04/10/2024

Α.Ρ.ΠΑ.: Χρειαζόμαστε έναν Σύλλογο να διεκδικεί και να κερδίζει. Μπορούμε να τον έχουμε!!!

αρπα

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου συμμετέχουμε στις εκλογές του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, οι οποίες διεξάγονται 28 μήνες από τις τελευταίες εκλογές και εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων στον κλάδο μας. Σε αυτό το διάστημα ο νόμος 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι ήδη ψηφισμένος, ήρθαν νέα φορολογικά μέτρα να στριμώξουν τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου, η κτηνοτροφία δέχτηκε αλλεπάλληλα πλήγματα με την έξαρση πανδημιών, η ακρίβεια καλπάζει και είδαμε την αρχή της επέλασης των fundsστον κλάδο μας.Θα πρέπει επομένως, οι επερχόμενες εκλογές να αποτελέσουν στιγμή αποτίμησης της δράσης του Συλλόγου με το δεδομένο συσχετισμό δυνάμεων στη Διοικούσα Επιτροπή.

Έστω και καθυστερημένα και με ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης, εν τέλει ο Σύλλογος ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του υπό την πίεση της ΑΡΠΑ, της Πανεπιστημονικής και του κτηνιατρικού κόσμου που άρχισε να αντιδρά και πήρε αγωνιστική απόφαση ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου, που θεωρούταν “ανεφάρμοστος”. Μετά από αλλεπάλληλες εκκλήσεις της ΑΡΠΑ για σύγκληση έστω της Δ.Ε. και ενώ εφαρμόζεται η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για το ΕΜΖΣ, ο Σύλλογος εκκινώντας από πιο άμαζες Γενικές Συνελεύσεις κατάφερε σταδιακά να μαζικοποιήσει τις διαδικασίες του και να λάβει απόφαση για απεργία στη μαζική Γενική Συνέλευση στις 4/2/24 στην Αθήνα. Η πλειοψηφούσα παράταξη τηρώντας μια απολύτως μετριοπαθή στάση αναγκάστηκε να συναινέσει στην πρόταση των μειοψηφουσών παρατάξεων για αποχή από τη διαδικασία λήψης DNA κόντρα στην αντίληψη που πρότεινε την απόλυτη αποχή από την εφαρμογή του ΕΜΖΣ και την καταχώρηση micro-chipχωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης για το Σύλλογο. Η παρέμβαση της ΑΡΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει η εκπροσώπηση του Συλλόγου στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου και για πρώτη φορά να μη γίνονται οι συναντήσεις “κεκλεισμένων των θυρών”, όπως τις έχουμε συνηθίσει. 

Για εμάς ωστόσο, οι διεκδικήσεις του Συλλόγου δε θα είναι πιο επιτυχημένες ούτε με το σωστό βιογραφικό, ούτε με τον εκπρόσωπο που έχει τα μέσα ή τη στήριξη του κόμματος του. Έχουμε δει την απόληξη αυτής της λογικής και οι προκλήσεις που βρίσκουμε μπροστά μας δεν μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε σε αυτό το μοτίβο. Είναι καίριο να βρεθούμε όλοι οι κτηνίατροι ενεργοί και στρατευμένοι, μέσα σε μια κοινωνία που επίσης θα διεκδικεί, σε έναν σύλλογο με ανοικτές διαδικασίες και μια Διοικούσα Επιτροπή που θα είναι υπόλογη στις αποφάσεις του Συλλόγου και στο εκλογικό σώμα. Έχουμε ανάγκη έναν Σύλλογο που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων μας, μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. 

Αναλυτικά τα μέτωπα που βλέπουμε το επόμενο διάστημα: 

Η ακρίβεια: τεκμαρτή φορολογία, αυξήσεις των τιμολογίων ενέργειας, αλλεπάλληλες αυξήσεις των φαρμάκων, ψηφιακές αναβαθμίσεις, ψηφιακό πελατολόγιο, δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για τα κτηνιατρεία. 

Έλλειψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας: οι χαμηλοί μισθοί ωθούν μεγάλο μέρος των νέων αποφοίτων στη φυγή στο εξωτερικό ή στο τεράστιο έξοδο των ειδικοτήτων, αφού, ενώ υπάρχει ζήτηση για κτηνιάτρους, το πτυχίο δεν αρκεί για να βιοποριστούν. Για τους συναδέλφους του Δημοσίου, η απάλειψη του 13ου και 14ου μισθού τον καιρό των μνημονίων τους καθηλώνει επίσης μισθολογικά, ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας ανοίγουν με το σταγονόμετρο.

Ο Νόμος 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς: ψηφίστηκε για να μοιράσει ζεστό κρατικό χρήμα για την ίδρυση του ΕΦΑΓΥΖΣ και της ψηφιακής πλατφόρμας του ΥΠΑΑΤ, αλλά κυρίως για να βάλει τις βάσεις στο να περάσει η διαχείριση των αδέσποτων στις ΜΚΟ, με πλήρη απαξίωση του ρόλου των κτηνιάτρων, γραφειοκρατικοποίηση της εργασίας μας και ναρκοθέτηση με πληθώρα προστίμων.

Κτηνίατρος εκτροφής- υποστελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών σε όλο τους το φάσμα: η πρόσφατη περίπτωση της πανδημίας της πανώλης των μηρυκαστικών έρχεται ως αποτέλεσμα της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι κοροϊδία και προς τον κλάδο και προς τους πληττόμενους κτηνοτρόφους να καλούνται σε εθελοντική δράση οι συνάδελφοι, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που οι πολιτικές της λιτότητας και της ανάθεσης σε ιδιώτες έχουν δημιουργήσει.

Εξαγορά κτηνιατρικών κλινικών και ίδρυση νέων νοσοκομείων μικρών ζώων από funds: στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της προσοδοφόρου αγοράς της υγείας μικρών ζώων, κι ενώ ο νόμος επιτρέπει την ιδιοκτησία των κτηνιατρείων να μην είναι αποκλειστικό δικαίωμα των κτηνιάτρων, έχουν ξεκινήσει να βάζουν πόδι στην ελληνική αγορά οι επενδυτές. Κι ενώ επενδύουν μεγάλα ποσά για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων αυτών, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους αλλά και να κλείσουν τα μικρά κτηνιατρεία, οι μισθοί που προσφέρουν στους συναδέλφους που απασχολούν είναι καθηλωμένοι. Πληρωμή με μπλοκάκι, με voucher, ωράρια λάστιχο είναι η κανονικότητα του εργαζόμενου, που έχει να προωθήσει τις ακριβές υπηρεσίες που παρέχει η κλινική και να δεχτεί συχνά το μένος των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς όσον αφορά το υψηλό κόστος των υπηρεσιών.

Το βαρύ και ανθυγιεινό του επαγγέλματός μας: αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και να μας δίνει τα αντίστοιχα επιδόματα αλλά και δικαιώματα στην ασφάλιση και τη σύνταξή μας, θα πρέπει να γίνει άμεση προτεραιότητα για τον σύλλογό μας. 

Στα πλαίσια αυτά και με βάση τη κουβέντα που έχει ανοίξει στον σύλλογο οι βασικές μας διεκδικήσεις για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να είναι:

Απόσυρση του Νόμου 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, να αναληφθεί η ευθύνη για τα αδέσποτα από τους δήμους με την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων και κυνοκομείων με προδιαγραφές και μόνιμο προσωπικό. Όχι στην επιβολή υποχρεωτικής στείρωσης/λήψη γενετικού υλικού στα ζώα συντροφιάς, να μπουν ουσιαστικοί και αυστηροί κανόνες στις εισαγωγές ζώων συντροφιάς.

•Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα καλύπτει όλους τους συναδέλφους που εργάζονται ως μισθωτοί. 

Ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου των επιχειρήσεων τροφίμων. Προσλήψεις κτηνιάτρων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Όχι στην είσοδο ιδιωτών στον έλεγχο τροφίμων.

Μείωση του ΦΠΑ στις παροχές κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Ένταξη του κτηνιατρικού επαγγέλματος στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Άμεση στήριξη της Ελληνικής κτηνοτροφίας με βάση τη συνεργασία με το δημόσιο και ιδιώτη κτηνίατρο.

Υποχρεωτική απασχόληση των κτηνιάτρων σε επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων ζωικής προέλευσης, σε χώρους μαζικής εστίασης, σε σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις, σε αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων, πώλησης προϊόντων ζωικής προέλευσης κτλ., όπως ορίζει το ΠΔ 344/2000.

Παροχή επιδόματος ανεργίας για κάθε συνάδελφο χωρίς δουλειά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όλο το διάστημα της ανεργίας του.

Μετά από πολλά χρόνια είναι οι πρώτες εκλογές που βρίσκουν το Σύλλογο ενεργό και όχι στη γνωστή, επιβεβλημένη από τα πάνω, κατάσταση αδράνειας. Οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που έχουν προηγηθεί μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις και η ανέλπιστα μαζική και διαρκής στήριξη των αποφάσεών τους (αποχή από τη λήψη γενετικού υλικού), ήδη φαίνεται να παράγει αποτελέσματα, έστω και αντιφατικά. Το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά κρίσιμων προκλήσεων που θα απασχολήσουν τον κλάδο μας. 

Συνεχίζοντας στο κλίμα του προηγούμενου διαστήματος, καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τη δύναμη που διαχρονικά τόσο μέσα στη ΔΕ άλλα και σε όλες τις διαδικασίες του Συλλόγου προσπαθείγια την κατοχύρωση δημοκρατικών και ανοιχτών διαδικασιών για όλους τους συναδέλφους, αλλά και για την υπεράσπιση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των κτηνιάτρων. Καλούμε τους εργαζόμενους κτηνιάτρους να στηρίξουν την ΑΡΠΑ και να διεκδικήσουν έναν Σύλλογο που αγωνίζεται και πετυχαίνει νίκες κόντρα σε αντεργατικές πολιτικές και νομοθεσίες.  

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


επιστροφή