28/06/2024

Καταγγελία Αναφορά για μη σύννομες κτηνιατρικές πράξεις στην Αίγινα

Αθήνα, 28/06/24




ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που εδρεύει επί της οδού Λεφέβρ 4, Αθήνα
Ως εκπροσωπείται νόμιμα

Προς:
1.    Δήμαρχο Αίγινας
2.    Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
3.    Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής ΥΠ.Α.Α.Τ., κ. Θ. Αλεξανδρόπουλο
4.    Α.Τ. Αίγινας
5.    Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο οποίος εκπροσωπεί 5.000 κτηνιάτρους σε όλη την επικράτεια, έχει μεταξύ άλλων την υποχρέωση να προασπίζει την τήρηση της νομιμότητας ώστε εν τέλει να προστατεύεται η υγεία ζώων και ανθρώπων.


Ο δήμος Αίγινας, με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι προχωρά σε κτηνιατρικές πράξεις στις 29/6 – 5/7 με τη Μ.Κ.Ο. ''zero stray pawject'' σε χώρο που της παραχωρήθηκε στο υπόγειο του cinema Titina στην Αίγινα. Μεταξύ άλλων θα προβούν σε λήψη DNA από δεσποζόμενα ζώα και αποστολή του στο ΕΦΑΓΥΣΖ. Η ενέργεια αυτή προωθείται μέσω ενημέρωσης από τον Δήμο Αίγινας προς τους δημότες-ιδιοκτήτες σκύλων με τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα.


Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το άρθρο 10 του ν. 4830/2021 οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την περίθαλψη, την ηλεκτρονική σήμανση και δήλωση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τη στείρωση και την εύρεση αναδόχου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς και μόνο.


Οι δε ανωτέρω πράξεις στειρώσεων, μόνο βεβαίως αδέσποτων ζώων, λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά σε ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ, δημοτικά ή ιδιωτικά, τα οποία τηρούν τις προδιαγραφές που αναφέρονται στη νομοθεσία του ν. 604/1977 και του ΠΔ 463/1978. Άρα, απαγορεύεται και είναι παράνομες οι κτηνιατρικές πράξεις που δε διενεργούνται σε δημοτικά ιατρεία και μάλιστα όταν αυτές αφορούν δεσποζόμενα ζώα.


Πέραν των ανωτέρω, πρέπει να ελεγχθεί ότι οι κτηνίατροι που θα τελέσουν τις κτηνιατρικές πράξεις της λήψης και αποστολής DNA είναι αποκλειστικά μέλη του Π.Κ.Σ., έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ και είναι πιστοποιημένοι κτηνίατροι στο ΕΜΖΣ, όπως ορίζει η Υ.Α. 31932/2023, άρθρου 2.

Ως γίνεται αντιληπτό είναι παράνομες οι κτηνιατρικές πράξεις σε χώρους μη αδειοδοτούμενους, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ζώων και ανθρώπων και ουσιαστικά ισοδυναμούν με πράξεις κακοποίησης των ζώων, οι οποίες χαρακτηρίζονται κακουργηματικές και τιμωρούνται παραδειγματικά μέχρι τη σύλληψη και φυλάκιση των υπευθύνων βάσει του ν.4830/2021.

Για τους λόγους αυτούς και απευθύνουμε την παρούσα, πέραν της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και προς το Α.Τ. Αίγινας, αλλά και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ως αρμόδιες αρχές.



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 Α. ΤΡΑΧΗΛΗ                                                                    Κ.ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ



αιγ

επιστροφή