03/09/2024

F.V.E. - U.E.V.P. - F.E.C.A.V.A. Κοινό μήνυμα στήριξης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου σχετικά με τον ν. 4830/2021

Αγαπητοί συνάδελφοι,


Κατόπιν αιτήματός μας υπογράφτηκε το παρακάτω κείμενο στήριξής μας από την F.V.E. (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων) , τη U.E.V.P. (Ένωση Ευρωπαίων Ιδιωτών Κτηνιάτρων) και τη F.E.C.A.V.A. (Oμοσπονδία Ευρωπαϊκών Κτηνιατρικών Ενώσεων ζώων συντροφιάς). Το παραθέτουμε μεταφρασμένο και στις εικόνες δημοσιεύεται το πρωτότυπο.


Νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια και τιμή για αυτήν την υποστήριξη από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας, η οποία προστίθεται στα τόσα επιχειρήματα ενάντια στον νόμο. Δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος και υπεύθυνος φορέας που να σχετίζεται με την κτηνιατρική επιστήμη και να στηρίζει τη λογική του ν.4830/2021, ακριβώς γιατί, όπως έχουμε τονίσει, αυτή δεν είναι επιστημονική, αλλά τεχνοκρατική.

Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά!

Συνεχίζουμε αγωνιστικά. Απέχουμε από τη λήψη - δήλωση DNA ζώων.


Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος του Π.Κ.Σ. & Γεν. Γραμματέας της UEVP

Αθηνά Τραχήλη


O Γεν. Γραμματέας του Π.Κ.Σ.

Κυριάκους Αγαθαγγελίδης


fve  uevp  fecava


ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

Αξιότιμε/η κύριε/κυρία,

Το ευρωπαϊκό κτηνιατρικό επάγγελμα, το οποίο εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Κτηνιατρική Ομοσπονδία (FVE), προάγει την υγεία και την ευζωία των ζώων, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της προώθησης του κτηνιατρικού επαγγέλματος. Μαζί με τα μέλη της, η FVE υποστηρίζει τους κτηνιάτρους στην παροχή των επαγγελματικών τους υπηρεσιών στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα και διασφαλίζει ότι η κτηνιατρική εμπειρογνωμοσύνη αναγνωρίζεται και εκτιμάται από την κοινωνία.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος προσέγγισε την FVE για υποστήριξη σχετικά με έναν νέο νόμο στην Ελλάδα που αφορά τη στείρωση και τη συλλογή DNA για σκύλους και γάτες. Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες έχουν δει αύξηση στη ζήτηση για σκύλους και γάτες, η οποία έγινε μεγαλύτερη μετά την πανδημία COVID-19. Η ανεύθυνη ιδιοκτησία οδήγησε σε αύξηση του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς, με πολλά ζώα να εγκαταλείπονται και να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.


Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, τόσο αστικές όσο και αγροτικές, μεγάλος αριθμός σκύλων και γατών περιφέρεται ελεύθερα. Αυτά τα ζώα, που συχνά αποκαλούνται "αδέσποτα", μπορούν να κατηγοριοποιηθούν περαιτέρω ως δεσποζόμενα, εγκαταλελειμμένα, άγρια, ποτέ μη δεσποζόμενα κ.λπ. Τα αδέσποτα ζώα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ευζωία των ζώων, καθώς και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Μπορούν να είναι φορείς και να μεταδίδουν ζωονοσογόνους παθογόνους παράγοντες, να επιτίθενται σε άλλα ζώα και ανθρώπους και να προκαλούν τροχαία ατυχήματα. Επιπλέον, η ευζωία των αδέσποτων ζώων συχνά υπονομεύεται λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης (π.χ. πείνα, χρόνιες δερματικές παθήσεις, έλλειψη καταφυγίου κ.λπ.) και ακατάλληλων μέτρων ελέγχου του πληθυσμού, όπως θανάτωση με πυροβολισμό ή δηλητηρίαση.


Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων, όπως πολιτιστικοί και κοινωνικοοικονομικοί λόγοι, καθώς και έλλειψη γνώσης και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Μια πρόσφατη ελληνική μελέτη έδειξε ότι η ανεύθυνη ιδιοκτησία θεωρείται ως η κύρια αιτία, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή όταν τα ζώα δεν στειρώνονται ή δεν τσιπάρονται, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευσή τους. 


Το νέο νομικό πλαίσιο περί ευζωίας των ζώων συντροφιάς 4830/2021 στο Άρθρο 14 ζητά από τους ιδιοκτήτες να στειρώνουν τα ζώα τους εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία απόκτησής τους. Εναλλακτικά, αν ένας ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του, θα πρέπει να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικού υλικού ζώων συντροφιάς.


Η FVE, μαζί με την UEVP (Ένωση Ευρωπαίων Ιδιωτών Κτηνιάτρων) και την FECAVA (Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων για ζώα συντροφιάς), υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τη διαχείριση των υφιστάμενων πληθυσμών σκύλων και γατών και την πρόληψη δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων. Αυτή η προσέγγιση πρέπει να προσαρμόζεται στις τοπικές συνθήκες, σε κάθε ζώο ατομικά, και να λαμβάνει υπόψη πολιτιστικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Η αποτελεσματική εφαρμογή της εξαρτάται από συντονισμένες πρωτοβουλίες, όπως εκπαίδευση υπεύθυνης ιδιοκτησίας, υποχρεωτική ταυτοποίηση και εγγραφή, διασφάλιση της υγείας των αδέσποτων ζώων, τήρηση ποιοτικών συνθηκών για τα καταφύγια, διευκόλυνση των υιοθεσιών και εφαρμογή προγραμμάτων παγίδευσης, στείρωσης, εμβολιασμού και απελευθέρωσης. Η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η συμμετοχή της κοινότητας είναι απαραίτητες. 

.

Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι οι ιδιώτες κτηνίατροι δεν είναι υπεύθυνοι για την επιβολή του νόμου. Μπορούν να συμβουλεύουν και να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για τις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι αν ένας ιδιοκτήτης αρνηθεί να στειρώσει ή να υποβάλει δείγμα DNA. Οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει ποτέ να φοβούνται να ζητήσουν κτηνιατρικές συμβουλές για προβλήματα υγείας. Σε περιπτώσεις όπου η στείρωση ενέχει κινδύνους για την υγεία (π.χ. πολύ νεαρά  ή ηλικιωμένα ζώα), πρέπει να επιτρέπονται εξαιρέσεις.


Το αίτημα του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου να αναγνωριστεί το Βιβλιάριο Υγείας των Ζώων Συντροφιάς ως επίσημο Πιστοποιητικό Υγείας ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της FVE και της FECAVA σχετικά με την ταυτοποίηση και την καταγραφή. Η ανιχνευσιμότητα των σκύλων και των γατών είναι κρίσιμη και η FVE και η FECAVA υποστηρίζουν μια κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων καταγραφής. 


Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος επίσης υποστηρίζει τη στελέχωση και χρηματοδότηση των Δημοτικών Κτηνιατρείων και Καταφυγίων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Δεδομένου του αυξημένου κόστους διαβίωσης, είναι κρίσιμο να παρέχονται δυνατότητες για τις ευάλωτες ομάδες να ταυτοποιούν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα κατοικίδιά τους με χαμηλότερο κόστος ή δωρεάν. Τα καλά στελεχωμένα και χρηματοδοτούμενα Δημοτικά Κτηνιατρεία και Καταφύγια, ειδικά σε αυτές τις εποχές έλλειψης κτηνιατρικού προσωπικού,  είναι απαραίτητα για τον επιτυχημένο μακροπρόθεσμο έλεγχο των αδέσποτων ζώων.

Ελπίζουμε ότι αυτή η επιστολή θα βοηθήσει στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις και παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν περαιτέρω ερωτήσεις.


Με εκτίμηση,


Siegfried Moder, Πρόεδρος FVE 

Nancy De Briyne, Διευθύντρια FVE 

Volker Moser, Πρόεδρος UEVP 

Ann Criel, Αντιπρόεδρος FECAVA


επιστροφή