05/07/2024

Υπόμνημα - Καταγγελία του Νομικού Συμβούλου του Π.Κ.Σ. σχετικά με πρόγραμμα του δήμου Αίγινας

ΔΗΜ


Προς

1.Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά

2.Δήμαρχο Αίγινας

3.Α.Τ. Αίγινας

4.Υπουργείο Εσωτερικών, Ειδική γραμματεία  για την προστασία Ζώως Συντροφιάς, υπόψη κ. Δημοπούλου 

5.Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

6.Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής ΥΠ.Α.Α.Τ., κ. Θ. Αλεξανδρόπουλο


Θέμα: Κτηνιατρικές πράξεις στο υπόγειο του κινηματογράφου ΤΙΤΙΝΑ στον δήμο Αίγινας



Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των κτηνιάτρων, έχει την υποχρέωση να προασπίζει και να προστατεύει την υγεία ζώων και ανθρώπων. 

Ο Δήμος Αίγινας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι προχωρά σε κτηνιατρικές πράξεις μέσω της ΜΚΟ “ZERO STRAY PAWJECT”, μεταξύ δε άλλων και σε λήψη DNA δεσποζόμενων ζώων στο υπόγειο του κινηματογράφου ΤΙΤΙΝΑ  στην Αίγινα.

Οι ανωτέρω πράξεις θα λάβουν χώρα το Σαββατοκύριακο, 6-7 Ιουλίου 2024, ενώ αντίστοιχες δράσεις διενεργήθηκαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Αποστείλαμε την περασμένη εβδομάδα αντίστοιχη καταγγελία προς τις αρμόδιες αρχές και όπως μας ενημέρωσε το Α.Τ. Αίγινας η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιώς ζήτησε προανακριτική εξέταση.

Μάλλον δεν έγινε αντιληπτό από τους αποδέκτες της καταγγελίας ότι η διενέργεια κτηνιατρικών πράξεων σε μη αδειοδοτημένο χώρο που προφανώς είναι το υπόγειο ενός κινηματογράφου θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ζώων, αφού δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία. Τούτο συνεπάγεται απόπειρα κακοποίησης των ζώων δια των ενεργειών και παραλήψεων των συμμετεχόντων και τιμωρείται ποινικώς βάσει των διατάξεων του ν. 4830/21. 

Εντυπωσιακό είναι ότι εντεταλμένη υπάλληλος του δήμου Αίγινας μου ανέφερε σε τηλεφωνική συνομιλία ότι υπάλληλος του ΥΠ.ΕΣ. επισκέφθηκε την Αίγινα και ήταν γνώστης των συγκεκριμένων δράσεων. 

Πέρα των ανωτέρω, ο κάθε δήμος, ο οποίος εποπτεύει τις φιλοζωικές οργανώσεις, νομιμοποιείται να προβαίνει σε δράσεις που αφορούν μόνο τα αδέσποτα ζώα.

Με  βάση τα προαναφερόμενα, αιτούμαστε ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος από τις αρμόδιες αρχές τον έλεγχο των καταγγελλομένων, καθώς και την τήρηση των  νομοθετικών διατάξεων από τον δήμο Αίγινας και την αρμόδια υπηρεσία του. 


Ο Νομικός Σύμβουλος του Π.Κ.Σ.

Ηλιού Χρήστος


επιστροφή