13/11/2024

Σύλλογος Μόνιμων Υπαλλήλων Ε.Φ.Ε.Τ.: Για τη διαμορφωμένη κατάσταση σχετικά με τις επιζωοτίες και τη συμβολή των εργαζομένων του ΕΦΕΤ στη διαχείρισή τους

εφετ

Το καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά πανώλη των αιγοπροβάτων που γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας. Σήμερα διαστάσεις παίρνει η εμφάνιση και εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ενώ συγχρόνως εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα γρίπης πτηνών και προ των πυλών βρίσκεται ο αφθώδης πυρετός. Η εμφάνιση συγχρόνως τόσων νοσημάτων στην επικράτεια δεν δείχνει τίποτα άλλο παρά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των κτηνιάτρων για τη διαχείριση των ζωονόσων, και η έλλειψη πολιτικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και διαχείρισης των κρίσεων είναι υπεύθυνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κτηνοτροφία και οι κτηνοτρόφοι.

Το νομικό πλαίσιο, ευρωενωσιακό και εθνικό έχει διαμορφωθεί στο όνομα της “απελευθερωμένης αγοράς εντός ΕΕ” με κύριο κριτήριο τη διευκόλυνση του επιχειρείν, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ζώων και όχι την πρόληψη και την προστασία της παραγωγής και της δημόσιας υγείας. Η νομοθεσία και η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού για τον έλεγχο και την επιτήρηση της διακίνησης των ζώων έχει σαν αποτέλεσμα να μπαίνουν από τα σύνορά μας ανεξέλεγκτα άρρωστα ζώα και να μολύνονται έτσι εκτροφές σε ολόκληρες Περιφέρειες της Χώρας.

Φαίνεται ότι το πρόσφατο παράδειγμα της ευλογιάς δεν έγινε μάθημα. Αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άμεση πρόσληψη προσωπικού όπως είχε εξαγγείλει για την κάλυψη των έκτακτων αλλά και πάγιων αναγκών που προκύπτουν, περιορίστηκε σε ελάχιστους συμβασιούχους σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες. Αντίθετα η ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά όμως σαν φάρσα. Συνεχίζουν κτηνίατροι υπηρεσιών να μετακινούνται ανά την Ελλάδα από Θεσσαλία σε Έβρο και Στερεά Ελλάδα σε μια σπασμωδική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος, χωρίς όμως στην ουσία να ελέγχεται η διασπορά των νοσημάτων.

Η λύση που επιλέγεται και αυτή τη φορά, της μεταφοράς δηλαδή αριθμού υπαλλήλων σε μια περιοχή, αποδεικνύεται στην πράξη ανεπαρκής. Μπορεί να φαίνεται ότι δυναμώνει πρόσκαιρα το ελεγκτικό έργο σε μια περιοχή, αλλά στην πράξη αποδυναμώνει δεκάδες άλλες. Η ενασχόληση κτηνιάτρων άλλων υπηρεσιών (ελεγκτές τροφίμων) σε αντικείμενα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους (πχ. πρωτογενή παραγωγή), οι οποίοι καλούνται να ασκήσουν καθήκοντα στον πρωτογενή τομέα που έχουν να ασκήσουν δεκαετίες δεν είναι η λύση του προβλήματος. Η απαιτούμενη έγκαιρη επιδημιολογική επιτήρηση δεν γίνεται με μπαλώματα, αντίθετα απαιτεί προσωπικό πλήρως εκπαιδευμένο και ενημερωμένο, που γνωρίζει το ζωικό κεφάλαιο και έχει πληροφορίες για τις εμπορικές σχέσεις κτηνοτρόφων και παραγωγών στην εκάστοτε περιοχή, άρα και τις πιθανές μετακινήσεις ζώων.

Όλα τα τελευταία χρόνια αλλά και το διάστημα μετά την εμφάνιση της πανώλης, δεν πάρθηκε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία ενίσχυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Αντίθετα προχώρησαν σε νομοθετικές ρυθμίσεις που οδήγησαν σε ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων της κτηνιατρικής υπηρεσίας σε ότι αφορά τη πρόληψη και την περίθαλψη των ζώων, μέσω του θεσμού του ιδιώτη “κτηνιάτρου εκτροφής”, θεσμός ο οποίος στην πράξη δεν λειτούργησε.

Δυστυχώς τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ότι το επόμενο διάστημα θα συνυπάρχουν στον ελλαδικό χώρο παραπάνω του ενός νοσήματα παραγωγικών ζώων με ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους και το ζωικό κεφάλαιο. Θα συνεχιστεί το κυνήγι της διασποράς της κάθε φορά εμφανιζόμενης νόσου σε όλη την Ελλάδα με μεταφερόμενους” υπαλλήλους;

Oι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ δηλώνουμε έτοιμοι και πρόθυμοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε κάνοντας εντατικούς ελέγχους σε όσες εγκαταστάσεις μεταποίησης λειτουργούν στις περιοχές εποπτείας ή έχουν παραλάβει γάλα ή κρέας από ζώνες επιτήρησης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι κάποια από τα νοσήματα μεταδίδονται στις εκτροφές με τα οχήματα μεταφοράς, με αντικείμενα, με τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τα ζώα και με άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων. Ως εκ τούτου πέραν της διάγνωσης του νοσήματος στα ζώα μιας εκτροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικός και απαραίτητος ο έλεγχος και η επιτήρηση λήψης όλων των προληπτικών μέτρων (απολύμανση οχημάτων, υποδημάτων, ρούχων, αποφυγή άσκοπης μετακίνησης ανθρώπων κλπ) για τη μη διασπορά του.

Ιδιαίτερα η περίπτωση της ευλογιάς που είναι μια ζωονόσος πολύ μεταδοτική και ένας ιός ιδιαίτερα ανθεκτικός στο εξωτερικό περιβάλλον απαιτεί για τη διαχείριση της αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας τα οποία δεν μπορεί να ανατίθενται στην “ατομική ευθύνη” του κάθε κτηνοτρόφου ή της κάθε μεταποιητικής μονάδας. Άρα, είναι κρίσιμο για τον έλεγχο της νόσου να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις πλευρές και στην κρατική ευθύνη για την τήρηση των συγκεκριμένων μέτρων, όπως είναι ο έλεγχος των απολυμάνσεων, οι σωστές πρακτικές κατά τη μεταφορά κλπ σε επίπεδο εμπορίας και μεταποίησης των πρωτογενών κτηνοτροφικών προϊόντων, στο πλαίσιο της οποία το επιστημονικό προσωπικό του ΕΦΕΤ (κτηνιατρικό και μη) μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Σε μια χώρα που η κτηνοτροφία συνεχώς συρρικνώνεται, οι κτηνοτρόφοι στηρίζονται στη διακίνηση και πώληση των προϊόντων τους (γάλα, κρέας, αυγά κλπ). Συνεπώς θα πρέπει να ληφθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες προληπτικές ενέργειες ώστε οι κτηνοτρόφοι να έχουν τη μικρότερη δυνατή απώλεια εισοδήματος λόγω των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης μεταφοράς και σφαγής των ζώων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να μην αποδυναμωθεί ο έλεγχος τροφίμων και η προάσπιση της υγείας των καταναλωτών αλλά να γίνει διερεύνηση για τη μεταφορά του γάλακτος και σφάγιων και καταγραφή εμπορικών συναλλαγών για κάθε περιοχή που εμφανίζεται κρούσμα και άμεσα έλεγχος των εγκαταστάσεων παραγωγής τροφίμων που έχουν παραλάβει από τις επίμαχες εκτροφές. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία ότι για να είναι αποτελεσματική η διαχείριση δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις αλλά ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό και αξιοποίηση του υπάρχοντος στο αντικείμενο που γνωρίζει καλά.

Να γίνουν άμεσες προσλήψεις κτηνιάτρων και άλλων επιστημόνων και βοηθητικού προσωπικού σε όλη την Ελλάδα για τη διαχείριση των εμφανιζόμενων ζωονόσων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Ενίσχυση του ΕΦΕΤ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να καλυφθούν όλα τα κενά.

Να λειτουργήσουν οι 4 Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά (Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Νότιου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων)

Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών για να μπορέσουμε να

επιτελέσουμε απρόσκοπτα το έργο μας σε όφελος του λαού και της εγχώριας παραγωγής.

Άμεση νομοθέτηση του ανθυγιεινού επιδόματος. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Στηρίζουμε τους πληττόμενους κτηνοτρόφους και τα δίκαια αιτήματά τους για :

▪ Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, αναπλήρωση του χαμένου τους εισοδήματος και

αντικατάσταση του θανατωμένου κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ευθύνη του κράτους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                        Η Γεν. Γραμματέας

Κώστας Γιαννούκος                                          Πολύμνια Λαλούση

επιστροφή