Απάντηση σε άρθρο του in.gr με τον τίτλο «Σκύλος και γάτα: Η διατροφή που δυναμώνει το ανοσοποιητικό τους».
Αθήνα, 16/12/2024
Στις 13 Δεκεμβρίου 2024 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα in.gr άρθρο με τίτλο «Σκύλος και γάτα: Η διατροφή που δυναμώνει το ανοσοποιητικό τους», υπογεγραμμένο από την κ. Τζούλη Τούντα. Το άρθρο αναφέρεται στην «κατάλληλη», κατά το άρθρο, διατροφή του σκύλου και της γάτας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Αρχικά, ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εφιστούμε την προσοχή όλων σε τέτοιους είδους άρθρα, τα οποία στερούνται επαρκών επιστημονικών δεδομένων και στηρίζονται σε αβάσιμες εμπειρικές συμβουλές.
Οι τροφές δε που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να αποδειχθούν από προβληματικές έως άκρως επικίνδυνες εάν χορηγηθούν εξ’ ολοκλήρου με λάθος τρόπο παρασκευής ή σε υπερβολικές ποσότητες. Τα αναφερόμενα λαχανικά όντως περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά η χορήγηση μεγάλης ποσότητας σε ζώα που είναι από την φύση τους σαρκοφάγα μπορεί να προκαλέσει από έντονες γαστρεντερικές διαταραχές μέχρι και σοβαρές τοξικώσεις. Η χορήγηση μανιταριών χωρίς συγκεκριμένο μέτρο και τρόπο παρασκευής μπορεί να προκαλέσει νεφρική και ηπατική δυσλειτουργία, καθώς αποτελούν «πρωτεϊνική βόμβα» για τον σκύλο και την γάτα. Αυτή, όμως, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη προτροπή είναι η χορήγηση ωμού συκωτιού. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες παγκοσμίως να σταματήσει η οποιαδήποτε χορήγηση ωμού συκωτιού σε γάτες, καθώς έχουν παρατηρηθεί χιλιάδες κρούσματα αυχενικής σπονδύλωσης λόγω υπερβιταμίνωσης Α. Πρόκειται για νόσημα άκρως επικίνδυνο, επίπονο και δυνητικά θανατηφόρο για τις γάτες. Μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω μια αντιεπιστημονική πρακτική που κάποιος, κάπου κάποτε θεώρησε καταπληκτική ιδέα. Οι δε ακατάλληλες συνθήκες συντήρησης του ωμού συκωτιού μπορούν να επιφέρουν σοβαρές λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος ακόμα και θάνατο. Και σε αυτήν την περίπτωση γίνεται υπερπρόσληψη πρωτεϊνών με τις συνέπειες που αναφέρθηκαν.
Τέλος, στο άρθρο γίνεται μια ακραία αντιεπιστημονική αναφορά στον εμβολιασμό των ζώων, καθώς και στη χορήγηση χημικών φαρμάκων. Τις τελευταίες δεκαετίες το προσδόκιμο ζωής των ζώων συντροφιάς έχει αυξηθεί ακόμα και άνω των 15 ετών. Βασική αιτία αυτού είναι η παρασκευή και χρήση εμβολίων και φαρμάκων που προλαμβάνουν ή θεραπεύουν θανατηφόρα νοσήματα. Η δαιμονοποίηση, λοιπόν, δεκαετιών ερευνών και εφαρμογής προγραμμάτων εμβολιασμού και θεραπευτικών σχημάτων μόνο ύποπτη και παραπλανητική μπορεί να θεωρηθεί.
Η ευζωία και η υγεία των ζώων συντροφιάς έχει υψηλότατο επιστημονικό υπόβαθρο τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Το υπόβαθρο αυτό τηρείται χάριν στο υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών από τους κτηνιάτρους. Αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να παρέχουν σοβαρή και τεκμηριωμένη επιστημονικά γνώση γύρω από την υγεία και ευζωία των ζώων συντροφιάς (και συνολικά των ζώων).
Ο Π.Κ.Σ. συστήνει στους κηδεμόνες των ζώων να ζητούν συμβουλές για διατροφικά θέματα αποκλειστικά και μόνο από κτηνιάτρους, προκειμένου να λάβουν εμπεριστατωμένες επιστημονικές συμβουλές με σκοπό την άριστη υγεία των μικρών μας τετράποδων φίλων.
Παρακαλούμε όπως αφαιρέσετε το συγκεκριμένο άρθρο από την ιστοσελίδα σας καθώς είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτο, επικίνδυνο και παραπλανητικό.
Με τιμή,
Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Αθηνά Τραχήλη Γιάννης Ψαθάς