17/05/2024

Απολογισμός δράσης της Δ.Ε. του Π.Κ.Σ. για τη διετία 2022 -2024

PKSΑγαπητοί συνάδελφοι,

Πιστή στο ραντεβού που έχω μαζί σας κάθε τέτοια εποχή μέσα στη μακρά μου θητεία στο «τιμόνι» αυτού του Συλλόγου, είμαι και πάλι εδώ για να σας παραθέσω τον απολογισμό των πεπραγμένων από τον Π.Κ.Σ. στη διετία που προηγήθηκε.

Όπως όλοι θυμόμαστε η διετία που πέρασε αποτέλεσε την μετά κορωνοϊού εποχή η οποία χαρακτηρίστηκε από μια πανανθρώπινη προσπάθεια για επιστροφή σε μια «κανονικότητα» όπως μέχρι τότε τη γνωρίζαμε, που όμως στην πράξη παρέμεινε ευσεβής πόθος καθώς δεν θα μπορούσε τίποτα μετά να είναι όπως ήταν πριν, κοινό επιγενόμενο όλων των κομβικών ιστορικών περιόδων.

Είμαι, ωστόσο, σε θέση να σας διαβεβαιώσω και αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανη για αυτό, ότι παρά το σαρωτικό όλων των σταθερών πανδημικό κύμα, ο Π.Κ.Σ. παρέμεινε συμπαγής τόσο ως προς τις αξίες του, όσο και ως προς τη μαχητικότητά του, ίσως γιατί «κανονικότητα» για αυτόν το Σύλλογο σημαίνει να αναπτύσσεται μέσα σε αντίξοες συνθήκες, να ορθώνει το ανάστημά του και να μη φοβάται να συγκρουστεί, να γιγαντώνεται και να ενοχλεί, να αντιστέκεται και να διεκδικεί και στο τέλος να καταφέρνει όσα μπορεί να θεωρούνται για πολλούς ακατόρθωτα.

Μέσα στα χρόνια του κορωνοϊού αναδείχτηκε περίτρανα η αναγκαιότητα της τεχνολογίας και ο Π.Κ.Σ. επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά δημιουργώντας διαδικτυακό ηλεκτρονικό μητρώο μελών, αλλάζοντας τηλεφωνικό κέντρο, αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό του με καινούργιους υπολογιστές υψηλών ταχυτήτων και δυνατοτήτων, αναβαθμίζονταςτο σύστημα αποστολής ομαδικού e-mail (παρακαλούνται οι συνάδελφοι που δε λαμβάνουν ενημερώσεις να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στη Γραμματεία του Π.Κ.Σ.), διευκολύνοντας την επικοινωνία μέσω Newsletter, περνώντας σε διαδικτυακό πρόγραμμα τιμολόγησης  με δυνατότητα έκδοσης και αποστολής παραστατικού σε πρώτο χρόνο.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι βρίσκεται υπό κατασκευή στα κεντρικά γραφεία του Συλλόγου βιβλιοθήκη που θα στεγάσει το αρχείο των επιστημονικών εγχειριδίων, ελληνικών και ξενόγλωσσων που διαθέτει ο Σύλλογος από την ίδρυσή του έως σήμερα. Καινοτομία, επίσης, θα αποτελέσει τις επόμενες ημέρες η λειτουργία του e-shop που θα διευκολύνει πολύ τη διαδικασία των παραγγελιών και των παραλαβών των διαβατηρίων, των βιβλιαρίων και των συνταγολογίων (υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος από τα μέσα του 2022 εκδίδει πλέον και συνταγολόγια με μονή κόκκινη γραμμή εκτός από συνταγολόγια για μικρά ζώα και συνταγολόγια για παραγωγικά ζώα).

Συγκρουσιακή συνέχισε να είναι και αυτή τη διετία η σχέση μας με τις έκνομες ενέργειες όπου αυτές διαπιστώθηκαν. Με τη βοήθεια του νομικού μας συμβούλου κ. Ηλιού Χρήστου, τον οποίο και βαθιά θα ήθελα να ευχαριστήσω για τις πολύτιμες υπηρεσίες του, καταφέραμε με οξείες παρεμβάσεις στις ΔΑΟΚ, τον ΕΟΦ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κάθε άλλη αρμόδια αρχή να εμποδίσουμε τη δράση δήθεν εθελοντών αλλοδαπών κτηνιάτρων, τη δράση Μ.Κ.Ο. με έδρα το εξωτερικό και την ίδρυση κτηνιατρείων δήθεν ειδικού σκοπού υπό την αιγίδα τους και τη μη τήρηση των νομικών προϋποθέσεων στην εκπόνηση προγραμμάτων από Δήμους. Πετύχαμε την αναστολή λειτουργίας χώρων όπως pet-shops που πωλούνταν παράνομα κτηνιατρικά φάρμακα, παλέψαμε την αντιποίηση επαγγέλματος και τους εμβολιασμούς από αναρμόδιους, καθώς και την παράνομη διαφήμιση και διακίνηση κτηνιατρικών φαρμάκων μέσω διαδικτύου.

Θα ήταν παράλειψη, επίσης, να μην αναφερθώ στην έμπρακτη στήριξη και τη νομική κάλυψη που είχαν τόσο οι συνάδελφοι ιδιώτες κτηνίατροι που έπεσαν θύματα συκοφαντικής δυσφήμισης, όσο και οι συνάδελφοι δημόσιοι υπάλληλοι που έπεσαν θύματα απαξιωτικών και επιθετικών συμπεριφορών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Αναλογιζόμενη τις επιτυχείς παρεμβάσεις του Π.Κ.Σ., δεν μπορώ να μη σταθώ στο καλοκαίρι του 2022 και την ψήφιση από την Ευρωβουλή του κανονιστικού πλαισίου για τη χρήση ανθρώπινων αντιμικροβιακών φαρμάκων από κτηνιάτρους (είχαμε ήδη το προηγούμενο διάστημα πετύχει το δικαίωμα χρήσης αναισθητικών). Μετά από σωρεία εγγράφων στους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, τους Έλληνες βουλευτές, το Υπουργεό Υγείας, αλλά και τον ίδιο τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά πετύχαμε να πείσουμε με την αιτιολογική μας έκθεση και τους επιστημονικούς μας ισχυρισμούς. Προσωπικά όταν η επιστημονική άποψη του Έλληνα κτηνιάτρου γίνεται αποδεκτή από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών δε μπορώ παρά να αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη.

Στις επιτυχίες του Π.Κ.Σ. τη διετία που μας πέρασε ανήκει και η ένταξη των κτηνιατρικών ΚΑΔ στα προγράμματα ΕΣΠΑ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» και «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων», καθώς και η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στο 9μηνο επίδομα μητρότητας που αποτελούσε επί χρόνια πάγιο αίτημά μας και ήρθε ως αποτέλεσμα του πολυετούς αγώνα του κάθε συλλόγου αλλά κυρίως της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Επαγγελματιών και Επιστημονικών Συλλόγων.

Πάγιος και έντονος παρέμεινε ο τρόπος δράσης του Π.Κ.Σ. σε επίμαχα ζητήματα όπως αυτό της διεκδίκησης της ένταξης των κτηνιάτρων στην Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και της προσμέτρησης των μεταπτυχιακών σπουδών με παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας και τον ΑΣΕΠ (παρά τις αντιρρήσεις και τις προκλητικές αντιδράσεις του ΓΕΩΤΕΕ, από το οποίο η απεμπλοκή μας θα αποτελέσει προσεχώς το κέντρο της δράσης μας), της αντίδρασης στο νέο εξοντωτικό φορολογικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ομιλία-διαμαρτυρία στη Βουλή, της συνεργασίας με τους άλλους υγειονομικούς συλλόγους και της συνυπογραφής ψηφίσματος για δικαστικό αγώνααναφορικά με το συνταξιοδοτικό.

 Να σημειώσουμε εδώ ότι μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των υγειονομικών συλλόγων με τον τότε Υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη η τραγική μείωση των συντάξεων των υγειονομικών τα πρώτα χρόνια και λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, λόγω της σύγκρισής της με την προ του ν.4387/2016 χορηγούμενη σύνταξη, έγινε καταφανής και προτάθηκε από τον Υπουργό η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας Υπουργείου και εκπροσώπων των υγειονομικών συλλόγων η οποία θα αναλάβει την διερεύνηση και αντιστοίχιση των δεδομένων. Με το ίδιο αίτημα, της εξίσωσης των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των υπόλοιπων επιστημόνων, συναντηθήκαμε και με τον μετέπειτα Υπουργό Εργασίας κ. Α. Γεωργιάδη το Νοέμβριο του 2023 και λίγους μήνες αργότερα δικαιωθήκαμε για τις προσπάθειές μας μέσω του κοινού μας μετώπου, καθώς για τους υγειονομικούς που κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση αλλά επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, δεν υπάρχει πλέον η παρακράτηση του ποσοστού 30% στην κύρια και επικουρική σύνταξη, αλλά ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-EFKA (N5078/23, Αρ. 114, εγκύκλιος 61423/15-01-2024).

Στα πλαίσια των παρεμβάσεών μας στους φορείς θα ήθελα να σας ενημερώσω ,επίσης, τόσο για τα έγγραφα αιτήματά μας το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την Άρση των περιορισμών της Ίδρυσης Κτηνιατρείων και Κτηνιατρικών Κλινικών, όσο και για την πρόσφατη έγγραφη διαμαρτυρία στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το χάος που δημιουργεί η τελευταία τροπολογία για τη διασύνδεση pos – ταμειακής μηχανής, για την οποία όμως δεν έχουμε ακόμη καμιά απάντηση.
Ιδιαίτερη αναφορά θα μου επιτρέψετε να κάνω στο Δίκτυο Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων (ΔΕΕΚ), που για μια ακόμη διετία παρείχε τις δωρεάν υπηρεσίες του όπου κι αν εκλήθη ανά την επικράτεια (Σαλαμίνα, Ηράκλειο Κρήτης, Ξυλόκαστρο, Πάτρα κ.α.). Πολύτιμη στάθηκε η συμβολή του στις καταστροφικές πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες του 2023. Για τα ίδια διαστήματα θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που εθελοντικά πρόσφεραν τα κτηνιατρεία τους, ώστε να φιλοξενηθούν και να περιθαλφθούν πυρόπληκτα (Ρόδος, Έβρος, Λουτράκι, Αθήνα κ.α.) και πλημμυροπαθή ζώα (Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλος), καθώς και τις εταιρείες εκείνες που συνέδραμαν το Σύλλογό μας με τις χορηγίες τους σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό το οποίο και διανεμήθηκε στα κτηνιατρεία των συναδέλφων.
Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να χαίρομαι πολύ για την ανάθεση της συνδιοργάνωσης του πολύ σημαντικού συνεδρίου EERVC που για δεύτερη φορά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2023 και στο οποίο ο Π.Κ.Σ. διοργάνωσε την εκδήλωση με τίτλο “Management in Practice” και την ημερίδα «Βσικά στοιχεία Κτηνιατροδικαστικής», καθώς και για την πρόταση συνδιοργάνωσης του ISACP 2024, XXI International Society for Animal Pathology Congress (Διεθνές Συνέδριο της Κλινικής Διαγνωστικής Ζώων) το Μάιο του 2024, στα πλαίσια του οποίου διεξήχθη η πολύ σημαντική προσυνεδριακή ημερίδα με τίτλο «Η κλινική διαγνωστική στην πράξη» (Clinical Pathology in Practice).
Μεγάλη στιγμή για το Σύλλογό μας θεωρώ πως θα είναι η διοργάνωση της επικείμενης Εαρινής Γενικής Συνέλευσης της FVE/UEVPπου θα λάβει χώρα 13-15 Ιουνίου στο Ηράκλειο της Κρήτης και που έχει αναλάβει αποκλειστικά ο Π.Κ.Σ. Για αυτή την εκδήλωση θα μου επιτρέψετε να αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένη, καθώς είμαι σε θέση να γνωρίζω καλά μετά την δεύτερη θητεία μου σε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Κτηνιάτρων και από τη θέση της Γεν. Γραμματέως αυτή τη φορά μετά την Αντιπροεδρία της προηγούμενης διετίας, ότι οι συνάδελφοί μου στην FVE/UEVP, αποφάσισαν ομόφωνα και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την ανάθεση της διοργάνωσης αυτής της Γενικής Συνέλευσης στη χώρα μαςτο καλοκαίρι του 2024.
Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω την επιτυχή συμμετοχή του Π.Κ.Σ. στη ZOOTECHNIA 2023 στα πλαίσια της οποίας διοργανώθηκε η ημερίδα «Σύγχρονες προκλήσεις της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας», καθώς και τη δράση μας αναφορικά με την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, 4 Απριλίου, στα πλαίσια της οποίας τυπώθηκε και διανεμήθηκε στα σχολεία έντυπο υλικό και έγκριτοι συνάδελφοι ανέλαβαν με χαρά να μιλήσουν στα παιδιά όλης της χώρας για τις αρχές της φιλοζωίας και την πολύτιμη εμπειρία της φροντίδας των ζώων.
Ιδιαίτερα τιμητική στάθηκε η πρόταση στον Π.Κ.Σ., την οποία φυσικά και με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε, να συνδράμει τις εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου Ρεθύμνου που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπ. Παιδείας με τίτλο: «"ΕΥ ΖΩΩΝ 2017-2023: Καινοτόμες δράσεις, Ευαισθητοποίηση και Νέα Γνώση στη Προσχολική Εκπαίδευση" το Νοέμβριο του 2023.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η αγαστή συνεργασία που είχε ο Σύλλογός μας με τις υπόλοιπες κτηνιατρικές εταιρείες, την ΕΛΕΚΖΣ που τα δύο τελευταία συνέδριά της πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Π.Κ.Σ. και που οι γνωματεύσεις των μελών της – συναδέλφων στήριξαν τον αγώνα μας ενάντια στο Ν4830/21, την ΕΚΕ που στάθηκε κι εκείνη υποστηρικτική των θέσεων μας, μετείχε στην επίσκεψη του κλιμακίου μας στο ΕΦΑΓΥΖ και στάθηκε δίπλα μας στην προσπάθεια να αποδείξουμε την αντιεπιστημονικότητα του νόμου αυτού, την Ελλ. Δερματολογική Κτηνιατρική Εταιρία που μας συμπεριλαμβάνει πάντα στην επιστημονική της δράση, αλλά και τις δύο Κτηνιατρικές Σχολές Καρδίτσας και Θεσσαλονίκης για τη βοήθειά τους σε κάθε μας προσπάθεια και για τις γνωματεύσεις των Καθηγητών Κτηνιατρικής που ισχυροποίησαν τις επιστημονικές μας θέσεις έναντι του νόμου.
Σημαντική, κατά τη γνώμη μου, πρωτοβουλία και δράση του Π.Κ.Σ. αποτελεί το Ασφαλιστήριο Υγείας που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για τα μέλη μας κατόπιν μελέτης των προσφορών των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και το πιο πρόσφατο Ασφαλιστήριο Νομικής Κάλυψης που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.
Για το τέλος άφησα τον «υπέρ πάντων αγώνα», ας μου επιτραπεί η έκφραση, που δόθηκε και συνεχίζεται, όπως όλοι γνωρίζετε, εναντίον της εφαρμογής του Ν4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς.
Οι περισσότεροι γνωρίζετε και τι κάναμε και τι καταφέραμε. Γνωρίζετε πολύ καλά και για τις αποφάσεις των συνεδριάσεων της Δ.Ε. και για τις αποφάσεις τριών Γεν. Συνελεύσεων και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο εκβιαστικό δίλλημα «στείρωση ή συλλογή DNA» και για τις επιδόσεις ψηφισμάτων στο ΥΠΕΣ και για τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους ιθύνοντες των δύο αρμοδίων Υπουργείων (ΥΠΕΣ και Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) για να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας, και για τις γνωμοδοτήσεις των Πανεπιστημιακών για τον αντιεπιστημονικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και για τις δύο παρουσιάσεις της λειτουργίας του ΕΜΖΣ και για την επίσκεψη κλιμακίου του Συλλόγου στο ΕΦΑΓΥΖΣ κατόπιν αιτήματός μας και για την πρότασή μας για αλλαγή του τρόπου εισόδου των κτηνιάτρων στο ΕΜΖΣ (μας απάντησαν συγκεκριμένα ότι τα στοιχεία αυθεντικοποίησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν είναι συνδεδεμένα με την ΑΑΔΕ αλλά μόνο με το Μητρώο Επικοινωνίας) και για τη σωρεία εγγράφων ερωτημάτων για διευκρινήσεις σχετικά τόσο με τη λειτουργία του ΕΜΖΣ όσο και με την αποστολή DNA (ασφαλής τρόπος μεταφοράς βιολογικού υλικού και πρότασή μας η μεταφορική εταιρεία να είναι ορισμένη από την Πολιτεία αναλαμβάνοντας εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη, κόστος μεταφορικών) και για τη διανομή έντυπου υλικού και για τη συνέντευξη τύπου και για την αποχή από τη συλλογή DNAκαι για την πρόταση η Τράπεζα να λειτουργήσει στις δύο Κτηνιατρικές Σχολέςκαι για την πρότασή μας για στελέχωση και χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων και τόσα άλλα των οποίων οι πολλοί με θέρμη μετείχατε, από τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, την ψήφισή του το Μάιο του 2021 και την εφαρμογή του στα σημεία (που όλους μας δυσαρέστησε) το Δεκέμβριο του 2023 και ότι επακολούθησε.
Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι καταφέραμε, παρά την αμετακίνητη αρχικά θέση του ΥΠΕΣ, να καταχωρίζονται υποχρεωτικά μόνο ο αντιλυσσικός εμβολιασμός, το θετικό test λεισμανίασης και οι αποπαρασιτώσεις και όχι όλες οι θεραπείες και οι εμβολιασμοί του ζώου, καταφέραμε να διασφαλίσουμε τη μη επιβολή προστίμου στους κτηνιάτρους για την παροχή υπηρεσιών τους σε μη σημασμένα ζώα και αναμένουμε τη διευκρινιστική εγκύκλιο, καταφέραμε με σκληρές διαπραγματεύσεις να εκκινήσει η διαδικασία των προστίμων έξι μήνες μετά τη λειτουργία του ΕΦΑΓΥΖΣ, καταφέραμε να δεχτεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την πρότασή μας για το «ξεκλείδωμα» κάποιων πεδίων της καταχώρησης ώστε τυχόν λάθη να διορθώνονται σε πρώτο χρόνο και να μην κινδυνεύει ο κτηνίατρος από την επιβολή προστίμου για «δήλωση ψευδών στοιχείων», καταφέραμε να διατηρήσουμε την κυκλοφορία του βιβλιαρίου υγείας του Π.Κ.Σ., όχι βέβαια σαν επίσημο έγγραφο του ζώου, αλλά τουλάχιστον ως ένα τρόπο διατήρησης του ιατρικού ιστορικού του.

Με λίγα λόγια,

- Το αρχικό σχέδιο νόμου προέβλεπε πρόστιμο 300 ευρώ στον κτηνίατρο που εξέταζε ζώο χωρίς microchip, κάτι που, μετά από τις έντονες αντιδράσεις μας, απαλείφθηκε από το νομοσχέδιο.

- Το αρχικό σχέδιο νόμου προέβλεπε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον κτηνίατρο για τη δήλωση «ψευδών στοιχείων» που δύσκολα θα μπορούσε να αποδειχτεί ότι δεν έκανε και στις περιπτώσεις λάθους
. Μετά τις παρεμβάσεις μας αρκετά από τα πεδία της ηλεκτρονικής καταχώρησης δέχονται μεταβολές και ως εκ τούτου περιορίζονται οι πιθανότητες επιβολής προστίμου, το οποίο πλέον ανέρχεται στα 300 ευρώ και τις 2.000 ευρώ για δήλωση αναληθούς στείρωσης.

- Το αρχικό σχέδιο νόμου προέβλεπε την υποχρεωτική αναγραφή όλων των κτηνιατρικών πράξεων (εμβόλια, εργαστηριακές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, κλπ.),μετά όμως τα συνεχή υπομνήματά μας και τις διαμαρτυρίες μας, υποχρεωτικά αναγράφονται μόνο τα παρακάτω:
  • Καταγραφή microchip (ίσχυε από το 2003)
  • Εμβόλιο λύσσας
  • Θετικό τεστ Λεϊσμανίωσης
  • Αντιπαρασιτικά (ότι κάνει ο κάθε κτηνίατρος)
Τα τέσσερα παραπάνω στοιχεία ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωτικά και αναφέρονταν στην άδεια λειτουργίας κτηνιατρείου ως τα τέσσερα βιβλία που έπρεπε να συμπληρώνουμε σύμφωνα με τους νόμους 647/1977 και Π.Δ. 463/1978 περί ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων–κλινικών.

- Το αρχικό σχέδιο νόμου προέβλεπε τη λειτουργία κινητών μονάδων για στειρώσεις από εθελοντές κτηνιάτρους για τη διαχείριση προγραμμάτων αδέσποτων ζώων. Μετά τις παρεμβάσεις μας το συγκεκριμένο σημείο απαλείφθηκε.

-Το αρχικό σχέδιο νόμου δεν προέβλεπε εκπρόσωπο του Π.Κ.Σ. ορισμένο στην Επιτροπή Παρακολούθησης κι Εφαρμογής της Νομοθεσίας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Κατόπιν παρεμβάσεών μας ορίστηκε πλέον μέλος του Π.Κ.Σ. στην Επιτροπή.


Στη σελίδα του Π.Κ.Σ. είναι δημοσιευμένα όλα τα έγγραφα προς τους φορείς, όλα τα Δελτία Τύπου μετά από κάθε συνάντηση, συζήτηση, απάντηση, όλες οι ανακοινώσεις της Δ.Ε., όλες οι αποφάσεις των Γεν. Συνελεύσεων, όλα τα υποστηρικτικά του αγώνα μας κείμενα και δημοσιεύματα από φορείς και Συλλόγους.


Για την καλύτερη ενημέρωσή σας σχετικά με τις ενέργειες του Π.Κ.Σ. αναφορικά με το συγκεκριμένο νόμο, θα παραθέσουμε (στο τέλος της ανάρτησης) τους συνδέσμους στους οποίους μπορείτε να βρείτε με χρονολογική σειρά το σύνολο της δράσης. 


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αξιοσημείωτο είναι πως η διετία που πέρασε χαρακτηρίστηκε, ως προς τη δράση του Π.Κ.Σ. , από την ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων και της υγιή διαφωνία μέσα από την οποία γινόταν πάντα προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη με άξονα τον κοινό στόχο που δεν ήταν άλλος από την προάσπιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, γεγονός που συνιστά πολιτική ωριμότητα.

Όσα στο τέλος κατακτιούνται προϋποθέτουν στην αρχή τους τον αγώνα, τη συλλογική προσπάθεια, το κοινό όραμα, τους πολλούς κι όχι τον έναν, την εμπειρία κι όχι την ονειροπόληση, τη συγκρότηση κι όχι το σκόρπισμα, τη συγκέντρωση στο στόχο κι όχι τον ωχαδελφισμό.

Θεωρώντας, πως τόσο εγώ όσο και οι συνοδοιπόροι μου διαπνεόμαστε από τα παραπάνω, σας προσκαλώ στο επόμενο ραντεβού για την επόμενη μέρα.

Η Πρόεδρος Π.Κ.Σ.
Τραχήλη Αθηνά

24.02.2021

Νέο σχέδιο νόμου για τη διαχείριση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων: Αίτημα συνάντησης

6.03.2021

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

18.03.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

6.04.2021

Θέσεις του ΠΚΣ επί του σχεδίου νόμου που αφορά το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

13.04.2021

Οι απόψεις του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς επί του νομοσχεδίου για τα Ζώα Συντροφιάς

15.04.2021

Οι θέσεις της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.) επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

10.05.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

13.05.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΛΗΝΙΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

17.05.2021

Πέμπτη, 20 Μαΐου, ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ

19.05.2021

ΑΠΕΡΓΙΑ, 20 Μαΐου 2021. Οι κτηνίατροι προστατεύουν την υγεία και ευζωία των ζώων, προασπίζουν τη δημόσια υγεία

21.05.2021

Δελτίου Τύπου για τη συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, του ΠΚΣ και του ΚΟΕ

24.05.2021

Παρατηρήσεις επί του αναρτηθέντος στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείο Εσωτερικών σχεδίου νόμου για το νέο πλαίσιο ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

28.06.2021

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

14.09.2021

Τοποθέτηση της Προέδρου, Αθηνάς Τραχήλη, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατά τη συνεδρίασή της για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ»

15.10.2021

Επιστολή ΠΚΣ στο τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για εργαστήριο DNA

21.02.2022

ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ-ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

13.12.2022

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΚΣ ΣΤΙΣ 04/12 ΓΙΑ ΤΟ Ν. 4830/2021 «ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΆΡΓΟΣ»

9.02.2023

Ενημέρωση για την πρόσκληση του Υπ. Εσωτερικών σε διαδικτυακές εργασίες σχετικά με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

8.08.2023

Επιστολή Π.Κ.Σ. προς ΥΠ. ΕΣ.: Νομικές ευθύνες κτηνιάτρων σχετικά με ζώα χωρίς ηλεκτρονική σήμανση που προσέρχονται για περίθαλψη στα κτηνιατρεία

24.10.2023

Έγγραφο προς Γεν. Γραμμ. Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Θέσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για το ηλεκτρονικό βιβλιάριο και το ζήτημα της υποχρεωτικής στείρωσης

επιστροφή