04/10/2024

Π.Δ.Κ.Κ.: Ανακοίνωση για τις Εκλογές του Π.Κ.Σ. στις 6/10/24

πδκκ

Τον τελευταίο χρόνο οι εξελίξεις που αφορούν το κτηνιατρικό επάγγελμα είναι καταιγιστικές. Το νέο φορολογικό με την εισαγωγή τεκμαρτής φορολόγησης αύξησε το φορολογικό βάρος που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κτηνίατροι. Αποτελεί ιδιαίτερα θηλιά στο λαιμό των καινούριων συναδέλφων και κυρίως των μικρότερων κτηνιατρείων. Είναι απαράδεκτο να φορολογούμαστε για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει και να μην έχουμε αφορολόγητο όριο για τις αναγκαίες για την επιβίωσή μας δαπάνες, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν ειδικά προνόμια φοροελαφρύνσεων. Την ίδια στιγμή, πέρα από τον φόρο εισοδήματος, σαν κλάδος είμαστε φορτωμένοι και με το απαράδεκτο 24% ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών.

Η εφαρμογή του Νόμου 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς, που ισχύει από την 1/11/2023 και μετέφερε από το ΥΠΑΤΤ στο ΥΠΕΣ την αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς έφερε την μαζική αντίδραση των συναδέλφων απέναντι σε ένα νόμο με βασική στόχευση να απαλλαγεί το κράτος από την ευθύνη για τα αδέσποτα και να ανοίξει το πεδίο επιχειρηματικής δράσης γύρω από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το νέο θεσμικό πλαίσιο φορτώνει υποχρεώσεις τους ελευθεροεπαγγελματίες κτηνιάτρους ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με την προβληματική πλατφόρμα του ΕΜΖΣ που μας δυσκολεύει καθημερινά.

Η τραγική υποστελέχωση των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών (ΥΠΑΑΤ, Περιφερειών) και του ΕΦΕΤ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια, έχει οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση να ξεσπά η μια επιδημία μετά την άλλη (ευλογιά, πανώλη αιγοπροβάτων, καταρροϊκός πυρετός, αφρικανική πανώλη

κλπ) και οι κτηνοτρόφοι να πληρώνουν βαρύ τίμημα. Οι κτηνίατροι κλήθηκαν για άλλη μια φόρα να βγάλουν το φίδι από την τρύπα ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται την ένταξη του κτηνιατρικού επαγγέλματος στα ΒΑΕ παρά την επιστημονικά τεκμηριωμένη επικινδυνότητα του. 

Παράλληλα με όλα αυτά μια νέα κατάσταση βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Από την μια τα μικρά κτηνιατρεία αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, την φορολογία, τα χρέη και τελικά ζήτημα βιοπορισμού που σπρώχνει δεκάδες συναδέλφους στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Από την άλλη εμφανίζονται και στον κτηνιατρικό κλάδο οι λεγόμενοι “επενδυτές”, γιατί υπάρχει δυνατότητα κερδοφορίας με την προϋπόθεση της συγκέντρωσης της δουλειάς. Αυτά συμβαίνουν στο γενικότερο φόντο των ανταγωνισμών και της σύγκρουσης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για τα υπερκέρδη, της τεράστιας φορολογίας που πλήττει τον λαό ώστε να εξασφαλίζονται δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο.

Στην πολιτική αυτή που απελευθέρωσε την ενέργεια, την υγεία, την παιδεία δεν χωράνε οι ανάγκες του αυτοαπασχολούμενου και του μισθωτού ή άνεργου κτηνιάτρου. H οικονομία έχει αντοχές για τους επιχειρηματικούς ομίλους που τροφοδοτούνται με ζεστό χρήμα για να μη διαταραχτεί η κερδοφορία τους, ενώ “δεν αντέχει” όταν πρόκειται για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος που πλήττεται.

Η Πανεπιστημονική Δημοκρατική Κίνηση Κτηνιάτρων ουδέποτε μάσησε τα λόγια της:

 Από την αρχή της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου 4830/2021 ανέδειξε τους σκοπούς του και τι σημαίνει για τους κτηνίατρους και κάλεσε σε κινητοποίηση για τη διεκδίκηση της ανατροπής του. Συμμερίστηκε την οργή των συναδέλφων που εναντιώθηκαν μαζικά στην εφαρμογή του νόμου τον τελευταίο χρόνο και αποκάλυψε την στάση της πλειοψηφίας της ΔΕ του ΠΚΣ (Α.Κ.Κ) η οποία αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί κάτω από την πίεση των εξελίξεων.

Ανέδειξε το κύριο ζητούμενο του νόμου 4830/2021 που είναι η παράδοση της διαχείρισης των αδέσποτων σε ΜΚΟ. Έχει ανοιχτό μέτωπο με τη λογική του “εθελοντισμού” που συνεπάγεται την απλήρωτη εργασία των κτηνιάτρων και τον στιγματισμό όποιου συναδέλφου αρνείται να υποκύψει σε αυτή.

Πρωτοστατεί στην αποκάλυψη των μεθοδεύσεων της πλειοψηφίας της ΔΕ του ΠΚΣ και αντιπαρατίθεται στη λογική της, που προωθείται και από τα διάφορα νεοεμφανιζόμενα σχήματα ότι τα προβλήματα είναι τεχνοκρατικού και όχι πολιτικού χαρακτήρα και ότι μπορούν να υπάρξουν “λύσεις για όλους” μέσα από τη διαβούλευση με την κυβέρνηση, ότι αυτό που χρειάζεται είναι απλά ένας “καλός διαπραγματευτής”. Πάνω σε αυτό το έδαφος οι δυνάμεις αυτές δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν να επιβάλλουν στη λειτουργία του Συλλόγου όσα ορίζει ο κατάπτυστος νόμος Χατζηδάκη (που συνεπάγονται κατάργηση της μυστικότητας της ψήφου κλπ) ο οποίος έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και σε μεγάλο βαθμό, χάρη στον αγώνα των εργατικών σωματείων, έχει μείνει ανενεργός.

Οι δυνάμεις που συγκροτούν τα ψηφοδέλτιά της Πανεπιστημονικής με συνέπεια συμμετέχουν στους κοινωνικούς αγώνες και διεκδικήσεις χωρίς να καλλιεργούν αυταπάτες ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν μέσα από την “συνεννόηση” με την εκάστοτε κυβέρνηση. Τα ωραία λόγια ακόμη και αν παρουσιάζονται ως καινούργια στην πραγματικότητα πρόκειται για αναμασημένες θεωρίες και πρακτικές που ούτε μπορούν ούτε θέλουν να ανατρέψουν την κατάσταση. Η μαζική οργανωμένη δράση των συναδέλφων είναι που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα στις διεκδικήσεις. Αυτό που σήμερα χρειάζεται είναι το δυνάμωμα των αγώνων ενάντια στην πολική της υποβάθμισης των αναγκών των πολλών για τα κέρδη των λίγων, ο κοινός βηματισμός με άλλους κλάδους εργαζομένων και επαγγελματιών που μπορεί να καθυστερεί και να εμποδίζει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σήμερα και ταυτόχρονα να δημιουργεί προϋποθέσεις για πραγματική ανατροπή στα πλαίσια ενός διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, στον οποίο ο κτηνίατρος θα μπορεί να ασκεί το αντικείμενο της επιστήμης του σε όλο το εύρος των σπουδών και να ζει με πλήρη δικαιώματα.


Στις εκλογές του ΠΚΣ μετατρέπουμε την αγανάκτηση σε δύναμη συλλογικής διεκδίκησης.

Για τον νόμο 4831/2021:

• Να σταματήσουν να είναι υπόλογοι οι ελευθεροεπαγγελματίες κτηνίατροι για ευθύνες τρίτων (ιδιοκτητών ζώων) και να καταργηθούν οι σχετικές κυρώσεις.

• Καμία επιβολή προστίμων σε κτηνιάτρους στην άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την εξέταση, εμβολιασμό και περίθαλψη μη σημασμένων ζώων. Η ευθύνη της μη σήμανσης βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του ζώου.

• Όχι στην φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς. Να αναιρεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης για όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, οι κτηνίατροι να πράττουν σύμφωνα με την επιστημονική τους κρίση.

• Πρόσβαση στο ΕΜΖΣ να έχουν αποκλειστικά οι κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στη χώρα και οι δημόσιες υπηρεσίες.

• Ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων καμία εκχώρηση δικαιοδοσίας σε ΜΚΟ. Στελέχωσή τους με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Να μην επιτρέψουμε στις ΜΚΟ να κάνουν αντικείμενο κερδοφορίας την φιλοζωία.

• Να περάσει σε δημόσια υπηρεσία (π.χ. δημοτικά κτηνιατρεία) η καταγραφή της ηλεκτρονικής σήμανσης όλων των κατοικίδιων ζώων συντροφιάς (αδέσποτων και δεσποζόμενων) και η έκδοση των διαβατηρίων που συνιστούν

δημόσια έγγραφα.

• Στο ηλεκτρονικό βιβλιάριο να αναγράφονται μόνο οι υποχρεωτικές κτηνιατρικές πράξεις και προαιρετικά λοιπές κτηνιατρικές πράξεις.

• Η ταυτοποίηση των χρηστών της πλατφόρμας να γίνεται με τον τρόπο που γινόταν στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠΑΑΤ.

Για τις δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες:

• Άμεση στελέχωση όλων των κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΦΕΤ με το απαραίτητο μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και ενίσχυση αυτών σε υλικοτεχνική υποστήριξη. Όχι στην ιδιωτικοποίηση των

αρμοδιοτήτων τους.

• Να χορηγηθεί στους εργαζόμενους το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Επίσης διεκδικούμε:

• Πτυχίο που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην άσκηση του επαγγέλματος, χωρίς άλλη πιστοποίηση – Να καταργηθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος του ΓΕΩΤΕΕ.

• Ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

• Κατάργηση της εξοντωτικής φορολογίας. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ. Όχι στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αυτοαπασχολούμενων κτηνιάτρων.

• Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων για ΑΠΕ. Απαγόρευση των διακοπών ρεύματος.

• Κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.

• Μισθούς ικανούς να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.

• Ένταξη του κτηνιατρικού επαγγέλματος στα ΒΑΕ.

• Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

• Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.

Στις 6/10 δίνουμε δύναμη στην προοπτική της πραγματικής αναμέτρησης με τις αιτίες των προβλημάτων μας.

Ψηφίζουμε Πανεπιστημονική!

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Π.Κ.Σ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΚΡΙΤΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΑΚΡΙΤΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΓΕΝΕΙΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΓΕΡΟΓΙΑΚΟΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ-ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΓΙΩΓΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΖΟΥΠΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΘΕΡΜΟΛΙΑΣ ΑΝΤΡΕΑΣ

ΘΥΜΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΑΛΥΒΙΩΤΗ ΟΛΓΑ

ΚΑΛΦΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΡΛΑΤΗΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΚΟΥΤΟΥΓΕΡΑ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΝΙΑ)

ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΛΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΜΑΝΤΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΜΑΡΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΠΑΚΟΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΠΙΣΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

ΜΠΡΑΤΣΟΥ ΝΤΕΠΥ

ΝΙΚΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΦΙΛΙΩ)

ΝΤΑΦΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΞΥΠΟΛΥΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΟΥΛΗ ΗΡΩ

ΠΕΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΟΛΛΑΕΤΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ

ΤΡΑΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΦΛΩΡΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΧΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΨΑΡΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΚΑΛΦΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σεπτέμβριος 2024

επιστροφή