03/10/2024

Τοποθέτηση της Προέδρου του Π.Κ.Σ., Αθηνάς Τραχήλη, στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τις αλλαγές στη λήψη και αποστολή DNA

ΤΡΑΧ

Μετά από πρόσκληση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η Πρόεδρος, Αθηνά Τραχήλη, κλήθηκε να πει τις απόψεις  του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου στη συνεδρίαση της επιτροπής την 30η Σεπτεμβρίου 2024, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».


Η Πρόεδρος του Συλλόγου τοποθετήθηκε για τις προωθούμενες αλλαγές όσον αφορά τη λήψη και αποστολή DNA, με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου. 

Ειδικότερα η Πρόεδρος στάθηκε στην παρ. 1, καθώς και στην τροποποίηση  της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του ν.4830/21, καταδεικνύοντας όχι μόνο τις άνευ ουσιαστικής σημασίας αλλαγές, αλλά και την εκδικητική στάση του αρμοδίου Υπουργείου, απέναντι στις μαζικής κινητοποιήσεις των κτηνιάτρων, που αφαίρεσε από το νόμος το "κτηνίατρος μέλος του ΠΚΣ"

Τονίζοντας την αντιπεστημονικότητα σημείων του ν. 4830/21, κατέθεσε το κείμενο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων και αναφέρθηκε στις επιστημονικές εισηγήσεις των κτηνιάτρων ακαδημαϊκών. Στην τοποθέτησή της δε αναφέρθηκε στον πραγματικό ρόλο του κτηνιάτρου, ο οποίος είναι η προστασία της υγείας και ευζωίας των ζώων και η προάσπιση της δημόσιας υγείας και όχι η γραμματειακή δουλειά. Τέλος επεσήμανε ότι προβλεπόμενη αύξηση της αμοιβής του κτηνιάτρου δεν μπορεί να αλλάξει την επιστημονική άποψη.

Κατόπιν ερώτησης της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου (η οποία προς τιμήν της συμμερίστηκε τις ενστάσεις και ανησυχίες μας) δόθηκε στην Πρόεδρο του Π.Κ.Σ. η δυνατότητα να τονίσει στη δευτερολογία της, ότι η στείρωση είναι ιατρική πράξη και δεν μπορεί να ορίζεται οριζόντια μέσω νόμου. Επιπλέον, σχετικά με τη λήψη DNA έθιξε ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως είναι αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων και της κακοποίησης ζώων. Τέλος, σχολίασε ότι το μέτρο αυτό επιβαρύνει τον υπεύθυνο ιδιοκτήτη ενώ σημείωσε πως το διαφορετικό παρόβολο για ιδιοκτήτες (70€) και κυνηγούς (40€) είναι άδικο και πιθανώς αντισυνταγματικό αφού χωρίζει τους πολίτες σε 2 κατηγορίες απέναντι στο νόμο.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Προέδρου, κ. Αθηνάς Τραχήλη:


επιστροφή