτήματος Ευβοίας αποφάσισαν τα εξής:
Ο ν. 4830/2021 είναι αντιεπιστημονικός και ανεφάρμοστος και όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην προστασία των ζώων συντροφιάς και στην μείωση των αδέσποτων αλλά θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Ήταν στρατηγικό λάθος η μεταφορά αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τα Ζώα Συντροφιάς από το ΥΠ.Α.Α.Τ. στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η μεταφορά αυτή από τη μία επέφερε πλήρη διάσπαση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, αποδυναμώνοντάς ακόμη περισσότερο την πραγματοποίηση των σχετικών ελέγχων (π.χ. έλεγχος ζωοανθρωπονόσων) και από την άλλη «απομόνωσε» τους συναδέλφους με τα κτηνιατρεία μικρών ζώων σε ένα υπουργείο που δεν έχει την επιστημονική κατάρτιση και την επαγγελματική εμπειρία για να κατανοήσει τις απόψεις των κτηνιάτρων ούτε και την αλληλένδετη υπηρεσιακή συγκρότησή και δομή του ΥΠΑΑΤ. Όποιοι από τον Σύλλογο, δεν αντέδρασαν σε αυτό, ουσιαστικά και στην συνείδηση του κτηνιατρικού κόσμου συμφώνησαν σε αυτή την μεταφορά και συνέβαλαν στην αποδυνάμωση των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και στην υποβάθμιση του ιδιώτη κτηνιάτρου σε εκτελεστικό όργανο του ΥΠΕΣ.
Ο ν.4830/2021 προτρέπει Ν.Π.Ι.Δ. και Μ.Κ.Ο. (χωρίς κανέναν έλεγχο) να εμπλακούν μέσω συμβάσεων στις ευθύνες και αρμοδιότητες των δήμων για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Τίθενται έτσι ερωτηματικά για την εξασφάλιση των δημόσιων πόρων (χρημάτων και εγκαταστάσεων) που θα χρησιμοποιήσουν αλλά και για την θέση που θα βρεθούν οι ελάχιστοι κτηνίατροι που εργάζονται στους δήμους καθώς θα λογοδοτούν χωρίς να μπορούν να παρέμβουν στην διαχείριση των προγραμμάτων και των καταφυγίων.
Η πολιτεία οφείλει να θέσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φιλοζωικών οργανώσεων και των μελών τους. Είναι γεγονός πως πολλές φιλοζωικές προσφέρουν έργο στην διαχείριση των αδέσποτων αλλά υπάρχουν περιπτώσεις οργανώσεων που : δεν έχουν μέλη αλλά μόνο μια σφραγίδα, δεν έχουν νομική ή φορολογική υπόσταση, απειλούν ή δυσφημούν συναδέλφους, δεν εξασφαλίζουν σωστές συνθήκες εργασίας σε κτηνίατρους που συνεργάζονται, αντιποιούν το κτηνιατρικό επάγγελμα, υποκαθιστούν τον νομοθέτη, κοκ.
Είναι σαφές πως ο ν. 4830/2021, απαγορεύει στον κτηνίατρο να περιθάλψει μη σημασμένο ζώο και τον απειλεί με πρόστιμο. Πρόκειται για ρύθμιση αντιεπιστημονική, αντιδεοντολογική που στρέφεται κατά της υγείας, της ευζωίας και των δικαιωμάτων των ζωών. Είναι, όχι μόνο αστείο αλλά και επικίνδυνο μέλη του ΠΚΣ να επικαλούνται προφορικές διαβεβαιώσεις υπηρεσιακών παραγόντων πως κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει. Όσο για τις γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβούλου που μας συστήνει να «συνωμοτούμε» με τον ιδιοκτήτη και να τον «ονομάζουμε φιλόζωο» σε περίπτωση ατσιπάριστου ζώου δεν έχουμε λόγια…¨Όλοι γνωρίζουμε, ότι σε περίπτωση καταγραφής προστίμου σε συνάδελφο όλες αυτές οι βεβαιώσεις δεν έχουν καμία ισχύ και ο κτηνίατρος θα πρέπει μόνος του να πληρώσει το κόστος (χρηματικό και ψυχολογικό).
Το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο προσθέτει ανούσια γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης, καθιστώντας τον κτηνίατρο γραμματέα του κράτους. Επίσης, η όλη λειτουργία αγγίζει τα όρια της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του το ΕΜΖΣ είχε πολλά λάθη που όσο και αν γίνονται διορθώσεις εξακολουθεί να μην εξυπηρετεί την καθημερινή λειτουργία ενός κτηνιατρείου αλλά και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ουσιαστικών στοιχείων υγείας του. Λάθη όπως η έλλειψη του αντιλυσσικού εμβολιασμού στη γάτα ή πως το εμβόλιο της λύσσας πρέπει να γίνεται ετήσια σε αντίθεση με την παρασκευάστρια εταιρεία μαρτυρούν η νέα βάση (αν και κόστισε ακριβά) έχει καθαρά γραφειοκρατικό σχεδιασμό και χάνει την ουσία.
Σχετικά με το οριζόντιο μέτρο της στείρωσης ο ΠΚΣ όφειλε να επικοινωνήσει σωστά την διαφωνία του σε αυτό, να μην προκαλέσει σύγχυση στους ιδιοκτήτες και να μην δώσει «βέλη στη φαρέτρα» των δήθεν φιλόζωων. Τα επιχειρήματα είναι πολλά:
• ο κτηνίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος επιστήμονας για να αποφασίσει αν η
ατομική υγεία, η ηλικία και φυλή του επιτρέπουν να στειρωθεί.
• όλες οι περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν το ίδιο βαθμό αδέσποτών και δεν
χρειάζονται τον ίδιο βαθμό επέμβασης
• ο σκύλος και η γάτα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο ως
αδέσποτα στον αστικό ιστό και στην ύπαιθρο
• συνήθης πηγή των αδέσποτων δεν είναι τα δεσποζόμενα
Η πολυδιαφημιζόμενη βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Στόχος του είναι αφενός η «φωτογραφική» διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς. Το ΥΠΕΣ επιχορήγησε την Ακαδημία Αθηνών με 2 εκ. ευρώ για να δημιουργήσει το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς χωρίς να μας έχει κάνει γνωστή ανάλογη διεθνή εμπειρία, χωρίς να υπάρχει προτεραιοποίηση των αναγκών σχετικά με τη ανάλυση του γενετικού υλικού π.χ. φυλές παραγωγικών κ.α. Οι περισσότεροι κτηνίατροι αναρωτιόμαστε για τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει αυτή η μέθοδος για τον εντοπισμό των γεννητόρων στην πράξη όταν έχουμε να κάνουμε με πολυδυμίες ζώων, αιμομιξίες κλπ. Τελικά, καταλήγουμε πως μάλλον το ΕΦΑΓΥΖ θα λειτουργήσει για ερευνητικούς λόγους ή ακόμη και για την πιστοποίηση φυλών ορισμένων εκτροφέων μικρών ζώων.
Σχετικά με την ευθύνη που έχει ο κτηνίατρος για τη ορθή λήψη και αποστολή γενετικού υλικού και τον ενδιάμεσο ρόλο που του έχει ανατεθεί μεταξύ εισπράκτορα παράβολου, ιδιοκτήτη, εταιρείας ταχυμεταφορών και ΕΦΑΓΥΖ αλλά και της διατίμησης της παροχής κτηνιατρικής υπηρεσίας τα λόγια περισσεύουν…
Συμπερασματικά, ο 4830/2021 δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων. Μάλλον επιδιώκει να μειώσει τα μικρά κτηνιατρεία και να ενισχύσει τους αόρατους - επενδυτές που ιδρύουν «λουξ κλινικές» στις οποίες ο «υπάλληλος κτηνίατρος» θα εργάζεται σε συνθήκες «γαλέρας».
Οι κτηνίατροι διεκδικούμε
• ο συντονισμός και οι αρμοδιότητες για την υγεία, την ευζωία και την διαχείριση των Ζώων Συντροφιάς να επιστρέψουν στη Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ
• την ίδρυση, στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων που είναι και το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για την συστηματική φροντίδα των αδέσποτων ζώων .
• Να δημιουργηθεί νομικό πλαίσιο για την λειτουργία των φιλοζωικών σωματείων, να καθοριστούν οι όροι και οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων που απασχολούν. Οι ΜΚΟ και τα ΝΠΙΔ να λογοδοτούν για τα επιχειρησιακά σχέδια που αναλαμβάνουν ανά δήμο, να τεθούν τα όρια δράση τους (χωρικά, χρηματικά, νομοθετικά)
• Να ξεκαθαριστεί και να κατοχυρωθεί νομικά πως οι κτηνίατροι μπορούμε (χωρίς να απειλούμαστε) να προσφέρουμε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αδιακρίτως αν ένα ζώο είναι σημασμένο ή όχι.
• Να διατηρηθούν τα έγγραφα βιβλιάρια και να ισχύσει μόνο η ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων και των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, ζωοανθρωπονόσων).
• Να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
• Να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αποστολής και τήρησης γενετικού υλικού και οποιουδήποτε άλλο φοροεισπρακτικό μέτρο. Μέχρι την απόσυρση, να απέχουμε συντονισμένα και μαζικά από την λήψη γενετικού υλικού.
• Πρόσβαση στο ΕΜΖΣ να έχουν αποκλειστικά οι κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και οι δημόσιες αρχές.
• Οι αρμόδιες αρχές ελέγχου για την σήμανση των ζώων να διενεργούν ελέγχους σε δημόσιους χώρους (π.χ. πάρκα, δρόμοι κ.α.) και όχι έξω από τα κτηνιατρεία γιατί αυτό θα δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω εργασιακής πίεσης.
Γενικά, ο νόμος 4830/2021 κρίνεται από τον κτηνιατρικό κόσμο επιβάλλεται ως ένας αντιεπιστημονικός και ανεφάρμοστος νόμος ο οποίος σχεδιάστηκε από γραφειοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών που αγνόησαν επιδεικτικά, τις διαφωνίες όλων των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και συλλόγων των Κτηνίατρων.
Γιατί οι κτηνίατροι της Εύβοιας θεωρούμε πως η διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων και η προάσπιση της δημόσιας υγείας επιτυγχάνεται καθημερινά από την ορθή εφαρμογή της Κτηνιατρικής Επιστήμης από το σύνολο των Κτηνίατρων της χώρας (δημόσιοι και ιδιώτες), σε όλα τα πεδία (παραγωγικά ζώα, ζώα συντροφιάς και τρόφιμα) και συνεπώς θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι κάθε φορά που το επάγγελμα και η επιστημονική μας υπόσταση πλήττεται. Οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι τακτισμοί, δεν ευνοούν κανέναν και πολύ περισσότερο δεν ευνοούν το σύνολο.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 04/02/2024