30/05/2024

ΑΝΑΦΟΡΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ

ΙΛΙΟ

Κατόπιν ανάρτησης του δήμου Ιλίου, η οποία ανακοίνωνε τη διεξαγωγή μαζικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων από εθελοντές κτηνίατρους και σε δημοτικά ιατρεία, η παρέμβαση του Π.Κ.Σ. υπήρξε άμεση. Συντάχθηκε η παρακάτω αναφορά - καταγγελία και κοινοποιήθηκε άμεσα στον δήμο Ιλίου, στη Δ.Α.Ο.Κ., στο Α.Τ. Ιλίου, καθώς και στην εισαγγελία πρωτοδικών. 

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η άμεση διαγραφή της ανάρτησης, άρα και προώθησης ενός τέτοιου, μη σύννομου, προγράμματος.

Με όσα μέσα διαθέτουμε πάντα θα υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαίωματα του κλάδου σε συνδυασμό με την προάσπιση της υγείας και ευζωίας των ζώων και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.



ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ



Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο οποίος εκπροσωπεί 5.000 κτηνιάτρους σε όλη την επικράτεια, έχει μεταξύ άλλων την υποχρέωση να προασπίζει την τήρηση της νομιμότητας ώστε εν τέλει να προστατεύεται η υγεία ζώων και ανθρώπων. 

Ο δήμος Ιλίου, με ανακοίνωση που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του, αναφέρει ότι πραγματοποιεί μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων από 30 Μαϊου-2 Ιουνίου με εθελοντική δράση στα δημοτικά ιατρεία επί των οδών Ολύνθου και Ζίτσης, περιοχή Αγ. Νικολάου.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το άρθρο 10 του ν. 4830/2021 το οποίο και οι ιθύνοντες του δήμου είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν, οι ανωτέρω πράξεις στειρώσεων μόνο βεβαίως αδέσποτων ζώων, λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά σε ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ, δημοτικά ή ιδιωτικά, τα οποία τηρούν τις προδιαγραφές που αναφέρονται στη νομοθεσία του ν. 604/1977 και του ΠΔ 463/1978. 

Άρα, απαγορεύεται και είναι παράνομες οι στειρώσει ζώων που διενεργούνται σε δημοτικά ιατρεία. 

Η στείρωση είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση (απαιτεί γενική αναισθησία και λαπαροτομή στην κοιλιακή χώρα του ζώου) και σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται περαιτέρω νοσηλεία του ζώου, τουλάχιστον 2-3 ημέρες, λόγω κινδύνου μετεγχειρητικών επιπλοκών. 

Πέραν των ανωτέρω πρέπει να ελεγχθούν οι εθελοντές κτηνίατροι ότι ακούν νόμιμα κτηνιατρικό επάγγελμα στη χώρα. 

Ως γίνεται αντιληπτό οι στειρώσεις ζώων σε χώρους μη αδειοδοτούμενους θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ζώων και ανθρώπων και ουσιαστικά ισοδυναμούν με πράξεις κακοποίησης των ζώων, οι οποίες και τιμωρούνται παραδειγματικά μέχρι και τη σύλληψη των υπευθύνων βάσει του ν.4830/2021. 

Για τους λόγους αυτούς και απευθύνουμε την παρούσα, πέραν της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και προς το Α.Τ. Ιλίου Αττικής, αλλά και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 

Με βάση τα ανωτέρω καλούμε τη δήμαρχο και την εντεταλμένη σύμβολο του δήμου Ιλίου να τηρήσουν απαρέγκλιτα τη νομοθεσία και να απέχουν από παράνομες πράξεις που αφορούν τις στειρώσεις ζώων, τις δε υπόλοιπες αρχές να προβούν στους σχετικούς ελέγχους.     


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ                                                        ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

                   


επιστροφή