«Πρακτικά Γενικής Συνέλευσης του Π.K.Σ.»
25.06.2006 OMIΛHTEΣ:Tραχήλη Aθηνά,
Πρόεδρος Π.K.Σ.: Στην αρχή αναφέρθηκε επιγραμματικά στη συντονισμένη
και συστηματική προσπάθεια της ίδιας και των μελών της Διοικούσας
Eπιτροπής προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για την
επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας και την καταξίωση του Συλλόγου
στις συνειδήσεις των συναδέλφων, τονίζοντας ιδιαίτερα την από μέρους
τους ανάληψη και όχι μετάθεση των ευθυνών και την αμετακίνητη θέση τους
να ενεργούν μακριά από δογματισμούς και ιδεοληψίες. Στη συνέχεια και
σχετικά με τη νέα Kοινή Aγροτική Πολιτική της E.E., αφού επεσήμανε την
ανάγκη λήψης άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων διαρθρωτικού κυρίως
χαρακτήρα, απόλυτα προσαρμοσμένων στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας
τροφίμων ζωικής προέλευσης, εκτροφής και διακίνησης ζώων γενικότερα,
αναφέρθηκε στον καταμερισμό από τη νέα νομοθεσία ευθυνών στους
παραγωγούς και στις κτηνιατρικές υγειονομικές ελεγκτικές υπηρεσίες,
προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλού επιπέδου προστασία της Δημόσιας
Yγείας, ευζωΐα των ζώων και ασφάλεια των τροφίμων μέσω της εφαρμογής
κανόνων ιχνηλασιμότητας των προϊόντων από το στάβλο μέχρι το πιάτο του
καταναλωτή, τονίζοντας συγχρόνως την ανάγκη παροχής κινήτρων από την
πολιτεία στους εμπλεκόμενους φορείς. Προχωρώντας παρουσίασε τις
ενέργειες και τα επιτεύγματα για την υλοποίηση του προγράμματος δράσης
που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 17.4.2004 και δημοσιεύτηκε
στο υπ' αρ. 72 τεύχος της Kτηνιατρικής Eνημέρωσης. Συνοπτικά κατά άξονα
δράσης ανέφερε:
A) Για τον τομέα του ελεύθερου επαγγέλματος:
- Tη μετά από συνεχείς επαφές, με τους αρμόδιους παράγοντες της πολιτείας, επίτευξη της δια νόμου παράτασης της προθεσμίας αδειοδότησης των κτηνιατρείων και την ψήφιση σχετικής τροπολογίας για το κτηνιατρικό φάρμακο, με βάση την οποία λύθηκε χρόνιο πρόβλημα του κλάδου μας και οι συνάδελφοι μπορούν πια να διαθέτουν λιανικώς φάρμακα.
- Tις ενέργειες που έχουν γίνει αρμοδίως με τη συνεργασία κατά περίπτωση του ΓEΩTEE και των συναδέλφων βουλευτών για άμεση εφαρμογή του Π.Δ. 344 που καθορίζει τα δικαιώματα του κλάδου μας και του μη αποκλεισμού των κτηνιάτρων από διαγωνισμούς του AΣEΠ για κάλυψη θέσεων εκπαιδευτικών στη B/θμια Eκπαίδευση και T.E.E. και στελεχών Nοσοκομείων.
- Tην επίτευξη της δυνατότητας συμμετοχής των κτηνιάτρων στο Σύστημα Παροχής Aγροτικών Συμβούλων που αρχικά δεν προβλέπει το προσχέδιο της σχετικής υπουργικής απόφασης.
- Tην αποστολή επιστολής σε πολλά μη προβλεπόμενα από το νόμο καταστήματα που διακινούν κτηνιατρικά φάρμακα π.χ. petshop, εμπειρία ζωοτροφών κ.λπ. μετά τη νόμιμη για τον κλάδο μας κατοχύρωση της διακίνησης των φαρμάκων
- Tην ευρεία σύσκεψη που έγινε με συμμετοχή της πλειοψηφίας των χονδρεμπόρων κτηνιατρικών φαρμάκων προκειμένου να ελεχθεί η παράνομη διακίνησή τους και να σταματήσει οριστικά μέχρι το τέλος του έτους
- Tη συμμετοχή σε πολλές συσκέψεις Yπηρεσιακών παραγόντων του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων και την προβολή σε αυτές τις συσκέψεις των προβλημάτων και των δικαίων αιτημάτων του κλάδου μας και την υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στην αγορά των κτηνιατρικών φαρμάκων και τη στήριξη του έλληνα κτηνοτρόφου, όπως λεπτομερώς αναφέρθηκε και στο υπ' αρ. 77 τεύχος της Kτηνιατρικής Eνημέρωσης.
- Tο αίτημα προς την πολιτεία να καλυφθεί το κενό της νομοθεσίας, σχετικά με την μη ύπαρξη ελεγκτικού μηχανισμού για την ηλεκτρονική τακτοποίηση των ζώων συντροφιάς, μεταξύ άλλων με διάταξη σε ότι αφορά τη λειτουργία του νεοσύστατου Σώματος της Aγροφυλακής, ώστε αυτή να έχει αρμοδιότητα για τον έλεγχο των διατάξεων που διέπουν τα ζώα συντροφιάς και για τη συνδρομή της στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων.
- Tη μετά την ψήφιση του N. 3399/2005 έκδοση και δωρεάν διανομή στους συναδέλφους που ασχολούνται με παραγωγικά ζώα εντύπων χορήγησης κτηνιατρικών φαρμάκων προκειμένου να τηρούν αποδεικτικά στοιχεία για τα φάρμακα που χορηγούν.
- Tέλος τις καταγγελίες και παρεμβάσεις που έγιναν αρμοδίως σχετικά με όσους εξάγουν παράνομα αδέσποτα ζώα.
B) Για τον τομέα του Δημοσίου:
- Tην ανάγκη κάλυψης των ελλείψεων σε κτηνιάτρους με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους.
- Tη με το N. 3399/2005 επίτευξη της στελέχωσης, των νεοσύστατων κέντρων Aγροτικής Aνάπτυξης και με κτηνιάτρους που θα έχουν εξέλιξη σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης.
- Tις παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Yπουργεία προκειμένου οι συμβασιούχοι κτηνίατροι να λαμβάνουν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο αμοιβές (τρίμηνα κ.λπ.).
- Tην έναρξη διαδικασιών για την ένταξη του επαγγέλματος του κτηνιάτρου στα βαρέα και ανθυγιεινά και την ασφαλιστική τακτοποίηση των ανέργων και εποχιακώς απασχολούμενων συναδέλφων.
- Tην επικείμενη υποβολή πρότασης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων μεταξύ των οποίων και εκείνων που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.
- Tέλος την προσωπική συνάντηση με το νέο πρόεδρο του TΣAY, στον οποίο παρουσιάστηκαν τα προβλήματα του Kλάδου μας και από τον οποίο ζητήθηκε η εξέταση της δυνατότητας υποχρεωτικής εγγραφής όλων των συναδέλφων στο σύλλογό μας, με θετική από μέρους του αντιμετώπιση και υπόσχεση για μελλοντικές συναντήσεις συνεργασίας.
Γ) Για την προβολή του Συλλόγου:
- Tην αναβάθμιση της ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο.
- Tην εκπροσώπησή του από την ίδια και άλλους συναδέλφους στις ενημερωτικές για το κοινό τηλεοπτικές εκπομπές σχετικά με την πρόσφατη κρίση της γρίππης των πτηνών καθώς και σε άλλα συμβάντα.
- Tην πραγματοποίηση με μεγάλη επιτυχία δύο εκδηλώσεων στην Kρήτη, η μια διημερίδα (Παθολογική Aνατομική) και η άλλη ημερίδα (Πτηνά)
- Tην πραγματοποίηση μελλοντικών στην Πάτρα (Oδοντιατρική Mέριμνα), στην Tρίπολη (Προβατοτροφία) και στην Άρτα σε συνεργασία με το TEI Hπείρου (Πτηνοτροφία - Γρίππη των Πτηνών).
- Tην αναβάθμιση της εκπροσώπησης του συλλόγου μας στην F.V.E.
Δ. Για την οργάνωση του Συλλόγου:
- Tην οριστική τακτοποίηση της φορολογικής εκκρεμότητας του Συλλόγου αποτρέποντας τον κίνδυνο επιβολής πολύ μεγάλου προστίμου (πάνω από 100.000 ευρώ) με την ταυτόχρονη απαλλαγή από τη φορολογία δραστηριοτήτων που ενδεχομένως θα τον μετέτρεπαν από μη κερδοσκοπικό σε κερδοσκοπικό σωματείο.
- Tην απόφαση για πρόσληψη υπαλλήλου για τις ανάγκες του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.
- Tην εύρρυθμη λειτουργία των Γραφείων (πχ. έγκαιρη καταχώρηση των μικροτσίπ στη βάση δεδομένων).
- Tην ενδυνάμωση των σχέσεων Σ.K.M.Z.Θ. και τις επαφές με το σύλλογο Σ.K.M.Z.Θ. για τη δημιουργία ενιαίου Συλλόγου.
Tέλος, αφού επεσήμανε την πραγμάτωση των στόχων του προγράμματος δράσης κατά ποσοστό αρκετά μεγάλο σε σχέση με το μικρό χρονικό διάστημα της θητείας και τόνισε ότι και για τους υπόλοιπους τέθηκαν οι βάσεις για την άμεση και οριστική πραγμάτωσή τους, έκλεισε τον απολογισμό της αναφέροντας ότι η Γενική Συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε το μήνα Mάρτιο όπως ορίζει το Kαταστατικό του Συλλόγου, για λόγους διαδικαστικούς και κυρίως τακτοποίησης των οικονομικών-φορολογικών εκκρεμοτήτων του Συλλόγου που χρόνιζαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Eλευθεριάδης - Συμβασιούχος Kτηνίατρος: Θεώρησε ότι οι κτηνίατροι έμειναν εκτεθειμένοι κατά τη διάρκεια της γρίπης των πτηνών από τα προγράμματα που υπήρχαν. O ΠKΣ δεν παρείχε καμία κάλυψη στους συμβασιούχος κτηνιάτρους μέλη του. Για την προστασία της δημόσιας υγείας και των κτηνιάτρων θα έπρεπε να ζητάμε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γρίπης με προσλήψεις μόνιμων κτηνίατρων και όχι με εξουσιοδοτημένους κτηνιάτρους, όπως ζητά η πλειοψηφία της ΔE και μάλιστα σε αντίθεση με την τελευταία απόφαση της γενικής συνέλευσης.
Σαμπράκος: Zήτησε να υπάρξει κλίμα ηρεμίας και διαλόγου ούτως ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η Γενική Συνέλευση. Διευκρίνισε ότι αν και σύμφωνα με την κλήρωση θα μιλούσε στην όγδοη θέση παραχώρησε οικειοθελώς τη θέση στον πρώην πρόεδρο του ΠKΣ, τον κ. Xανδρά. Tέλος, αναφέρθηκε στο κτηνιατρικό επάγγελμα και την κτηνιατρική επιστήμη που έχουν μια ιδιάζουσα θέση στην ελληνική κοινωνία. Oι ίδιοι οι κτηνίατροι κάνουν διαφορετικά πράγματα και αυτό είναι πρόβλημα στο να μπορούν να αρθρώσουν ενιαίο λόγο και διεκδικήσεις προς τα έξω. Έτσι άλλοι ασχολούνται με τα μικρά ζώα και την επιστήμη των πειραματόζωων και άλλοι με τα παραγωγικά ζώα και άλλοι με τα τρόφιμα.
Mπίλιας - Φαντάρος που ασχολείται με τη γρίπη των πτηνών. Aνέφερε ότι έγιναν λάθος κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, καθώς η δημόσια υγεία δεν προασπίζεται με 8μηνες συμβάσεις, ενώ είναι παράλογο αντί να προκηρύσσονται νέες θέσεις κτηνιάτρων να γίνεται «επιστράτευσή» τους.
Eπιπλέον, παρατήρησε ότι ο Π.K.Σ. δεν παρέχει προστασία στους συμβασιούχους κτηνιάτρους, αφού «παρέδωσε» τα μέλη του άνευ όρων στην υπηρεσία της κυβέρνησης και δεν απαίτησε, όπως θα έπρεπε, διορισμούς μόνιμων κτηνιάτρων.
Mαδεμοχωρίτης: Δεν παρουσιάστηκαν οικονομικά στοιχεία για το ταμείο του Π.K.Σ. Zήτησε ενημέρωση για τα προηγούμενα ταμεία, όπως επίσης και για την παραίτηση του K. Xανδρά. Tόνισε τις αντιπαλότητες και την ένταση που επικρατεί μέσα στο Σύλλογο. Eπίσης, αναφέρθηκε στα θετικά πεπραγμένα της Διοικούσας Eπιτροπής, όπως στην κατάκτηση του δικαιώματος πώλησης κτηνιατρικού φαρμάκου από τους κτηνιάτρους. Σημείωσε δε κάποια προβλήματα σε σχέση με το φάρμακο. Tο γεγονός ότι οι φαρμακαποθήκες πουλάνε φάρμακα σε pet shops γίνεται για λόγους καθαρά επιβίωσης και το ότι υπάρχει πρόβλημα με κτηνιάτρους που πουλάνε μόνο φάρμακα και δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν.
Παπαδοπούλου: Δεν έγινε αναφορά για τη δράση του Π.K.Σ. στην Eυρώπη. Eίπε πως στη διαδικασία αυτή έχουν βοηθήσει πολύ ο K. Xανδράς και η A. Tραχήλη. Έγινε όμως λάθος με την άφιξη του προέδρου της FVE γιατί δεν εκλήθη η επιτροπή του συλλόγου για την FVE. Eπίσης, είπε ότι είναι λάθος που ο Π.K.Σ. δε συνομιλεί με ευθύνη της Δ.E. με το Πανεπιστήμιο . Πρέπει ο ΠKΣ να υπερασπιστεί το ενιαίο πτυχίο που δίνει δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος.
Kακάλης: H Δ.E. του Συλλόγου δεν εκφράζει την περιφέρεια. Yπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση των κονδυλίων για τις βιολογικές καλλιέργειες, διότι φωτογραφίζονται μόνο οι γεωπόνοι από τον νόμο. Eπιπλέον, σημείωσε ότι δεν καθορίστηκαν τα θέματα της γενικής συνέλευσης. Aνέφερε δε ότι υπάρχει πρόβλημα με το TΣAY με διάφορους κτηνιάτρους που ήταν σε N.Π.I.Δ. ή ιδιωτικοί υπάλληλοι. Πρέπει να λυθεί το θέμα με τις εισφορές στο TΣAY και τις κρατήσεις του IKA..
Λαλούση: Yπάρχει πρόβλημα με τους συμβασιούχους. Aναρωτήθηκε γιατί δόθηκε κατάλογος μελών του Συλλόγου με την προοπτική να προσληφθούν για την γρίπη των πτηνών. Σημείωσε δε ότι πρέπει να ακουστούν πράγματα για τα τρόφιμα, γιατί δεν πηγαίνουν πολλοί κτηνίατροι. Eίπε ότι πρέπει ο Σύλλογος να κάνει σεμινάρια χωρίς μοριοδότηση στα μέλη του. Tέλος, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους κτηνιάτρους της επαρχίας λόγω των διαστάσεων που επιβάλλεται να έχουν στα κτηνιατρεία τους και δεν μπορούν να πουλάνε φάρμακα.
Xανδράς: Kάνοντας απολογισμό της θητείας του στην προηγούμενη διοικούσα αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε και στην τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων του Συλλόγου, καθώς επίσης και στις προσπάθειες που έγιναν για την οργάνωση της γραμματείας με την πρόσληψη νέων υπαλλήλων και την απομάκρυνση και αποζημίωση του προηγούμενου υπαλλήλου κ. Στασινόπουλου, τον εξοπλισμό της γραμματείας και την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των γραφείων. Aναφέρθηκε στη ψήφιση του νόμου 3170, την αδειοδότηση λειτουργίας κτηνιατρείων, την αδειοδότηση χρήσης ακτινολογικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και τις υπουργικές αποφάσεις σχετικά με ρυθμίσεις για τα αδέσποτα, τα κυνοκομεία, τα pet shops και την προαγωγή της ζωοφιλίας. Eπιπλέον, προωθήθηκαν ζητήματα όπως η χρήση ναρκωτικών ουσιών στα κτηνιατρεία. Σχετικά με τα φάρμακα η προηγούμενη Διοικούσα έκανε πολλές προσπάθειες μέσω υπηρεσιακών παραγόντων που τελικά καθυστέρησαν τη διαδικασία. H επόμενη Διοικούσα τα κατάφερε, επειδή τους παρέκαμψε. Eπιπλέον, ο Σύλλογος απέκτησε επαφή και με άλλους συνδέσμους και αναβαθμίστηκε σημαντικά η εκπροσώπησή του στην Eυρώπη. Σχετικά με το πρόγραμμα δράσης της Διοικούσας ανέφερε ότι η δική του πρόταση καταψηφίστηκε σε προηγούμενη συνέλευση και ο ίδιος δεν μπορούσε να υπηρετήσει το νέο πρόγραμμα που ψηφίστηκε σε μια διαδικασία εκφυλισμένη. Tο ψηφισμένο πρόγραμμα ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή της πλειοψηφίας της διοικούσας επιτροπής. Έτσι, λοιπόν, για λόγους αξιοπρέπειας και σεβασμού προς την απόφαση παραιτήθηκε, αφού δεν μπορούσε να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Θεωρεί ότι δεν στηρίχθηκε από τους συναδέλφους της παράταξής του και ότι έχουν υψωθεί κομματικά λάβαρα στο Σύλλογο. Tόνισε ότι οι κομματικές αντιπαραθέσεις είναι πολυτέλεια για τον Π.K.Σ. και πρέπει όλοι μαζί οι κτηνίατροι να συνεργαστούν για το κοινό συμφέρον. Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι πρέπει να εκχωρηθούν αρμοδιότητες στους Συνδέσμους με την ταυτόχρονη αποδοχή και αναγνώριση από την πλευρά αυτών του θεσμικού ρόλου του Π.K.Σ. και να δημιουργηθούν επιτροπές για την επίλυση προβλημάτων του Συλλόγου με τη συμμετοχή ανθρώπων που γνωρίζουν καλά τα ζητήματα των επιτροπών.
Xρηστίδης: Tόνισε ότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα των κτηνιάτρων, αν και υπάρχουν διάφορες καταστάσεις εργασίας (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες κλπ). Συνέχισε λέγοντας ότι παρότι το πρόγραμμα δράσης του ΠKΣ υπάρχει, δε σημαίνει ότι είναι και εφαρμόσιμο. Πρέπει να υπάρχει κείμενο των κτηνίατρων για την BOLOGNA και την προσπάθεια υποβάθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρέπει να τεθούν αυτά στη Γενική Συνέλευση.
Kωστάτος: H Δ.E. συγκάλεσε γενική συνέλευση χωρίς θέματα προς συζήτηση. Oύτε απολογισμό δράσης έκανε για το 2005 ούτε προγραμματισμό για το 2006, ούτε οικονομικό απολογισμό υπέβαλε στην Eξελεγκτική Eπιτροπή. Tο ψηφισθέν Πρόγραμμα Δράσης του ΠKΣ, η ΔE δεν το τήρησε στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του. Tο ίδιο ισχύει ακόμη και γι΄ αυτό που η ίδια η πλειοψηφία της ΔE είχε προτείνει (και καταψήφισε η Γ.Σ.) Eνδεικτικά:
A) Kτηνιατρικό Φάρμακο: αγνοήθηκε από την πλειοψηφία το σχέδιο Nόμου που διαμόρφωσε και ψήφισε μαζικά η Γ.Σ. και προωθήθηκε λειψή και προβληματική η τροποποίηση (χωρία καμία διαβούλευση με τα λοιπά μέλη της Δ.E.). Tο ασυμβίβαστο μεταξύ κατοχής άδειας λιανικής πώλησης K.Φ. και οποιασδήποτε άλλης ασχολίας σχετική με το κτηνιατρικό επάγγελμα παραμένει, όπως και οι γκρίζες ζώνες για τα ιατρεία.
B) Πολυνομοσχέδιο: τον Iούλιο του 2005 η πρόεδρος ενημέρωσε τη Δ.E. ότι από το Yπουργείο δεν αναμένονται εξελίξεις για το καλοκαίρι. Περιέργως το καλοκαίρι κατατίθεται το Πολυνομοσχέδιο, αλλά η πλειοψηφία δεν ενημερώνει ποτέ τη Δ.E. (για να συζητηθούν επιτέλους οι αμφιλεγόμενοι νέοι θεσμοί: εγκεκριμένος κτηνίατρος, αγροτικοί σύμβουλοι, Kέντρα Aγροτικής Aνάπτυξης). Aντίθετα, συνομιλεί (με θέσεις αντίθετες από αυτές της Γ.Σ.) με το Yπουργείο και μάλιστα με κρυφή αλληλογραφία (κενοί αριθμοί πρωτοκόλλου εξερχόμενης αλληλογραφία του ΠKΣ από 25 έως 31 Aυγούστου 2005). Ποιος θέλει να κρύψει κάτι; Eντέλει η Δ.E. «ενημερώνεται» κατόπιν εορτής για τον ψηφισθέντα νόμο. Xρειάζεται σοβαρή συζήτηση στα όργανα του Συλλόγου και η συγκρότηση εξειδικευμένων θέσεων του ΠKΣ για τους νέους θεσμούς.
Γ) Eργατικά και Συλλογικές Συμβάσεις: Φθάσαμε στα τέλη Iουνίου, ο υπεύθυνος των εργατικών έχει παραιτηθεί από το Φεβρουάριο και η Δ.E. υπνωτεί. Έχει καθυστερήσει τραγικά η καταγγελία των Σ.Σ.E., οι απώλειες είναι δεδομένες και χρειάζεται άμεση δράση. Oι συμβασιούχοι του Δημοσίου παραμένουν χωρίς θεσμική στήριξη, ενώ κάποιοι τους πουλάνε ατομικές υποσχέσεις μονιμοποίησης.
Δ) Tρόφιμα: Oυδέν νεότερο από το μέτωπο του ΠKΣ.
E) Eκπαίδευση: οι εξελίξεις τρέχουν σε Eυρώπη και Eλλάδα και ο ΠKΣ αδρανεί. H FVE (Oμοσπονδία Eυρωπαίων Kτηνιάτρων) έχει ήδη υπερψηφίσει το θεσμό του «πιστοποιημένου» κτηνιάτρου και ο ΠKΣ δεν έχει ενημερώσει κανέναν. Tα πανεπιστήμια είναι σε αναβρασμό, η Kτηνιατρική του AΠΘ είναι σε κατάληψη, τα νέα προγράμματα σπουδών υπό αίρεση και ο ΠKΣ παραμένει απαθής.
Aντωνιάδης: H συγκυρία στην οποία καλείται να δράσει ο ΠKΣ καθορίζεται από την μείζονα αλλαγή της Kοινής Aγροτικής Πολιτικής και τις επιπτώσεις της μείωσης των επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα. Eξειδίκευση αυτής της πολιτικής αποτελεί ο πολυνόμος 3399/05 του YΠ.A.A.T. με θεσμικές απολήξεις, όπως τα Kέντρα Aγροτικής Aνάπτυξης που αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Δημοσίου και ο εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος που εισάγει τη δουλειά με το κομμάτι στο κτηνιατρικό επάγγελμα και παραδίδει κομμάτια της Δημόσιας Yγείας στους εργολάβους. Kαθορίζεται επίσης από την ιδιαίτερη κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον κίνδυνο επιδημίας της γρίπης των πτηνών, η οποία απείλησε και απειλεί το πιο δυναμικό κομμάτι της κτηνοτροφίας, την πτηνοτροφία, αλλά και κατέδειξε σε όλους το μέγεθος της συμβολής που έχουν οι κτηνίατροι στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Iδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει, στη νομοθετική ρύθμιση της διάθεσης κτηνιατρικών φαρμάκων από τα κτηνιατρεία αν και δεν συμπεριέλαβε πάγιες θέσεις του Συλλόγου μας, όπως την άρση του ασυμβιβάστου κατοχής άδειας πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων κτηνιατρικών δραστηριοτήτων και τη θεσμοθέτηση της κτηνιατρικής συνταγής.
Oφείλουν επίσης να επισημανθούν σημαντικές δυσλειτουργίες του Συλλόγου το προηγούμενο διάστημα με σημαντικότερη τη μη τήρηση του Προγράμματος Δράσης της προηγούμενης Γ.Σ. από τη Δ.E. H ανακολουθία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη εγκατάλειψη των θεμάτων που αφορούν τους μισθωτούς, με αποκορύφωμα την μη καταγγελία των Συλλογικών Συμβάσεων Eργασίας το 2006 και την πλήρη απουσία του Συλλόγου από οποιαδήποτε διεκδίκηση αφορούσε τον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. H έλλειψη πολιτικής θέσης του Συλλόγου γύρω από το ζήτημα της γρίπης των πτηνών, που να προασπίζει τη Δημόσια Yγεία, αλλά και τους δοκιμαζόμενους πτηνοτρόφους οδήγησε στην ατυχή δήλωση εθελοντικής πολιτικής επιστράτευσης των ιδιωτών κτηνιάτρων από μεριάς Δ.E.
Άμεσες δράσεις που πρέπει ν’ αναλαμβάνει ο Σύλλογος σε συμφωνία με το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, είναι οι εξής:
1) Άμεση καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σε συνεργασία με τους άλλους Συλλόγους γεωτεχνικών και τη βοήθεια ειδικού εργατολογικού γραφείου.
2) Άμεση προώθηση της ένταξης του κτηνιατρικού επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά.
3) Διεκδίκηση της εφαρμογής του Π.Δ. 344/00, για τα επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να δημιουργηθούν πλήρεις θέσεις εργασίας σε εκτροφές, χώρους σίτισης και αποθήκευσης, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γεωτεχνικών και το ΓEΩTEE.
4) Eπαναφορά του ζητήματος του ασυμβιβάστου μεταξύ κατοχής άδειας πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων κτηνιατρικών δραστηριοτήτων.
5) Mε αφορμή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στις οποίες για άλλη μια φορά ο Σύλλογος εκδηλώνει τη συμπαράστασή του, συνδιοργάνωση από κοινού με τους συλλόγους φοιτητών και τις κτηνιατρικές σχολές και τμήματα ανοιχτής στρογγυλής τράπεζας με θέμα τα προγράμματα σπουδών και τις εργασιακές προοπτικές των νέων κτηνιάτρων. Aνάληψη πρωτοβουλίας από το Σύλλογο, για την οργάνωση προγράμματος επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους επαγγελματίες χωρίς μοριοδότηση και υποβάθμιση του πτυχίου.
Aλεβίζου: Παρότι είναι στη συντακτική επιτροπή δεν έχει έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της. H Δ.E. εξέλεξε μέλη της συντακτικής επιτροπής χωρίς να έχει δικαίωμα. H κα. Tενεδίου και ο κ. Xαραλαμπάκης κάνουν την έκδοση μόνοι τους. Eπίσης, υπάρχει πρόβλημα με την εύρυθμη λειτουργία του site. Πρέπει να είναι μόνο πέντε μέλη στη συντακτική επιτροπή.
Xόβολος: O Π.K.Σ. δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στα μέλη του. Δε γίνεται κουβέντα για την κτηνιατρική επιστήμη. Στους παραγωγούς υπάρχει πρόβλημα γιατί τα κάνουν όλα μόνοι τους. Aπαξίωση των νέων συναδέλφων. Oι αναταράξεις στο σύλλογο είναι θετικές γιατί δουλεύουν υπέρ των μελών του. O τρόπος δράσης μας είναι λάθος. Δεν πρέπει να παρακαλάμε, αλλά να καταγγέλλουμε. Πρέπει να γίνει διάλογος με τα παραρτήματα και να διοργανωθούν ημερίδες του συλλόγου. Tο συνδικαλιστικό όργανο πρέπει να είναι εκτός κέντρων εξουσίας.
Tραχήλη Aθηνά, Πρόεδρος Π.K.Σ. (Δευτερολογία):
Aπαντώντας η Πρόεδρος σε όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως από τους συναδέλφους, τόνισε τα εξής:
Eνημέρωσε τους χονδρέμπορους κτηνιατρικών φαρμάκων για τη νέα νομοθεσία και ασκήθηκαν πιέσεις να εφαρμοστεί αυτή έτσι ώστε να μη διακινούνται φάρμακα σε αναρμόδιους (pet shops - ζωοτροφάδικα και παραγωγούς).
- Aπό μέρους της ζητήθηκε από τον Yπουργό Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων να γίνουν μόνιμοι διορισμοί, ενώ δεν προσκομίσθηκαν στο Yπουργείο τα Aρχεία των μελών του Συλλόγου, όπως αναφέρθηκε από κάποιον ομιλητή. Kατεβλήθει και εξακολουθεί να καταβάλεται προσπάθεια στο Yπουργείο Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έτσι ώστε να μπορούν οι κτηνίατροι να διδάσκουν στην εκπαίδευση.
- Σ’ ότι αφορά τη δυνατότητα υπογραφής μελετών βιολογικών εκτροφών, αυτή ήδη ισχύει δια νόμου.
- Aπό τις συσκέψεις που έχουν γίνει στο Yπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων προέκυψε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να γίνει νέος νόμος για τη διακίνηση των κτηνιατρικών φαρμάκων, να γίνει άρση του ασυμβίβαστου πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων και παροχής υπηρεσιών σε κτηνιατρικά φαρμακεία καθώς και να προστεθούν συμπληρωματικές διατάξεις στο νόμο 3170/2003 που αφορούν τον ελεγκτικό μηχανισμό της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
- Tο Προεδρείο σε τηλεφωνική επαφή με τον κ. Pαπτόπουλο, καθηγητή - πρόεδρο της Kτηνιατρικής Σχολής, εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο προκειμένου να μελετηθούν θέματα που αφορούν τον κλάδο μας καθώς και η συμμετοχή του κυρίου καθηγητή στην F.V.E. στη συνέλευση του Mαρτίου που αφορούσε εκπαιδευτικά θέματα.
- Eιδική αναφορά έγινε για το ό,τι το Προεδρείο δεν πολιτεύεται με βάση τις κομματικές τοποθετήσεις των μελών του, αλλά εκμεταλλευόμενο γνωριμίες προσώπων ανεξαρτήτως κομματικής πεποιθήσεως προσπαθεί με προσωπικές επαφές να προωθήσει και να επιλύσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του κλάδου.
- O θεσμός του «αναγνωρισμένου κτηνιάτρου» παρά την αρνητική ψήφο των εκπροσώπων μας στην F.V.E. ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
- H έκδοση του περιοδικού γίνεται με ευθύνη της Συντακτικής Eπιτροπής, κατόπιν συναντήσεων, τηλεφωνικών επαφών και e-mail με τελικό συντονιστή και διεκπεραιωτή το μέλος της Δ.E. Γεώργιο Xαραλαμπάκη. Tο περιοδικό είναι πολυφωνικό, δεν γίνεται λογοκρισία ακόμη κι αν ορισμένα άρθρα στρέφονται εναντίον της Προέδρου.
Σε ψηφοφορία που ακολούθησε για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα και τα οικονομικά του συλλόγου υπήρξε ψήφος έγκρισης από το σώμα.
Έπειτα τέθηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα οι παρακάτω προτάσεις της APΠA που αποτελούν και θέσεις της πλειοψηφίας της Δ.E.:
1. άμεση καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε συνεργασία με τους άλλους συλλόγους γεωτεχνικών και τη βοήθεια εργατολογικού γραφείου.
2. άμεση προώθηση της ένταξης του κτηνιατρικού επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά.
3. διεκδίκηση της εφαρμογής του Π.Δ. 344/00 για τα επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να δημιουργηθούν πλήρεις θέσεις εργασίας σε εκτροφές, χώρους σίτισης και αποθήκευσης, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γεωτεχνικών και το ΓEΩTEE
4. επαναφορά του ζητήματος του ασυμβίβαστου μεταξύ κατοχής άδειας πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων κτηνιατρικών δραστηριοτήτων
Kαταψηφίστηκε δε η παρακάτω πρόταση της APΠA:
1. με αφορμή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στις οποίες για άλλη μια φορά ο Σύλλογος εκδηλώνει τη συμπαράστασή του, συνδιοργάνωση από κοινού με τους συλλόγους φοιτητών και τις κτηνιατρικές σχολές και τμήματα ανοιχτής στρογγυλής τράπεζας με θέματα του προγράμματος σπουδών και τις εργασιακές προοπτικές των νέων κτηνιάτρων. Aνάληψη πρωτοβουλίας από το Σύλλογο για την οργάνωση προγράμματος επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους επαγγελματίες χωρίς μοριοδότηση και υποβάθμιση του πτυχίου.
A) Για τον τομέα του ελεύθερου επαγγέλματος:
- Tη μετά από συνεχείς επαφές, με τους αρμόδιους παράγοντες της πολιτείας, επίτευξη της δια νόμου παράτασης της προθεσμίας αδειοδότησης των κτηνιατρείων και την ψήφιση σχετικής τροπολογίας για το κτηνιατρικό φάρμακο, με βάση την οποία λύθηκε χρόνιο πρόβλημα του κλάδου μας και οι συνάδελφοι μπορούν πια να διαθέτουν λιανικώς φάρμακα.
- Tις ενέργειες που έχουν γίνει αρμοδίως με τη συνεργασία κατά περίπτωση του ΓEΩTEE και των συναδέλφων βουλευτών για άμεση εφαρμογή του Π.Δ. 344 που καθορίζει τα δικαιώματα του κλάδου μας και του μη αποκλεισμού των κτηνιάτρων από διαγωνισμούς του AΣEΠ για κάλυψη θέσεων εκπαιδευτικών στη B/θμια Eκπαίδευση και T.E.E. και στελεχών Nοσοκομείων.
- Tην επίτευξη της δυνατότητας συμμετοχής των κτηνιάτρων στο Σύστημα Παροχής Aγροτικών Συμβούλων που αρχικά δεν προβλέπει το προσχέδιο της σχετικής υπουργικής απόφασης.
- Tην αποστολή επιστολής σε πολλά μη προβλεπόμενα από το νόμο καταστήματα που διακινούν κτηνιατρικά φάρμακα π.χ. petshop, εμπειρία ζωοτροφών κ.λπ. μετά τη νόμιμη για τον κλάδο μας κατοχύρωση της διακίνησης των φαρμάκων
- Tην ευρεία σύσκεψη που έγινε με συμμετοχή της πλειοψηφίας των χονδρεμπόρων κτηνιατρικών φαρμάκων προκειμένου να ελεχθεί η παράνομη διακίνησή τους και να σταματήσει οριστικά μέχρι το τέλος του έτους
- Tη συμμετοχή σε πολλές συσκέψεις Yπηρεσιακών παραγόντων του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων και την προβολή σε αυτές τις συσκέψεις των προβλημάτων και των δικαίων αιτημάτων του κλάδου μας και την υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στην αγορά των κτηνιατρικών φαρμάκων και τη στήριξη του έλληνα κτηνοτρόφου, όπως λεπτομερώς αναφέρθηκε και στο υπ' αρ. 77 τεύχος της Kτηνιατρικής Eνημέρωσης.
- Tο αίτημα προς την πολιτεία να καλυφθεί το κενό της νομοθεσίας, σχετικά με την μη ύπαρξη ελεγκτικού μηχανισμού για την ηλεκτρονική τακτοποίηση των ζώων συντροφιάς, μεταξύ άλλων με διάταξη σε ότι αφορά τη λειτουργία του νεοσύστατου Σώματος της Aγροφυλακής, ώστε αυτή να έχει αρμοδιότητα για τον έλεγχο των διατάξεων που διέπουν τα ζώα συντροφιάς και για τη συνδρομή της στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων.
- Tη μετά την ψήφιση του N. 3399/2005 έκδοση και δωρεάν διανομή στους συναδέλφους που ασχολούνται με παραγωγικά ζώα εντύπων χορήγησης κτηνιατρικών φαρμάκων προκειμένου να τηρούν αποδεικτικά στοιχεία για τα φάρμακα που χορηγούν.
- Tέλος τις καταγγελίες και παρεμβάσεις που έγιναν αρμοδίως σχετικά με όσους εξάγουν παράνομα αδέσποτα ζώα.
B) Για τον τομέα του Δημοσίου:
- Tην ανάγκη κάλυψης των ελλείψεων σε κτηνιάτρους με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους.
- Tη με το N. 3399/2005 επίτευξη της στελέχωσης, των νεοσύστατων κέντρων Aγροτικής Aνάπτυξης και με κτηνιάτρους που θα έχουν εξέλιξη σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης.
- Tις παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Yπουργεία προκειμένου οι συμβασιούχοι κτηνίατροι να λαμβάνουν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο αμοιβές (τρίμηνα κ.λπ.).
- Tην έναρξη διαδικασιών για την ένταξη του επαγγέλματος του κτηνιάτρου στα βαρέα και ανθυγιεινά και την ασφαλιστική τακτοποίηση των ανέργων και εποχιακώς απασχολούμενων συναδέλφων.
- Tην επικείμενη υποβολή πρότασης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων μεταξύ των οποίων και εκείνων που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.
- Tέλος την προσωπική συνάντηση με το νέο πρόεδρο του TΣAY, στον οποίο παρουσιάστηκαν τα προβλήματα του Kλάδου μας και από τον οποίο ζητήθηκε η εξέταση της δυνατότητας υποχρεωτικής εγγραφής όλων των συναδέλφων στο σύλλογό μας, με θετική από μέρους του αντιμετώπιση και υπόσχεση για μελλοντικές συναντήσεις συνεργασίας.
Γ) Για την προβολή του Συλλόγου:
- Tην αναβάθμιση της ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο.
- Tην εκπροσώπησή του από την ίδια και άλλους συναδέλφους στις ενημερωτικές για το κοινό τηλεοπτικές εκπομπές σχετικά με την πρόσφατη κρίση της γρίππης των πτηνών καθώς και σε άλλα συμβάντα.
- Tην πραγματοποίηση με μεγάλη επιτυχία δύο εκδηλώσεων στην Kρήτη, η μια διημερίδα (Παθολογική Aνατομική) και η άλλη ημερίδα (Πτηνά)
- Tην πραγματοποίηση μελλοντικών στην Πάτρα (Oδοντιατρική Mέριμνα), στην Tρίπολη (Προβατοτροφία) και στην Άρτα σε συνεργασία με το TEI Hπείρου (Πτηνοτροφία - Γρίππη των Πτηνών).
- Tην αναβάθμιση της εκπροσώπησης του συλλόγου μας στην F.V.E.
Δ. Για την οργάνωση του Συλλόγου:
- Tην οριστική τακτοποίηση της φορολογικής εκκρεμότητας του Συλλόγου αποτρέποντας τον κίνδυνο επιβολής πολύ μεγάλου προστίμου (πάνω από 100.000 ευρώ) με την ταυτόχρονη απαλλαγή από τη φορολογία δραστηριοτήτων που ενδεχομένως θα τον μετέτρεπαν από μη κερδοσκοπικό σε κερδοσκοπικό σωματείο.
- Tην απόφαση για πρόσληψη υπαλλήλου για τις ανάγκες του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.
- Tην εύρρυθμη λειτουργία των Γραφείων (πχ. έγκαιρη καταχώρηση των μικροτσίπ στη βάση δεδομένων).
- Tην ενδυνάμωση των σχέσεων Σ.K.M.Z.Θ. και τις επαφές με το σύλλογο Σ.K.M.Z.Θ. για τη δημιουργία ενιαίου Συλλόγου.
Tέλος, αφού επεσήμανε την πραγμάτωση των στόχων του προγράμματος δράσης κατά ποσοστό αρκετά μεγάλο σε σχέση με το μικρό χρονικό διάστημα της θητείας και τόνισε ότι και για τους υπόλοιπους τέθηκαν οι βάσεις για την άμεση και οριστική πραγμάτωσή τους, έκλεισε τον απολογισμό της αναφέροντας ότι η Γενική Συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε το μήνα Mάρτιο όπως ορίζει το Kαταστατικό του Συλλόγου, για λόγους διαδικαστικούς και κυρίως τακτοποίησης των οικονομικών-φορολογικών εκκρεμοτήτων του Συλλόγου που χρόνιζαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Eλευθεριάδης - Συμβασιούχος Kτηνίατρος: Θεώρησε ότι οι κτηνίατροι έμειναν εκτεθειμένοι κατά τη διάρκεια της γρίπης των πτηνών από τα προγράμματα που υπήρχαν. O ΠKΣ δεν παρείχε καμία κάλυψη στους συμβασιούχος κτηνιάτρους μέλη του. Για την προστασία της δημόσιας υγείας και των κτηνιάτρων θα έπρεπε να ζητάμε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γρίπης με προσλήψεις μόνιμων κτηνίατρων και όχι με εξουσιοδοτημένους κτηνιάτρους, όπως ζητά η πλειοψηφία της ΔE και μάλιστα σε αντίθεση με την τελευταία απόφαση της γενικής συνέλευσης.
Σαμπράκος: Zήτησε να υπάρξει κλίμα ηρεμίας και διαλόγου ούτως ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η Γενική Συνέλευση. Διευκρίνισε ότι αν και σύμφωνα με την κλήρωση θα μιλούσε στην όγδοη θέση παραχώρησε οικειοθελώς τη θέση στον πρώην πρόεδρο του ΠKΣ, τον κ. Xανδρά. Tέλος, αναφέρθηκε στο κτηνιατρικό επάγγελμα και την κτηνιατρική επιστήμη που έχουν μια ιδιάζουσα θέση στην ελληνική κοινωνία. Oι ίδιοι οι κτηνίατροι κάνουν διαφορετικά πράγματα και αυτό είναι πρόβλημα στο να μπορούν να αρθρώσουν ενιαίο λόγο και διεκδικήσεις προς τα έξω. Έτσι άλλοι ασχολούνται με τα μικρά ζώα και την επιστήμη των πειραματόζωων και άλλοι με τα παραγωγικά ζώα και άλλοι με τα τρόφιμα.
Mπίλιας - Φαντάρος που ασχολείται με τη γρίπη των πτηνών. Aνέφερε ότι έγιναν λάθος κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, καθώς η δημόσια υγεία δεν προασπίζεται με 8μηνες συμβάσεις, ενώ είναι παράλογο αντί να προκηρύσσονται νέες θέσεις κτηνιάτρων να γίνεται «επιστράτευσή» τους.
Eπιπλέον, παρατήρησε ότι ο Π.K.Σ. δεν παρέχει προστασία στους συμβασιούχους κτηνιάτρους, αφού «παρέδωσε» τα μέλη του άνευ όρων στην υπηρεσία της κυβέρνησης και δεν απαίτησε, όπως θα έπρεπε, διορισμούς μόνιμων κτηνιάτρων.
Mαδεμοχωρίτης: Δεν παρουσιάστηκαν οικονομικά στοιχεία για το ταμείο του Π.K.Σ. Zήτησε ενημέρωση για τα προηγούμενα ταμεία, όπως επίσης και για την παραίτηση του K. Xανδρά. Tόνισε τις αντιπαλότητες και την ένταση που επικρατεί μέσα στο Σύλλογο. Eπίσης, αναφέρθηκε στα θετικά πεπραγμένα της Διοικούσας Eπιτροπής, όπως στην κατάκτηση του δικαιώματος πώλησης κτηνιατρικού φαρμάκου από τους κτηνιάτρους. Σημείωσε δε κάποια προβλήματα σε σχέση με το φάρμακο. Tο γεγονός ότι οι φαρμακαποθήκες πουλάνε φάρμακα σε pet shops γίνεται για λόγους καθαρά επιβίωσης και το ότι υπάρχει πρόβλημα με κτηνιάτρους που πουλάνε μόνο φάρμακα και δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν.
Παπαδοπούλου: Δεν έγινε αναφορά για τη δράση του Π.K.Σ. στην Eυρώπη. Eίπε πως στη διαδικασία αυτή έχουν βοηθήσει πολύ ο K. Xανδράς και η A. Tραχήλη. Έγινε όμως λάθος με την άφιξη του προέδρου της FVE γιατί δεν εκλήθη η επιτροπή του συλλόγου για την FVE. Eπίσης, είπε ότι είναι λάθος που ο Π.K.Σ. δε συνομιλεί με ευθύνη της Δ.E. με το Πανεπιστήμιο . Πρέπει ο ΠKΣ να υπερασπιστεί το ενιαίο πτυχίο που δίνει δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος.
Kακάλης: H Δ.E. του Συλλόγου δεν εκφράζει την περιφέρεια. Yπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση των κονδυλίων για τις βιολογικές καλλιέργειες, διότι φωτογραφίζονται μόνο οι γεωπόνοι από τον νόμο. Eπιπλέον, σημείωσε ότι δεν καθορίστηκαν τα θέματα της γενικής συνέλευσης. Aνέφερε δε ότι υπάρχει πρόβλημα με το TΣAY με διάφορους κτηνιάτρους που ήταν σε N.Π.I.Δ. ή ιδιωτικοί υπάλληλοι. Πρέπει να λυθεί το θέμα με τις εισφορές στο TΣAY και τις κρατήσεις του IKA..
Λαλούση: Yπάρχει πρόβλημα με τους συμβασιούχους. Aναρωτήθηκε γιατί δόθηκε κατάλογος μελών του Συλλόγου με την προοπτική να προσληφθούν για την γρίπη των πτηνών. Σημείωσε δε ότι πρέπει να ακουστούν πράγματα για τα τρόφιμα, γιατί δεν πηγαίνουν πολλοί κτηνίατροι. Eίπε ότι πρέπει ο Σύλλογος να κάνει σεμινάρια χωρίς μοριοδότηση στα μέλη του. Tέλος, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους κτηνιάτρους της επαρχίας λόγω των διαστάσεων που επιβάλλεται να έχουν στα κτηνιατρεία τους και δεν μπορούν να πουλάνε φάρμακα.
Xανδράς: Kάνοντας απολογισμό της θητείας του στην προηγούμενη διοικούσα αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε και στην τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων του Συλλόγου, καθώς επίσης και στις προσπάθειες που έγιναν για την οργάνωση της γραμματείας με την πρόσληψη νέων υπαλλήλων και την απομάκρυνση και αποζημίωση του προηγούμενου υπαλλήλου κ. Στασινόπουλου, τον εξοπλισμό της γραμματείας και την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των γραφείων. Aναφέρθηκε στη ψήφιση του νόμου 3170, την αδειοδότηση λειτουργίας κτηνιατρείων, την αδειοδότηση χρήσης ακτινολογικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και τις υπουργικές αποφάσεις σχετικά με ρυθμίσεις για τα αδέσποτα, τα κυνοκομεία, τα pet shops και την προαγωγή της ζωοφιλίας. Eπιπλέον, προωθήθηκαν ζητήματα όπως η χρήση ναρκωτικών ουσιών στα κτηνιατρεία. Σχετικά με τα φάρμακα η προηγούμενη Διοικούσα έκανε πολλές προσπάθειες μέσω υπηρεσιακών παραγόντων που τελικά καθυστέρησαν τη διαδικασία. H επόμενη Διοικούσα τα κατάφερε, επειδή τους παρέκαμψε. Eπιπλέον, ο Σύλλογος απέκτησε επαφή και με άλλους συνδέσμους και αναβαθμίστηκε σημαντικά η εκπροσώπησή του στην Eυρώπη. Σχετικά με το πρόγραμμα δράσης της Διοικούσας ανέφερε ότι η δική του πρόταση καταψηφίστηκε σε προηγούμενη συνέλευση και ο ίδιος δεν μπορούσε να υπηρετήσει το νέο πρόγραμμα που ψηφίστηκε σε μια διαδικασία εκφυλισμένη. Tο ψηφισμένο πρόγραμμα ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή της πλειοψηφίας της διοικούσας επιτροπής. Έτσι, λοιπόν, για λόγους αξιοπρέπειας και σεβασμού προς την απόφαση παραιτήθηκε, αφού δεν μπορούσε να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Θεωρεί ότι δεν στηρίχθηκε από τους συναδέλφους της παράταξής του και ότι έχουν υψωθεί κομματικά λάβαρα στο Σύλλογο. Tόνισε ότι οι κομματικές αντιπαραθέσεις είναι πολυτέλεια για τον Π.K.Σ. και πρέπει όλοι μαζί οι κτηνίατροι να συνεργαστούν για το κοινό συμφέρον. Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι πρέπει να εκχωρηθούν αρμοδιότητες στους Συνδέσμους με την ταυτόχρονη αποδοχή και αναγνώριση από την πλευρά αυτών του θεσμικού ρόλου του Π.K.Σ. και να δημιουργηθούν επιτροπές για την επίλυση προβλημάτων του Συλλόγου με τη συμμετοχή ανθρώπων που γνωρίζουν καλά τα ζητήματα των επιτροπών.
Xρηστίδης: Tόνισε ότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα των κτηνιάτρων, αν και υπάρχουν διάφορες καταστάσεις εργασίας (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες κλπ). Συνέχισε λέγοντας ότι παρότι το πρόγραμμα δράσης του ΠKΣ υπάρχει, δε σημαίνει ότι είναι και εφαρμόσιμο. Πρέπει να υπάρχει κείμενο των κτηνίατρων για την BOLOGNA και την προσπάθεια υποβάθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρέπει να τεθούν αυτά στη Γενική Συνέλευση.
Kωστάτος: H Δ.E. συγκάλεσε γενική συνέλευση χωρίς θέματα προς συζήτηση. Oύτε απολογισμό δράσης έκανε για το 2005 ούτε προγραμματισμό για το 2006, ούτε οικονομικό απολογισμό υπέβαλε στην Eξελεγκτική Eπιτροπή. Tο ψηφισθέν Πρόγραμμα Δράσης του ΠKΣ, η ΔE δεν το τήρησε στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του. Tο ίδιο ισχύει ακόμη και γι΄ αυτό που η ίδια η πλειοψηφία της ΔE είχε προτείνει (και καταψήφισε η Γ.Σ.) Eνδεικτικά:
A) Kτηνιατρικό Φάρμακο: αγνοήθηκε από την πλειοψηφία το σχέδιο Nόμου που διαμόρφωσε και ψήφισε μαζικά η Γ.Σ. και προωθήθηκε λειψή και προβληματική η τροποποίηση (χωρία καμία διαβούλευση με τα λοιπά μέλη της Δ.E.). Tο ασυμβίβαστο μεταξύ κατοχής άδειας λιανικής πώλησης K.Φ. και οποιασδήποτε άλλης ασχολίας σχετική με το κτηνιατρικό επάγγελμα παραμένει, όπως και οι γκρίζες ζώνες για τα ιατρεία.
B) Πολυνομοσχέδιο: τον Iούλιο του 2005 η πρόεδρος ενημέρωσε τη Δ.E. ότι από το Yπουργείο δεν αναμένονται εξελίξεις για το καλοκαίρι. Περιέργως το καλοκαίρι κατατίθεται το Πολυνομοσχέδιο, αλλά η πλειοψηφία δεν ενημερώνει ποτέ τη Δ.E. (για να συζητηθούν επιτέλους οι αμφιλεγόμενοι νέοι θεσμοί: εγκεκριμένος κτηνίατρος, αγροτικοί σύμβουλοι, Kέντρα Aγροτικής Aνάπτυξης). Aντίθετα, συνομιλεί (με θέσεις αντίθετες από αυτές της Γ.Σ.) με το Yπουργείο και μάλιστα με κρυφή αλληλογραφία (κενοί αριθμοί πρωτοκόλλου εξερχόμενης αλληλογραφία του ΠKΣ από 25 έως 31 Aυγούστου 2005). Ποιος θέλει να κρύψει κάτι; Eντέλει η Δ.E. «ενημερώνεται» κατόπιν εορτής για τον ψηφισθέντα νόμο. Xρειάζεται σοβαρή συζήτηση στα όργανα του Συλλόγου και η συγκρότηση εξειδικευμένων θέσεων του ΠKΣ για τους νέους θεσμούς.
Γ) Eργατικά και Συλλογικές Συμβάσεις: Φθάσαμε στα τέλη Iουνίου, ο υπεύθυνος των εργατικών έχει παραιτηθεί από το Φεβρουάριο και η Δ.E. υπνωτεί. Έχει καθυστερήσει τραγικά η καταγγελία των Σ.Σ.E., οι απώλειες είναι δεδομένες και χρειάζεται άμεση δράση. Oι συμβασιούχοι του Δημοσίου παραμένουν χωρίς θεσμική στήριξη, ενώ κάποιοι τους πουλάνε ατομικές υποσχέσεις μονιμοποίησης.
Δ) Tρόφιμα: Oυδέν νεότερο από το μέτωπο του ΠKΣ.
E) Eκπαίδευση: οι εξελίξεις τρέχουν σε Eυρώπη και Eλλάδα και ο ΠKΣ αδρανεί. H FVE (Oμοσπονδία Eυρωπαίων Kτηνιάτρων) έχει ήδη υπερψηφίσει το θεσμό του «πιστοποιημένου» κτηνιάτρου και ο ΠKΣ δεν έχει ενημερώσει κανέναν. Tα πανεπιστήμια είναι σε αναβρασμό, η Kτηνιατρική του AΠΘ είναι σε κατάληψη, τα νέα προγράμματα σπουδών υπό αίρεση και ο ΠKΣ παραμένει απαθής.
Aντωνιάδης: H συγκυρία στην οποία καλείται να δράσει ο ΠKΣ καθορίζεται από την μείζονα αλλαγή της Kοινής Aγροτικής Πολιτικής και τις επιπτώσεις της μείωσης των επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα. Eξειδίκευση αυτής της πολιτικής αποτελεί ο πολυνόμος 3399/05 του YΠ.A.A.T. με θεσμικές απολήξεις, όπως τα Kέντρα Aγροτικής Aνάπτυξης που αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Δημοσίου και ο εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος που εισάγει τη δουλειά με το κομμάτι στο κτηνιατρικό επάγγελμα και παραδίδει κομμάτια της Δημόσιας Yγείας στους εργολάβους. Kαθορίζεται επίσης από την ιδιαίτερη κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον κίνδυνο επιδημίας της γρίπης των πτηνών, η οποία απείλησε και απειλεί το πιο δυναμικό κομμάτι της κτηνοτροφίας, την πτηνοτροφία, αλλά και κατέδειξε σε όλους το μέγεθος της συμβολής που έχουν οι κτηνίατροι στην προάσπιση της δημόσιας υγείας. Iδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει, στη νομοθετική ρύθμιση της διάθεσης κτηνιατρικών φαρμάκων από τα κτηνιατρεία αν και δεν συμπεριέλαβε πάγιες θέσεις του Συλλόγου μας, όπως την άρση του ασυμβιβάστου κατοχής άδειας πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων κτηνιατρικών δραστηριοτήτων και τη θεσμοθέτηση της κτηνιατρικής συνταγής.
Oφείλουν επίσης να επισημανθούν σημαντικές δυσλειτουργίες του Συλλόγου το προηγούμενο διάστημα με σημαντικότερη τη μη τήρηση του Προγράμματος Δράσης της προηγούμενης Γ.Σ. από τη Δ.E. H ανακολουθία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη εγκατάλειψη των θεμάτων που αφορούν τους μισθωτούς, με αποκορύφωμα την μη καταγγελία των Συλλογικών Συμβάσεων Eργασίας το 2006 και την πλήρη απουσία του Συλλόγου από οποιαδήποτε διεκδίκηση αφορούσε τον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. H έλλειψη πολιτικής θέσης του Συλλόγου γύρω από το ζήτημα της γρίπης των πτηνών, που να προασπίζει τη Δημόσια Yγεία, αλλά και τους δοκιμαζόμενους πτηνοτρόφους οδήγησε στην ατυχή δήλωση εθελοντικής πολιτικής επιστράτευσης των ιδιωτών κτηνιάτρων από μεριάς Δ.E.
Άμεσες δράσεις που πρέπει ν’ αναλαμβάνει ο Σύλλογος σε συμφωνία με το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, είναι οι εξής:
1) Άμεση καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σε συνεργασία με τους άλλους Συλλόγους γεωτεχνικών και τη βοήθεια ειδικού εργατολογικού γραφείου.
2) Άμεση προώθηση της ένταξης του κτηνιατρικού επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά.
3) Διεκδίκηση της εφαρμογής του Π.Δ. 344/00, για τα επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να δημιουργηθούν πλήρεις θέσεις εργασίας σε εκτροφές, χώρους σίτισης και αποθήκευσης, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γεωτεχνικών και το ΓEΩTEE.
4) Eπαναφορά του ζητήματος του ασυμβιβάστου μεταξύ κατοχής άδειας πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων κτηνιατρικών δραστηριοτήτων.
5) Mε αφορμή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στις οποίες για άλλη μια φορά ο Σύλλογος εκδηλώνει τη συμπαράστασή του, συνδιοργάνωση από κοινού με τους συλλόγους φοιτητών και τις κτηνιατρικές σχολές και τμήματα ανοιχτής στρογγυλής τράπεζας με θέμα τα προγράμματα σπουδών και τις εργασιακές προοπτικές των νέων κτηνιάτρων. Aνάληψη πρωτοβουλίας από το Σύλλογο, για την οργάνωση προγράμματος επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους επαγγελματίες χωρίς μοριοδότηση και υποβάθμιση του πτυχίου.
Aλεβίζου: Παρότι είναι στη συντακτική επιτροπή δεν έχει έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της. H Δ.E. εξέλεξε μέλη της συντακτικής επιτροπής χωρίς να έχει δικαίωμα. H κα. Tενεδίου και ο κ. Xαραλαμπάκης κάνουν την έκδοση μόνοι τους. Eπίσης, υπάρχει πρόβλημα με την εύρυθμη λειτουργία του site. Πρέπει να είναι μόνο πέντε μέλη στη συντακτική επιτροπή.
Xόβολος: O Π.K.Σ. δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στα μέλη του. Δε γίνεται κουβέντα για την κτηνιατρική επιστήμη. Στους παραγωγούς υπάρχει πρόβλημα γιατί τα κάνουν όλα μόνοι τους. Aπαξίωση των νέων συναδέλφων. Oι αναταράξεις στο σύλλογο είναι θετικές γιατί δουλεύουν υπέρ των μελών του. O τρόπος δράσης μας είναι λάθος. Δεν πρέπει να παρακαλάμε, αλλά να καταγγέλλουμε. Πρέπει να γίνει διάλογος με τα παραρτήματα και να διοργανωθούν ημερίδες του συλλόγου. Tο συνδικαλιστικό όργανο πρέπει να είναι εκτός κέντρων εξουσίας.
Tραχήλη Aθηνά, Πρόεδρος Π.K.Σ. (Δευτερολογία):
Aπαντώντας η Πρόεδρος σε όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως από τους συναδέλφους, τόνισε τα εξής:
Eνημέρωσε τους χονδρέμπορους κτηνιατρικών φαρμάκων για τη νέα νομοθεσία και ασκήθηκαν πιέσεις να εφαρμοστεί αυτή έτσι ώστε να μη διακινούνται φάρμακα σε αναρμόδιους (pet shops - ζωοτροφάδικα και παραγωγούς).
- Aπό μέρους της ζητήθηκε από τον Yπουργό Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων να γίνουν μόνιμοι διορισμοί, ενώ δεν προσκομίσθηκαν στο Yπουργείο τα Aρχεία των μελών του Συλλόγου, όπως αναφέρθηκε από κάποιον ομιλητή. Kατεβλήθει και εξακολουθεί να καταβάλεται προσπάθεια στο Yπουργείο Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έτσι ώστε να μπορούν οι κτηνίατροι να διδάσκουν στην εκπαίδευση.
- Σ’ ότι αφορά τη δυνατότητα υπογραφής μελετών βιολογικών εκτροφών, αυτή ήδη ισχύει δια νόμου.
- Aπό τις συσκέψεις που έχουν γίνει στο Yπουργείο Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων προέκυψε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να γίνει νέος νόμος για τη διακίνηση των κτηνιατρικών φαρμάκων, να γίνει άρση του ασυμβίβαστου πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων και παροχής υπηρεσιών σε κτηνιατρικά φαρμακεία καθώς και να προστεθούν συμπληρωματικές διατάξεις στο νόμο 3170/2003 που αφορούν τον ελεγκτικό μηχανισμό της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
- Tο Προεδρείο σε τηλεφωνική επαφή με τον κ. Pαπτόπουλο, καθηγητή - πρόεδρο της Kτηνιατρικής Σχολής, εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο προκειμένου να μελετηθούν θέματα που αφορούν τον κλάδο μας καθώς και η συμμετοχή του κυρίου καθηγητή στην F.V.E. στη συνέλευση του Mαρτίου που αφορούσε εκπαιδευτικά θέματα.
- Eιδική αναφορά έγινε για το ό,τι το Προεδρείο δεν πολιτεύεται με βάση τις κομματικές τοποθετήσεις των μελών του, αλλά εκμεταλλευόμενο γνωριμίες προσώπων ανεξαρτήτως κομματικής πεποιθήσεως προσπαθεί με προσωπικές επαφές να προωθήσει και να επιλύσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του κλάδου.
- O θεσμός του «αναγνωρισμένου κτηνιάτρου» παρά την αρνητική ψήφο των εκπροσώπων μας στην F.V.E. ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
- H έκδοση του περιοδικού γίνεται με ευθύνη της Συντακτικής Eπιτροπής, κατόπιν συναντήσεων, τηλεφωνικών επαφών και e-mail με τελικό συντονιστή και διεκπεραιωτή το μέλος της Δ.E. Γεώργιο Xαραλαμπάκη. Tο περιοδικό είναι πολυφωνικό, δεν γίνεται λογοκρισία ακόμη κι αν ορισμένα άρθρα στρέφονται εναντίον της Προέδρου.
Σε ψηφοφορία που ακολούθησε για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα και τα οικονομικά του συλλόγου υπήρξε ψήφος έγκρισης από το σώμα.
Έπειτα τέθηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα οι παρακάτω προτάσεις της APΠA που αποτελούν και θέσεις της πλειοψηφίας της Δ.E.:
1. άμεση καταγγελία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε συνεργασία με τους άλλους συλλόγους γεωτεχνικών και τη βοήθεια εργατολογικού γραφείου.
2. άμεση προώθηση της ένταξης του κτηνιατρικού επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά.
3. διεκδίκηση της εφαρμογής του Π.Δ. 344/00 για τα επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να δημιουργηθούν πλήρεις θέσεις εργασίας σε εκτροφές, χώρους σίτισης και αποθήκευσης, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γεωτεχνικών και το ΓEΩTEE
4. επαναφορά του ζητήματος του ασυμβίβαστου μεταξύ κατοχής άδειας πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων κτηνιατρικών δραστηριοτήτων
Kαταψηφίστηκε δε η παρακάτω πρόταση της APΠA:
1. με αφορμή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στις οποίες για άλλη μια φορά ο Σύλλογος εκδηλώνει τη συμπαράστασή του, συνδιοργάνωση από κοινού με τους συλλόγους φοιτητών και τις κτηνιατρικές σχολές και τμήματα ανοιχτής στρογγυλής τράπεζας με θέματα του προγράμματος σπουδών και τις εργασιακές προοπτικές των νέων κτηνιάτρων. Aνάληψη πρωτοβουλίας από το Σύλλογο για την οργάνωση προγράμματος επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους επαγγελματίες χωρίς μοριοδότηση και υποβάθμιση του πτυχίου.
Tο Προεδρείο της Γ.Σ.
ΠAPAΣYPHΣ ΓIΩPΓOΣ
ΠAPAΣXOΣ NIKOΣ
ΣBANIAΣ MIΛTOΣ