17/05/2024

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: ΤΟ “ΩΡΙΜΟ ΦΡΟΥΤΟ” ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

vote Την τελευταία περίοδο και με αφορμή τις κινητοποιήσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, το ζήτημα της ηλεκτρονικής συμμετοχής σε συνελεύσεις και εκλογές φαίνεται να μονοπωλεί τη διαδικτυακή συζήτηση και να αποτελεί για κάποιους τη μόνη απάντηση στη μέχρι τώρα εντελώς γραφειοκρατική και άμαζη λειτουργία του Συλλόγου.

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής συμμετοχής και ψηφοφορίας δεν αποτελεί μια πρωτοτυπία του ΠΚΣ αλλά έχει ανοίξει εδώ και καιρό συνολικά σε συλλόγους και σωματεία. Με πρόσχημα την πανδημία, η Κυβέρνηση της ΝΔ έφερε, αρχικά με όρους «συνθήκης έκτακτης ανάγκης» τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, τις οποίες μέσω του νόμου Χατζηδάκη επιχειρεί να παγιώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις και εκλογές αιρετών σε σωματεία και συλλόγους εργαζομένων. Θυμίζουμε πως δύο χρόνια πριν η  απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να κάνει δια ζώσης εκλογές δέχτηκε δικαστική αγωγή από συναδέλφους που υποστήριξαν ότι αν και ο ΠΚΣ είναι επαγγελματικό σωματείο και όχι εργατικό πρέπει να εφαρμοστεί σε αυτόν ο νόμος Χατζηδάκη και το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή.

Πριν, όμως, φτάσουμε στο διά ταύτα θα πρέπει να κοιτάξουμε με ειλικρίνεια ποια είναι τα πραγματικά αίτια της μη συμμετοχής των συναδέλφων στις διαδικασίες του ΠΚΣ. Δυστυχώς, εντός του ΠΚΣ υπάρχει εδώ και χρόνια μια πλειοψηφία η οποία έχει οδηγήσει το Σύλλογο στην πλήρη γραφειοκρατικοποίησή του. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων κτηνιάτρων, και ειδικά των μισθωτών, δεν μπορούν να βρουν τη θέση τους μέσα στο Σύλλογο καθώς επουδενί δεν έχει καταφέρει να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά τους. Οι μαζικές διαδικασίες και συνελεύσεις έχουν ατονήσει εδώ και πολλά χρονιά και θα ήταν λαθροχειρία να ισχυριζόμαστε πως αυτό έγινε λόγω της μη δυνατότητας ηλεκτρονικής συμμετοχής όπως αποδείχτηκε και στην πρόσφατη μαζική συνέλευση του Φεβρουαρίου..

Επιπλέον, τα παραρτήματα έχουν αφεθεί εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη τους. Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει μια δομή, μέσω των τοπικών παραρτημάτων, που θα επέτρεπε να υπάρχουν ισχυρά μαζικά παραρτήματα με ενεργό συμμετοχή των συναδέλφων στο σύνολο της επαρχίας, με μαζικές διαδικασίες και συζήτηση, με αποφάσεις που θα παρεμβαίνουν και θα δίνουν τον τόνο στις κεντρικές διαδικασίες. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Για την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω, θα ήταν άδικο και μερικό να ισχυριστούμε ότι φταίει η αδυναμία ηλεκτρονικής συμμετοχής στις διαδικασίες. Αν δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε, οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα στα πραγματικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην απομαζικοποίηση. Κατά κύριο λόγο, η λογική της ανάθεσης, η μη υπεράσπιση των συμφερόντων μας από την πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής, η μετατροπή του Συλλόγου σε ένα φορέα που απλώς θα χορηγεί βιβλιάρια και θα κάνει επιστημονικά συνέδρια, η απαξίωση των συλλογικών μας διαδικασιών μας έχουν φέρει σε αυτό το σημείο.

Αντιλαμβανόμαστε, φυσικά, ότι υπάρχουν συναδέλφισσες και συνάδελφοι σε πολύ μακρινές περιοχές ή σε νησιά που έχουν πραγματική αδυναμία μετακίνησης. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, ότι για πολλούς και πολλές στην επαρχία δεν υπάρχει η δυνατότητα (πρακτικά και οικονομικά) της συνεχούς μετακίνησης. Όντως, η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να διευκολύνει κάποιες καταστάσεις. Ωστόσο, οφείλουμε να κάνουμε κάποιες παραδοχές. 

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ζωντανές, μαζικές, διά ζώσης διαδικασίες του ΠΚΣ. Η συνάντηση των συναδέλφων στον ίδιο χώρο, η συζήτηση και η ζύμωση απόψεων, η ζωντανή συμμετοχή, η διαφωνία δεν μπορούν με κανένα τρόπο να αντικατασταθούν από μια οθόνη γεμάτη κουτάκια με κλειστές κάμερες. Επιδιώκουμε τη συνάντηση και όχι τις α λα καρτ διαδικασίες από το σπίτι. Η παρουσία μας στις συνελεύσεις, η ανταλλαγή απόψεων, η συνάντηση και η ψήφος στις εκλογές δεν μπορούν να αντικατασταθούν με απόλυτο τρόπο από την ηλεκτρονική συμμετοχή, η οποία στην πραγματικότητα είναι τελείως απρόσωπη. Είναι ανάγκη να βγούμε από το σπίτι μας, να δώσουμε από το χρόνο μας, να συναντηθούμε, να συναποφασίσουμε, να συμπορευτούμε, να διεκδικήσουμε από κοινού. Πολύ παραπάνω, σε ότι αφορά τις εκλογές, παρά τις πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας, πάντα ένα ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορεί να είναι διαβλητό σε αντίθεση με την ψήφο με φυσική παρουσία.

Στη βάση όλων των παραπάνω προτείνουμε τα εξής:

•Να γίνονται ταυτόχρονα με τη Γενική Συνέλευση συνελεύσεις των παραρτημάτων και να συνδέονται ηλεκτρονικά μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η δια ζώσης διαδικασία, ενεργοποιούνται τα παραρτήματα και δεν θεσμοθετείται η εξατομίκευση και η ανάθεση. Το όριο λειτουργικότητας για μια τέτοια διαδικασία είναι, κατά τη γνώμη μας, μια συνέλευση Παραρτήματος ανά διοικητική περιφέρεια, με εξαίρεση τα νησιά.

•Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία καταστρατήγησης του καταστατικού με τη χρήση του νόμου Χατζηδάκη ή τις προσφυγές στα δικαστήρια θα μας βρει απέναντι της.

• Διεξαγωγή των εκλογών μόνο με φυσική παρουσία και με δέσμευση όλων ότι θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να ανοίξουν κάλπες σε όσες περισσότερες περιοχές αυτό είναι εφικτό.


ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

https://www.facebook.com/arpaktin


επιστροφή